foto: Shutterstock
Vērtīgais ārstniecības augs zemteka - pret pēdu svīšanu un galvassāpēm
Dabasspēks
2021. gada 22. jūnijs, 06:24

Vērtīgais ārstniecības augs zemteka - pret pēdu svīšanu un galvassāpēm

Juris Bušs

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Saulgriežu laikā vāktām drogām bieži piemīt vācēja un rituāla “pievienotā” enerģētika. Izmantojiet to!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saulgriežu augu virpulī parasti zemtekas (Veronica officinalis) ievēro tikai tad, kad auga ziediņi ir sabiruši zemē. Tikai tad sākam atcerēties, ka vecaistēvs ar zemteku lapām katru rītu ierīvēja pēdas, bet vecāmamma, kad uznāca aizdusas lēkme, gatavoja zemteku tēju. 

Kad vāc? Kā sagatavo?

Parasti dziedniecībai ievāc lakstus ziedēšanas laikā, bet svaigus lakstus ārīgai lietošanai – visu veģetācijas laiku. Ziedošos lakstus kaltēšanai ieteicams griezt otrajā dienā pēc lietus. 
Lakstus žāvē slotiņās, uz sieta vai dabīga auduma labi vēdināmā telpā. Kaltētu drogu glabā slēgtā stikla vai keramikas traukā. 

Zemtekas lapas var lietot arī svaigas pārtikā, bet ne vairāk kā 5–7 gramus dienā (viens cilvēks).

Ko satur zemtekas droga?

Lakstos ir daudz triterpēnu saponīnu un specifisku iridoīdu, tāpēc zemtekai ir izteikti atkrēpojoša iedarbība un neliels pretiekaisuma efekts. Papildus augs satur flavonoīdus, organiskās skābes (pienskābi, vīnskābi, etiķskābi), bēta sitosterīnu (tas samazina holesterīna daudzumu), miecvielas un fenilkarbonskābes. Viss ķīmiskais sastāvs gan vēl nav pilnībā izpētīts.

Labs ādai un pēdām

Ja negribat, lai svīst pēdas, varat sagatavot svaigu zemteku lakstu “apliekamos” vai kompreses, savukārt svaiga saberzta auga kompreses var likt uz dermatīta skartas ādas.

Kad lieto?

Drogas uzlējumu lieto iekšķīgi:

  • kā atkrēpojošu līdzekli;
  • ja ir plaušu slimības kā pretiekaisuma līdzekli;
  • lai samazinātu holesterīna līmeni asinīs;
  • kā savelkošu līdzekli, ja ir enterokolīts (zarnu iekaisums);
  • lai izvadītu nevajadzīgos vielmaiņas produktus – sevišķi pēc pārtikas intoksikācijas un medikamentu lietošanas;
  • lai uzlabotu vielmaiņu (bez svara pieauguma);
  • pret galvassāpēm.

Ārīgi uzlējumu lieto:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

  • mutes dobuma skalošanai, ja ir parodontoze;
  • strutainu brūču skalošanai.

Kā gatavo uzlējumu?

4 g kaltētu lakstu pārlej ar 250 ml verdoša ūdens un uz 10 minūtēm trauku ievieto ūdens peldē. Tad nostādina 15 minūtes, filtrē un nospiež biezumus. 
Gatavo uzlējumu pieaugušie parasti lieto pa ⅓ glāzes 3–4 reizes dienā īsi pirms ēšanas. Uzlējumu “asinstīrīšanai” un vielmaiņas uzlabošanai lieto pa ¼ glāzes 2 reizes dienā – brokastīs un vakariņās vismaz 30 dienas pēc kārtas.

Tējas maisījums, kas veicina atkrēpošanu

Ņemiet vienādās daļās kaltētus zemteku lakstus, māllēpju lapas, mārsila lakstus un gaiļbiksīšu ziedus. Sasmalciniet un sajauciet. Lai pagatavotu uzlējumu, 5 g maisījuma pārlejiet ar 250 ml verdoša ūdens. Trauku uz 10 minūtēm ievietojiet ūdens peldē. Pēc karsēšanas vēl 15–20 minūtes nostādiniet, tad izkāsiet caur marles kārtu. Biezumus drīkst nospiest. 
Pieaugušie lieto pa ¼ –⅓ glāzes 3–4 reizes dienā neilgi pirms ēšanas. Ja ir sauss un neproduktīvs klepus, var lietot arī naktī, bet ne vairāk par 2 glāzēm uzlējuma diennaktī. 

Asinstīrošs uzlējums

Ņemiet vienādās daļās kaltētus zemteku lakstus, bērza lapas, tīruma kosas lakstus, rasaskrēsliņa lapas un vārpatu sakneņus. Sasmalciniet un sajauciet. Uzlējumam 3 g maisījuma pārlejiet ar 250 ml verdoša ūdens. Trauku uz 15 minūtēm ievietojiet ūdens peldē. Pēc karsēšanas nostādiniet 15 minūtes un tad filtrējiet caur marli.

Pieaugušie, ja ir slikta pašsajūta, lieto pa ½ glāzei 2–4 reizes dienā pēc ēšanas. Trešajā dienā un turpmāk lieto pa ½ glāzei 2 reizes dienā. Nav ieteicams sevi “skalot” ilgāk par piecām dienām.

Ja ir pārtikas vai sadzīves ķīmijas izraisīts dermatīts, artrīts, reimatisms vai podagra, bērza lapas uzlējumā nomaina ar gārsas lakstiem. Uzlējumu gatavo tāpat, bet pieaugušie lieto pa ⅓ glāzes 2–3 reizes dienā pēc ēšanas vismaz 20 dienas.

Tēmas