foto: Publicitātes foto
Cīņā ar liekajiem kilogramiem – probiotikas pirms miega
Esi vesels
2024. gada 11. marts, 09:00

Cīņā ar liekajiem kilogramiem – probiotikas pirms miega

Reklāmas projekts

Pirms, pēc vai ēšanas laikā? Kā pareizi lietot vitamīnus un uztura bagātinātājus, lai tie sniegtu maksimālu efektu? Vienmēr pievēršu uzmanību šiem ieteikumiem, tāpēc manu uzmanību piesaistīja arī kādas uztura speciālistes ieraksts “Instagram”, kur viņa iesaka - ja vēlaties sakārtot diētu un atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, vakarā pirms gulētiešanas ieteicams lietot probiotikas.

Nekad tādas neesmu lietojusi, neko daudz par tām nezinu, bet, iestājoties pavasarim, ir sajūta, ka vismaz piecus ziemas laikā uzkrātos kilogramus vajadzētu dabūt nost… Tāpēc nolēmu pamēģināt un devos taisnā ceļā uz aptieku. Farmaceite man piedāvāja pašmāju farmācijas zīmola LYL love your life® ražotās LYLBIOTIC, jo šīs probiotikas ir ne tikai izstrādātas kopā ar ārstiem-gastroenterologiem, balstoties uz klīnisko un zinātnisko pētījumu rezultātiem, bet arī labo baktēriju kompleksā tikai vienā kapsulā, kas ir ražotāja noteiktā deva, ir iekļauts superliels baktēriju skaits – 34 miljardi. Farmaceite norādīja, ka liela ir arī baktēriju daudzveidība – deviņas sugas –, un tās ir identiskas baktērijām, kas mīt cilvēka organismā. Turklāt šīm kapsulām ir īpašs apvalks DRcaps™, kas garantē, ka baktērijas pa ceļam uz zarnām agresīvajā kuņģa pH vidē neaiziet bojā un dzīvas nonāk līdz zarnu traktam, kur tām ir jāiedzīvojas. Savukārt iedzīvoties tām palīdz probiotiku barības viela – prebiotikas, kas arī ir iekļautas LYLBIOTIC sastāvā.

Es parasti mēdzu uzticēties farmaceitu profesionālajiem ieteikumiem, tāpēc uzreiz arī iegādājos šīs vērtīgās probiotikas un, ticiet vai nē, jau pēc apmēram divu nedēļu lietošanas sāku justies “vieglāka”.

Priecājoties par savu “atklājumu”, kā dabiskā veidā noregulēt svaru, pastāstīju to savai draudzenei. Izrādās, viņa jau bija dzirdējusi, ka, uzņemot vairāk labo baktēriju, tiek nodrošināts veselīgs mikrobioms, un tas savukārt atbalsta organismā virkni procesu, tostarp veicina svara zudumu.

Sazvanīju arī ģimenes ārstu, lai pakonsultētos, vai visu daru pareizi, vēloties atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, un mans dakteris paslavēja manu iniciatīvu un izvēlēto risinājumu, apstiprinot, ka probiotikas palīdz ne tikai dažādu kuņģa darbības problēmu gadījumā, bet arī sakārtot diētu. Viņš arī izskaidroja, kā tas notiek. Izrādās, probiotiku pievienošana uzturam ietekmē kaloriju uzņemšanu, uzlabo gremošanas procesu un zarnu veselību, mazina apetīti, kā arī uzlabo miega kvalitāti, kas arī ir svarīgs faktors, kas palīdz zaudēt svaru. Jo vairāk organismā ir labo baktēriju, un tiek saglabāts organisma mikrofloras balanss, jo efektīvāk tiek uzņemta pārtika, un ir mazāka vēlme pēc našķēšanās. Tas tiesa, našķējos tagad es salīdzinoši mazāk.

