foto: Shutterstock
Kā var zināt, vai ir hronisks iekaisums? Plus slimību saraksts, ko tas rada
Esi vesels
2024. gada 7. februāris, 06:36

Kā var zināt, vai ir hronisks iekaisums? Plus slimību saraksts, ko tas rada

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Hronisks iekaisums posta ķermeni un rada slimības, taču iekaisuma liesmas var apslāpēt un uzlabot veselību.

Iekaisums ir veselīga un normāla imūnsistēmas reakcija uz traumām, patogēniem un toksīniem. Piemēram, brūču dzīšanas gadījumā iekaisuma rezultātā baltās asins šūnas tiek nogādātas traumas vietā, lai palīdzētu salabot un atjaunot audus un lai veicinātu dzīšanu. Šāds akūts iekaisums, kam raksturīgs apsārtums, karstums un audu un locītavu pietūkums, ir īslaicīgs un ārkārtīgi svarīgs, lai notiktu dzīšanas process.

Tāpat imūnsistēma tiek aktivizēta, ja ir saaukstēšanās, gripa vai cita slimība. Tā sūta tās pašas baltās asins šūnas, lai cīnītos pret vīrusu un to iznīcinātu, kā arī lai likvidētu sekas, ļaujot atjaunot līdzsvaru un labsajūtu.

Hronisks iekaisums ir citāds. Ilgstošs iekaisums var izpostīt organismu un radīt nopietnas slimības kā artrīts, otrā tipa cukura diabēts, sirds slimības, vēzis un pat Alcheimera slimība.

Baltajām asins šūnām ilgstoši paliekot vienā apgabalā, var tikt bojātas veselās šūnas, audi un orgāni. Ja hronisku iekaisumu ilgi nenovērš, tas var mainīt pat iepriekš veselīgu šūnu DNS.

Kā var zināt, vai ir hronisks iekaisums, un ko var darīt lietas labā?

Parunāsim par C reaktīvo olbaltumu

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā noteikt, vai organismā ir hronisks iekaisums, ir palūgt ārstam pārbaudīt C reaktīvā olbaltuma (CRO) līmeni, ko var izdarīt ar vienkāršu asins analīzi.

Aknu saražotais CRO tiek izdalīts ikreiz, kad ķermenī kaut kur ir iekaisums. Jo augstāks CRO līmenis, jo lielāks iekaisums. Parasti veseliem pieaugušajiem par normālu tiek uzskatīts CRO līmenis, kas nav augstāks par 0,3 mg/dl. Nedaudz paaugstinātus rādītājus (no 0,3 līdz 1,0 mg/dl) var izraisīt grūtniecība, diabēts, mazkustīgs dzīvesveids, saaukstēšanās, cigarešu smēķēšana, smaganu slimības un aptaukošanās.

Mērens paaugstinājums 1,0–10 mg/dl robežās liecina par sistēmisku iekaisumu. Iespējamie tā rašanās iemesli var būt reimatoīdais artrīts, sarkanā vilkēde, citas autoimūnas slimības, ļaundabīgi audzēji, infarkts, pankreatīts vai bronhīts.

Ja C reaktīvā olbaltuma rādītājs ir 3 mg/dl, uzskata, ka tas palielina sirds un asinsvadu slimību risku. Līmenis, kas pārsniedz 10 mg/dl, ir kritisks. Tas var būt tik augsts nopietnas traumas, akūtas bateriālas infekcijas, vīrusa infekcijas vai citu dzīvībai bīstamu stāvokļu dēļ.

Ar iekaisumu saistītās hroniskās slimības:

Ja iekaisumu nenovērš, tas var paliekoši slikti ietekmēt visus veselības aspektus. Lūk, daži no visbiežākajiem veselības traucējumiem, ko saista ar hronisku iekaisumu.

Nākamā lapa: Vēzis