Ārsts brīdina, ka daudzi cilvēki D vitamīnu lieto nepareizi
foto: Shutterstock
Runā speciālists

Ārsts brīdina, ka daudzi cilvēki D vitamīnu lieto nepareizi

Jauns.lv

Iespējams, ka no ikdienas uztura bagātinātāja jūs negūsiet nekādu labumu, ja lietosiet to tukšā dūšā, skaidro Dr. Džošua Berkovics. 

Ārsts uzsver, ka D vitamīns jālieto uzreiz pēc ēšanas, jo tas šķīst taukos un vislabāk uzsūcas, ja tiek lietots kopā ar uzturu. 

"Ja vienlaikus ar D vitamīnu jūsu zarnās nenonāks pārtika, kas satur taukus, jūsu organisms nevarēs vitamīnu pārstrādāt, un lielākā daļa no tā izkļūs cauri gremošanas sistēmai un tiks izvadīts, tāpēc jūs gūsiet nelielu labumu, ja vispār gūsiet,” paskaidro ārsts. 

"Vislabāk ir lietot taukus saturošu pārtiku, kas palīdz D vitamīnam sadalīties organismam izmantojamā formā," viņš piebilda. "Labākie pārtikas produkti šim nolūkam ir sviests, treknas zivis, siers vai gaļa."

D vitamīnam organismā ir būtiska ietekme uz veselību un labsajūtu - tas veicina kalcija uzsūkšanos, ir nepieciešams kaulu veselībai, uzlabo imūnsistēmas darbību, samazina muskuļu vājumu, kā arī pozitīvi ietekmē kognitīvās funkcijas.

Ilgstošs D vitamīna deficīts var:

  • pasliktināt kaulu veselību - tā rezultātā kauli kļūst trauslāki, ir iespējami kaulu lūzumi un osteoporoze;
  • radīt aknu un nieru problēmas;
  • veicināt nogurumu, sliktu pašsajūtu, nomāktību;
  • izraisīt muskuļu sāpes, krampjus un vājumu;
  • negatīvi ietekmēt zobu, matu, nagu un ādas stāvokli.