foto: Publicitātes foto

Ieinteresējusies par šo tēmu, nolēmu vēl palūkot internetā, vai ir veikti kādi pētījumi, kas apstiprina, ka zarnu mikroflora spēj ietekmēt cīņu ar liekajiem kilogramiem. Un to ir patiešām daudz, jo liekais svars (un aptaukošanās) ir globāla epidēmija, un tās izplatība pieaug satraucošā ātrumā. Pasaules Veselības organizācija (PVO) ziņo, ka ap 400 miljoniem cilvēku ir aptaukošanās un vairāk nekā 1,6 miljardiem pieaugušo visā pasaulē ir liekais svars. Tāpēc zarnu mikrobioma – smadzeņu ass jeb ceļš, pa kuru vielmaiņas faktori ietekmē smadzenes, ir plaši pētīta tēma.

Ir pierādīts, ka zarnu mikrobioms un smadzenes ir cieši saistītas, un ir saistība starp miegu un gremošanas traktā mītošo baktēriju skaitu un daudzveidību. Tāpēc pēc vakariņām līdz naktsmieram vajadzētu būt vismaz divu stundu pauzei, un šajā laikā papildu uzņemtas probiotikas pozitīvi ietekmē miega kvalitāti, jo iejaukšanās mikrobioloģiskā līmenī, izmantojot probiotikas zarnu ekoloģiskās disbiozes ārstēšanai, var mainīt zarnu floras sastāvu un tādējādi samazināt ar aptaukošanos saistītos simptomus, piemēram, tauku un holesterīna līmeni, kā arī svara pieaugumu.[1]

Bet ir svarīgi izvēlēties “pareizās baktērijas”, jo ne visiem baktēriju celmiem ir pozitīva ietekme uz ķermeņa svaru un ĶMI. Analizējot dažādas laktobaktēriju sugas, noskaidrots, ka svara samazināšanās pacientiem ir atkarīga no papildu uzturā uzņemto probiotiku baktēriju veidiem. Piemēram, Bifidobacteirum lactis atbrīvo hormonu, kas pazīstams kā GLP-1 – tas stimulē tauku dedzināšanas procesu, tādējādi pasargājot no aptaukošanās. [2]

2021. gada zinātniskais datu pārskats liecina, ka probiotiku Lactobacillus gasseri, Lactobacillus rhamnosus un Bifidobacteirum lactis uzņemšana kombinācijā ar citiem veselīga dzīvesveida ieradumiem, piemēram, regulārām fiziskām aktivitātēm, var veicināt svara zudumu vidēji 12 nedēļu laikā. [3] Tāpat arī Saccharomyces boulardii darbojas kā zarnu mikrobiotas regulators un uzrāda nozīmīgu ĶMI un tauku masas samazināšanos. [4]

Tāpēc arī ir svarīgi izvēlēties tādas probiotikas, kurās ir pēc iespējas lielāks skaits dažādu sugu baktēriju vienā kapsulā. Jo plašāks sugu skaits, jo probiotikas vērtīgākas – viens baktēriju veids nevar izpildīt pārējo funkcijas.

Esmu sajūsmā par LYLBIOTIC, jo tās ir Latvijā vienīgās probiotikas, kas satur tik lielu baktēriju skaitu un tik plašu baktēriju veidu vienā kapsulā! Vienīgais augstas aktivitātes pienskābo, bifidobaktēriju un Saccharomyces komplekss, kas bagātināts ar prebiotiku inulīnu. Man arī patīk, ka to var uzglabāt pat līdz +25ºC un, ja vajag, paņemt līdzi somā, lai kurp ikdienas gaitās būtu jādodas.

Es pretim pavasarim eju ar prieku, jo kopā ar LYLBIOTIC tas nāk jau bez dažiem liekajiem kilogramiem, ar kvalitatīvāku miegu un labāku pašsajūtu.

Lai pavasaris arī tevi iedvesmo atdzimt vēl labākā sevis versijā!

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.