Kad ikdiena sit pa aknām
Esi vesels
2023. gada 12. septembris, 10:36

Kad ikdiena sit pa aknām

Sadarbības projekts

Vasaras atvaļinājuma laikā, kad mana lielā ģimene bija aizbraukusi ceļojumā, vairāk atļāvos palutināt sevi. Lasīju iekrājušos žurnālus, kur sabiedrībā pazīstamas dāmas dalījās ar savu labsajūtas formulu. Kaut kā neviļus aizdomājos arī par savu veselību un labsajūtu – kāpēc pēdējā laikā man bieži ir diskomforta sajūta vēderā… Tā ir smaguma, spiedoša sajūta labajā paribē. Vai tikai tā nav pazīme, ka ar aknām kaut kas nav kārtībā?

Mēģināju sevi nomierināt, sakot, ka es taču alkoholu nelietoju. Nu labi – vasarā, satiekoties ar draugiem, esmu izdzērusi pa glāzei auksta Prosecco, bet tā nav mana ikdiena. Un man jau arī nekas nesāp, tikai reizēm ir diskomforts. Kad par to ieminējos meitai, viņa ieteica tomēr aiziet pie ģimenes ārsta noskaidrot, kas ir šīs spiedošās sajūtas iemesls. 

Ģimenes ārste atzina, ka manas bažas par aknu veselību varētu būt pamatotas, jo, lai arī aknas plešas gandrīz no viena sāna līdz otram, tām ir ķīļveida forma un resnākais šī orgāna gals atrodas tieši labajā pusē, tādēļ bieža diskomforta sajūta labajā paribē var liecināt par kādām problēmām ar aknām. 

Daktere izskaidroja, ka aknas pašas par sevi nevar sāpēt, jo tajās nav nervu receptoru. Tās “sāp” tikai tad, kad slimības vai bojājumu dēļ jau ir kļuvušas lielākas un spiež uz apkārtējiem orgāniem, un tad kaut ko darīt jau var būt par vēlu. Aknas paliek asimptomātiskas, līdz tās ir bojātas par 66 procentiem, tāpēc aknu slimības medicīnas pasaulē dēvē par “kluso slepkavu”.

Ģimenes ārste īpaši uzsvēra: tas, ka aknu slimības skar tikai cilvēkus, kuri pārmērīgi aizraujas ar alkohola lietošanu, esot mīts. Jo tieši ar metabolismu saistītas taukainās aknu slimības gadījumi pēdējo 20 gadu laikā pieaug visā pasaulē, kļūstot par visizplatītāko hronisku aknu slimību cēloni, kas pat aktīvam cilvēkam var nozagt 6–10 gadus no viņa paredzamā dzīves ilguma. Izrādās, ka nealkohola taukainās aknu slimības (NATAS) skar 25 procentus Eiropas iedzīvotāju, tai skaitā bērnus, gandrīz divus miljardus cilvēku visā pasaulē. 

Visbiežāk slimība skar cilvēkus ar lieko svaru, vielmaiņas traucējumiem, taču arī normāla svara un pat slaidiem cilvēkiem var attīstīties NATAS. Slimība sākas kā labdabīga tauku uzkrāšanās aknās, kas, atstāta bez ievērības, var progresēt līdz nopietnam aknu bojājumam, radot iekaisumu. Slimība var progresēt un pat attīstīt aknu cirozi un/vai ļaundabīgu audzēju jeb hepatocelulāro karcinomu. 

Daktere norādīja, ka galvenokārt slimība ir saistīta ar nepilnvērtīgu uzturu, kurā dominē augsts tauku un saldumu saturs, tai skaitā saldinātās bezalkoholiskās limonādes, vienkāršie ogļhidrāti un rūpnieciski apstrādāta pārtika. Taukainā aknu slimība šodien ir sasniegusi jau epidēmijas stadiju. Tiek lēsts, ka Amerikā tā skar 45 procentus pieaugušo un 25 procentus bērnu neatkarīgi no viņu svara, dzimuma vai sociālā stāvokļa.

