foto: Shutterstock
Zinātnieki apgalvo, ka spēj "izņemt" HIV vīrusu no inficētajām šūnām
Esi vesels
2024. gada 20. marts, 16:07

Zinātnieki apgalvo, ka spēj "izņemt" HIV vīrusu no inficētajām šūnām

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Zinātnieki apgalvo, ka, izmantojot Nobela prēmiju ieguvušo gēnu rediģēšanas tehnoloģiju "Crispr", ir izdevies "atdalīt" HIV vīrusu no šūnām. 

Tā darbojas kā šķēres, bet molekulārā līmenī, un sagriež DNS, lai "sliktos" gabaliņus varētu izņemt vai inaktivēt, vēsta BBC. 

Pētnieki cer, ka galu galā izdosies pilnībā atbrīvot organismu no vīrusa, lai gan ir nepieciešams vēl daudz darba, lai pārbaudītu, vai tas būtu droši un efektīvi. Pašreizējie HIV medikamenti var apturēt vīrusa izplatību, bet ne likvidēt to.

Amsterdamas Universitātes komanda, kas šonedēļ medicīnas konferencē iepazīstināja ar savu sākotnējo atklājumu kopsavilkumu, uzsver, ka viņu darbs joprojām ir tikai sākuma stadijā un drīzumā nekļūs par HIV izārstēšanas līdzekli.

Notingemas Universitātes cilmes šūnu un gēnu terapijas tehnoloģiju asociētais profesors Dr. Džeimss Diksons tam piekrīt, sakot, ka visi iegūtie rezultāti vēl ir rūpīgi jāpārbauda.

"Lai pierādītu, ka rezultāti šajos šūnu testos var tikt sasniegti visā organismā, lai nākotnē varētu veikt terapiju, būs nepieciešams daudz vairāk darba," viņš teica.

Tikmēr Dr. Džonatans Stojē, Frānsisa Krika institūta Londonā vīrusu eksperts, sacīja, ka HIV izņemšana no visām šūnām, kurās tas varētu atrasties organismā, ir "ārkārtīgi sarežģīta".

"Joprojām pastāv bažas par ārstēšanas blakusefektiem un iespējamām ilgtermiņa blakusparādībām," viņš teica.

Tēmas