Karstums Latvijā: slimnīcās nav pastiprināts pacientu pieplūdums; vairāk cieš bērni
foto: Shutterstock
Ne tikai karstums – bērni nonākuši slimnīcā arī ar dažādām traumām.
Sabiedrība
2024. gada 28. maijā, 15:43

Karstums Latvijā: slimnīcās nav pastiprināts pacientu pieplūdums; vairāk cieš bērni

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šis maijs Latvijā varētu kļūt par vienu no siltākajiem meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Karstuma vilnī, kas sākās 16. maijā, Latvijā fiksēti vairāki diennakts maksimālās gaida temperatūras rekordi. Vienlaikus mediķi lielu pieplūdumu ārstniecības iestādēs saistībā ar lielo karstumu pagaidām nav novērojuši.

Karstums Latvijā: slimnīcās nav pastiprināts pacie...

Lai arī ilgstoša karstuma ietekmē pastāv paaugstināts veselības problēmu risks plašam iedzīvotāju lokam, visvairāk šajās dienās no karstuma cietuši tieši bērni. 

Kā Jauns.lv norāda Bērnu slimnīcas Neatliekamā medicīnas centra virsārste Dace Barkeviča, kopš 17. maija, kad patiešām sākās karstas dienas, līdz 28. maijam pārkaršanas un saulē gūtu apdegumu dēļ uz Bērnu slimnīcu kopumā atvesti 10 bērni. 

"Vakar, 27. maijā, kad sasniegti karstuma rekordi, uz Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centru tika atvesti 2 bērni ar pārkaršanas simptomiem,” informē Barkeviča.

Taču ne visas iestādes saskaras ar karstuma izraisītām grūtībām. Tā, piemēram, Rīgas 1. slimnīca kā ambulatora iestāde ar dienas stacionāru īpašu karstuma ietekmi neizjūtot. 

Kā norāda Pakalpojuma attīstības un klientu apkalpošanas nodaļas vadītājs Aleksejs Molčanovs, plānveida operācijas notiek kā plānots un palielinātu plūsmu pie ambulatoriem ārstiem slimnīca neizjūt.

"Mums pat varbūt nedaudz pretēji, jo vasaras mēnešos ar silta laika iestāšanos, ambulatora plūsma parasti samazinās, jo mūsu pacienti izvēlas baudīt silto laiku un vizītes pārcelt vēlāk,” stāsta Molčanovs.

Arī Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā pacientu plūsmas izmaiņas sakarā ar karstā laika iestāšanos pagaidām nav novērotas. 

Kā norāda Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Ilga Namniece, arī pacienti ar saules vai karstuma dūrienu slimnīcā pagaidām nav iestājušies.

Vienlaikus sākoties pirmajām siltajām dienām, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pieaug arī to pacientu skaits, kas Neatliekamās medicīnas centrā vērsušies pēc palīdzības ar traumām. 

Kā informē Barkeviča, šajās brīvdienās kopējais pacientu skaits Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā bija 188, no tiem ar dažādām traumām – 80. Visvairāk bērnu bija gruvuši traumas, nokrītot no dažādiem objektiem, savukārt vakar kopējais pacientu skaits Bērnu slimnīcas Neatliekamās palīdzības centrā bijis liels –  220, no viņiem traumas bija guvuši 87 bērni. 

Bērni lielākoties atvesti ar dažādām brūcēm, apdegumiem un kritiena no augstuma sekām.