foto: Shutterstock
Īstais laiks vākt gaiļbiksītes! Kam palīdz gaiļbiksīšu tēja, un kam to dzert nevajadzētu
Gaiļbiksītes vāc maijā ziedēšanas laikā otrajā saulainajā dienā, kad augs ir uzziedējis, bet nav pārziedējis. Pārziedējuši ziedi vairs nav dzelteni, bet pelēcīgi vai pat brūni.
Dabasspēks
2024. gada 15. maijs, 12:53

Īstais laiks vākt gaiļbiksītes! Kam palīdz gaiļbiksīšu tēja, un kam to dzert nevajadzētu

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Gaiļbiksītes (Primula veris) ir viens no senākajiem Latvijas dziedniecības augiem, kam izmanto visu, sākot no ziedlapiņām līdz pat saknēm.

Gaiļbiksītēs ir triterpēnu grupas saponīni un alkaloīdi, kas iedarbojas līdzīgi, kā to dara viegli spazmolītiski līdzekļi. Vēl gan ziedos, gan svaigās lapās ir C vitamīns, nikotīnskābes sāļi un P grupas vitamīni, karotinoīdi, magnijs un dzelzs. Dziedniecībā šo augu lieto galvenokārt kā tēju, tinktūru vai uzlējumu un lieto, ja ir jāpanāk viegli nomierinošs vai pretklepus efekts.

Noderēs šādos gadījumos

• Saaukstēšanās sākumā, kad vēl ir sauss, kairinošs klepus

• Ja ir bronhīts

• Vīrusu laikā, lai pasargātu sevi no inficēšanās, kā arī jau saslimstot, lai ātrāk atveseļotos (tad tēju ieteicams kombinēt ar farmakoloģiskiem preparātiem)

• Pēc ilgas slimošanas, kad izsīkušas vitamīnu un minerālvielu rezerves organismā

• Pēc ķīmijterapijas, lai uzlabotu vielmaiņu un atjaunotu spēkus

• Ja nepieciešams nomierināties vai nomierināt bērnu (īpaši slimības laikā, kad bērns kļuvis nemierīgs un raudulīgs)

Kā vākt un sagatavot?

Gaiļbiksītes vāc maijā ziedēšanas laikā otrajā saulainajā dienā, kad augs ir uzziedējis, bet nav pārziedējis. Pārziedējuši ziedi vairs nav dzelteni, bet pelēcīgi vai pat brūni.

Var drogai izmantot tikai pašus ziediņus bez kauslapiņām, bet var vākt un kaltēt visu ziedkopu. Var vākt un ēst arī gaiļbiksīšu jaunās lapiņas, kas satur pat vairāk aktīvo vielu nekā ziedi.

Glabāšanai ziedi jākaltē ļoti strauji temperatūrā, kas nepārsniedz 40 grādus (telpā jānodrošina laba ventilācija).

Izžāvēto augu glabā slēgtā marķētā traukā (lai atšķirtu, ja trauks nav caurspīdīgs) un izlieto viena gada laikā.

foto: Shutterstock

Tēja, uzlējums un tinktūra

Lai pagatavotu gaiļbiksīšu ziedu tēju, 3 gramus kaltētu drogu aplej ar 250 ml vāroša ūdens un 15–20 minūtes nostādina, tad nokāš. Pieaudzis cilvēks šādu tēju var dzert pa ⅓ vai ½ glāzes trīs reizes dienā, bērns – pa ēdamkarotei 3 vai 4 reizes dienā. Tiesa, dziedniecībā vairāk jāņem vērā cilvēka svars, nevis vecums. Ja bērna svars ir līdzvērtīgs pieauguša cilvēka svaram, deva jāpielāgo.

No ziediem un kaltētām lapām var gatavot arī uzlējumu. Drogas aplej ar verdošu ūdeni, desmit minūtes silda ūdens peldē un tad nostādina 15–20 minūtes.

Nokāsts novārījums un tēja jāizlieto diennakts laikā.

Lai pagatavotu tinktūru, vienu daļu kaltētu ziedu pārlej ar piecām daļām 40–69 % stipra alkohola un 14 dienas nostādina. Filtrē un lieto pa 15–25 pilieniem 3–4 reizes dienā pēc ēšanas.

Uzmanību! Gaiļbiksītes var kairināt kuņģi, tādēļ, lai neradītu slimības paasinājumu, gaiļbiksīšu tēju nevajadzētu lietot cilvēkiem ar kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu.