foto: Shutterstock
"Mums patiešām jāsagatavojas!" – PVO brīdina par slimību, kas šajā desmitgadē kļūs par nopietnu draudu
Esi vesels
2023. gada 9. novembris, 14:54

"Mums patiešām jāsagatavojas!" – PVO brīdina par slimību, kas šajā desmitgadē kļūs par nopietnu draudu

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir brīdinājusi, ka moskītu pārnēsāta slimība, kas katru gadu nogalina tūkstošiem cilvēku, var kļūt par nopietnu draudu ASV un Dienvideiropā. 

Aģentūras galvenais zinātnieks Džeremijs Farārs intervijā brīdināja, ka līdz 2030. gadam ASV dienvidos un Dienvideiropā varētu izplatīties Denges drudzis.

Globālā sasilšana, kas ļauj moskītiem, kuri var pārnēsāt šo slimību, vieglāk izdzīvot, izraisīs saslimstības pieaugumu. Saskaņā ar datiem katru gadu no tropu drudža drudža mirst aptuveni 20 000 cilvēku, galvenokārt Āzijā un Dienvidamerikā. Slimības mirstības rādītājs ir viens mirušais uz 100 pacientiem.

Zinātnieki apgalvo, ka Denges drudzis var kļūt endēmisks ASV, ja inficētie odi Meksikā pārvietosies tālāk uz ziemeļiem. Tālāk vīrusu var pārnēsāt inficēti ceļotāji. 

Denges drudzis ir vīrusu infekcija, kura ir endēmiska tropu un subtropu klimatiskās joslas valstīs Āfrikā, Amerikā un Āzijā, bet pēdējos gados tiek reģistrēti vietēji inficējušies saslimšanas gadījumi arī Eiropas dienviddaļā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra informācija.  Ik gadus šī infekcija pasaulē skar 50-100 miljonus cilvēku.

"Mums patiešām jāsagatavo valstis tam, kā tās tiks galā ar papildu spiedienu, kas radīsies nākotnē daudzās, daudzās lielās pilsētās,” pauž Farārs, brīdinot, ka pieaugot vidējai gaisa temperatūrai, slimība izplatīsies vēl tālāk.

Šī slimība jau sen ir bijusi liels posts lielākajā daļā Āzijas un Latīņamerikas, katru gadu izraisot aptuveni 20 000 nāves gadījumu. Kopš 2000. gada slimības izplatības līmenis visā pasaulē jau ir pieaudzis astoņas reizes, ko lielā mērā noteikušas klimata pārmaiņas, kā arī cilvēku pārvietošanās un urbanizācija.

Daudzi gadījumi netiek reģistrēti, taču 2022. gadā visā pasaulē tika ziņots par 4,2 miljoniem gadījumu, un sabiedrības veselības amatpersonas ir brīdinājušas, ka šogad sagaidāms gandrīz rekordliels saslimšanas gadījumu skaits.