Daktere vērsa uzmanību uz manu vecumu. Izrādās, ka līdz ar novecošanos, jo īpaši cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma, ir vēl nopietnāk jāpievērš uzmanība aknu veselībai. Viņa atgādināja, ka aknas ir viens no lielākajiem un smagākajiem iekšējiem orgāniem, kas atbildīgas par vairāk nekā 500 dzīvībai svarīgām funkcijām organismā, un cilvēks bez tām nespēj dzīvot. 

Aknas iesaistās uzturvielu šķelšanā un to izmantošanā enerģijas iegūšanai, regulē cukura līmeni asinīs un izvada toksīnus. Funkcionē kā “celtnieks” muskuļiem un imūnajai sistēmai. To vissvarīgākā funkcija ir ķermeņa filtrēšanas sistēmas nodrošināšana, jo viss, kas pa muti, degunu un ādu nonāk asinsritē, tiek atlasīts, sadalīts un metabolizēts aknās. Un aknām nav viegli pielāgoties mūsdienu dzīvesveidam – tās nespēj apstrādāt un izvadīt visus toksīnus (alkohols, cukurs, hepatotoksiski medikamenti, pesticīdi, gaisa piesārņojums, plastmasa, sadzīves ķīmija utt.) tādā tempā, kādā mēs tos uzņemam. Tā rezultātā kaitīgo toksīnu pārpalikums tiek uzkrāts aknu šūnās, izraisot hronisku iekaisumu šī orgāna audos, un aknas kļūst taukainas un pietūkušas. Kad aknas ir bojātas, kaitīgie toksīni var brīvi klīst pa visu organismu, tauki sāk uzkrāties arī ap citiem orgāniem, izraisot slimības ķēdes reakciju visā ķermenī.[1]

Taujāta, ko darīt, ģimenes ārste, izvērtējot manu asins analīžu rezultātus, teica, ka situācija nav kritiska, bet par aknu veselības profilakses pasākumiem gan vajadzētu aizdomāties. Un te talkā nāk omega-3 taukskābes, eikozapentaēnskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS), kas savu efektu panāk, darbojoties šūnās gēnu līmenī. Ģimenes ārste norādīja, ka, ilgstoši un regulāri uzņemot uzturā papildus omega-3 taukskābes, tās uzlabo aknu lipīdu un cukura vielmaiņu. Pētījumos secināts, ka EPS un DHS spēj mazināt asins glikozes līmeni, kā arī mazināt tauku daudzumu aknās gadījumos, kad novēro tauku uzkrāšanos. 

Viņa man ieteica izvēlēties krila eļļu, kas sniedz ne tikai omega-3 taukskābes fosfolipīdu formā, kas labāk uzsūcas organismā, bet arī ar holīnu (B4 vitamīnu). Daktere pati izvēlas un arī saviem pacientiem iesaka pašmāju zīmola produktu LYL Krill Oil Superba BOOST™, kam ir arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) apstiprināti četri veselības ieguvumi – aknām, sirdij, smadzenēm un redzei –, un tā uzturošā dienas deva pieaugušajiem ir 1–2 kapsulas dienā. Viņa vēl piebilda, ka Superba BOOST™ kapsulas ir viegli norijamas, mazas un maigas un pēc to uzņemšanas nepaliek raksturīgā zivju pēcgarša vai citas nepatīkamas gremošanas problēmas.

Mani vairs nevajadzēja pārliecināt – ņemot vērā aknu nenovērtējamo lomu veselības uzturēšanā, steidzos uz aptieku pēc LYL Krill Oil Superba BOOST™. Un, interesanti, ka arī farmaceite novērtēja manu izvēli, sakot, ka ir klīniski pierādīts, ka Superba BOOST™ omega-3 fosfolipīdi satur dabā iedarbīgākās EPA un DHA taukskābes un tieši šī krila eļļa dabiski satur arī augsti koncentrētu holīnu un astaksantīnu, kas ir spēcīgākais dabā atrodamais antioksidants. Nu arī es savu labsajūtas formulu esmu atradusi!

Lai atvasara mūs visus vēl sasilda un ļauj sagaidīt rudens krāšņumu bez diskomforta, LYL Krill Oil Superba BOOST™ pieejams aptiekās un interneta aptiekās ar atlaidi līdz 20%.

[1]    https://biocollabs.com/blogs/news/liver-health-the-master-class-fatty-liver

"Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia" 
"Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu".