foto: Shutterstock
Dažās Eiropas daļās izplatās nāvējošs vīruss, kas varētu izraisīt slimības uzliesmojumu
Esi vesels
2023. gada 21. septembris, 07:03

Dažās Eiropas daļās izplatās nāvējošs vīruss, kas varētu izraisīt slimības uzliesmojumu

Jauns.lv

Saskaņā ar Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra datiem šis vīruss katru gadu pasaulē prasa aptuveni 21 000 dzīvību. Pieaug bažas par tropu drudža izplatīšanos, jo arvien vairāk Eiropas valstu ziņo par saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu, vēsta britu mediji. 

Tropu drudzis, zināms arī kā Denges drudzis ir akūta tropu infekcijas slimība, kuru izraisa tropu drudža vīruss. Slimību pārnēsā Aedes ģints dzēlējodi. Simptomi ir drudzis, galvassāpes, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī uz ādas rodas izsitumi, kas ir līdzīgi masalām. Slimība var izraisīt arī iekšējo asiņošanu.

Lai gan daudzos gadījumos vīruss izraisa asimtomātisku vai vieglu saslimšanu, tas var novest arī pie letāla iznākuma, brīdina Pasaules Veselības organizācija.  Šī slimība parasti ir sastopama tropu valstīs, taču klimata pārmaiņu dēļ tā izplatās arī Eiropā.

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests ziņo, ka vīruss nav sastopams britu salās, bet ir fiksēts tādās Eiropas valstīs kā Horvātija, Francija, Itālija, Spānija, Portugāle. 

"Pastāv pieņēmumi, ka klimata pārmaiņas, jo īpaši augstāka temperatūra un nokrišņu daudzuma palielināšanās, kā arī pieaugošā globālā tirdzniecība un tūrisms, var izraisīt to, ka vairāk Eiropas daļās var rasties pareizā faktoru kombinācija tropu drudža uzliesmojumam,” uzsver ķīmiķis, farmaceits Abass Kanānī. 

Pēc eksperta teiktā, tropu drudzis ne vienmēr izraisa simptomus, tomēr ir ļoti svarīgi apzināties brīdinājuma pazīmes. "Mēs esam pārliecināti, ka šī slimība ir ļoti bīstama. Ja jums ir simptomi, tie parasti sākas četras līdz desmit dienas pēc inficēta oda kodiena,” skaidro eksperts. 

"Daži simptomi ir līdzīgi gripas simptomiem. Vīruss var izpausties ar augstu temperatūru, stiprām galvassāpēm, sāpēm acīs, sāpēm muskuļos un locītavās, sliktu pašsajūtu, plankumaini izsitumi,” skaidro Kanānī. 

Ik gadus šī infekcija pasaulē skar 50-100 miljonus cilvēku. Ja pirms 1970.gada Denges drudža epidēmijas tika reģistrētas tikai 9 valstīs, tagad šī slimība ir endēmiska vairāk nekā 100 valstīs, infekcijai izplatoties arvien jaunos apgabalos. Eiropā pirmoreiz Denges drudža vietēja transmisija reģistrēta 2010.gadā Francijā un Horvātijā. 2017.gadā visvairāk Denges drudža skartās valstis bijušas Šrilanka, Vjetnama un Indija, kur reģistrēts vairāk gadījumu nekā pērn, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).