foto: Publicitātes foto
 3 iemesli, kāpēc arī vasarā der atcerēties par D3 vitamīnu
Publicitātes foto.
Esi vesels
2023. gada 11. jūlijs, 09:00

3 iemesli, kāpēc arī vasarā der atcerēties par D3 vitamīnu

Sadarbības projekts

D3 vitamīns tiek saukts par saules vitamīnu, kas nepieciešams imunitātei, vielmaiņai, ādas un kaulu veselībai, labam garastāvoklim un vēl uz rokas pirkstiem nesaskaitāmām veselības niansēm. Taču bieži tiek uzskatīts, ka vasaras laikā papildus D3 vitamīnu nav nepieciešams uzņemt. Kāda ir patiesība?

Pētījumos ir pierādīts, ka mūsu platuma grādos D3 vitamīnu vasarā (precīzāk, no maija sākuma līdz augusta vidum) ar saules staru palīdzību var uzņemt tikai noteiktā laikā – dienas vidū, no pulksten 10 līdz 14, jo tad UV starojumu vismazāk absorbē atmosfēra. Bet dermatologi vienā balsī brīdina par saules ultravioleto staru postošo iedarbību uz ādu un, lai samazinātu melanomas jeb ādas vēža risku, tieši šai laikā, kad ir vislielākais karstums, aicina lietot saules aizsargkrēmu ar maksimālu saules aizsargfaktoru (SPF 50).

Lietojot saules aizsargkrēmu, tiek ievērojami traucēta, pat apstādināta D vitamīna sintēze organismā un rezultātā arī vasarā cilvēkiem ir novērojams D vitamīna deficīts asinīs. Tāpēc speciālisti ir pauduši viedokli – D3 vitamīns mums ir jāuzņem papildus visa gada garumā.

Vispareizāk ir vispirms veikt asins analīzes kopējā D vitamīna līmeņa noteikšanai. Atcerieties: par optimālu kopējā D vitamīna līmeni asinīs tiek uzskatīti 45–55 ng/ml.

Pat ja analīzes uzrāda, ka D vitamīna līmenis ir pietiekams, neuzņemot šo vitamīnu papildus un nerādot savu degungalu saulē, ik dienu vitamīna krājumi sarūk: ja tie netiek atjaunoti, 15–30 dienu laikā D vitamīns asinīs samazinās uz pusi un turpina kristies.

Noteikti zinām, ka D vitamīns ir neatsverams ne tikai kaulu un muskuļu, bet gandrīz visu orgānu veselības uzturēšanai, kā arī imūnsistēmai, lai atvairītu vīrusus un baktērijas. Jāmin vēl daži iemesli, kādēļ vasarā ir vērts atcerēties par D3 vitamīna uztura bagātinātājiem.

Lai mazinātu priekšlaicīgu ādas novecošanos

Āda ir unikāla ar to, ka tā ir ne tikai D vitamīna avots organismam, bet arī spēj reaģēt uz D vitamīna aktīvo metabolītu 1,25(OH)2D. Gan kalcijs, gan 1,25(OH)2D veic svarīgas un mijiedarbīgas funkcijas, regulējot ādas diferenciācijas procesu, un attiecīgi D vitamīna trūkums veicina daudzu ādas slimību attīstību. 

D vitamīns un tā aktīvie metabolīti iedarbojas uz ādu, pasargājot to no fotonovecošanās. Vienkāršākiem vārdiem sakot, tie palīdz radīt epidermas barjeru, kas nepieciešama ādas homeostāzes uzturēšanai. Turklāt tie izraisa antioksidatīvas reakcijas, kavē ādas DNS bojājumus un inducē DNS atjaunošanās mehānismus, lai mazinātu priekšlaicīgu ādas novecošanos un ādas vēža ģenēzi. 

Lai mazinātu akūtu stresu un trauksmi

Ievērojama zinātnes uzmanība ir pievērsta arī D vitamīna svarīgajai lomai akūta stresa un hronisku slimību gadījumā. Tā kā D vitamīna deficīts ir ļoti izplatīts visā pasaulē, tiek uzskatīts, ka tas ir saistīts arī ar paaugstinātu emocionālo traucējumu risku. Tāpēc ir pētīta saistība starp D vitamīna līmeni asinīs un psihofizioloģiskiem, kā arī sezonāliem afektīviem traucējumiem, piemēram, depresiju, trauksmi un garastāvokļa svārstībām. Lielākā daļa pētījumu liecina, ka galvenie psihofizioloģiskie mainīgie, kas saistīti ar D vitamīna līmeni, ir depresija un trauksme, kam seko garastāvokļa izmaiņas, un ir novērota saistība starp paaugstinātu D vitamīna līmeni serumā un trauksmes, depresijas simptomu, tostarp pašnāvniecisku domu samazināšanos un šo disfunkciju uzlabošanos. 

Pētījumi gan nepierāda, ka D vitamīna deficīts izraisa depresiju. Cilvēkiem ar depresiju var būt zemāks D vitamīna līmenis, taču depresija maina uzvedību un domāšanas procesus, un tas vēl vairāk veicina D vitamīna līmeņa krišanos. Attiecīgi D3 vitamīna papildu uzņemšana palīdz mazināt depresijas simptomus un attīstību. 

Lai uzlabotu vielmaiņu un fizisko formu

2022. gadā veiktā pētījumā atklājusies D vitamīna saistība ar ķermeņa masas indeksu (ĶMI) – D vitamīna rezervju papildināšana var ievērojami uzlabot šos rādītājus.

“Saules vitamīns jeb D vitamīns ir lieliska dabas dāvana, jo tas nepieciešams spēcīgākai imunitātei, tas nodrošina veselīgu insulīna rezistenci, mazinot locītavu sāpes, novēršot onkoloģisko saslimšanu riskus un samazinot svaru,” uzsver Ridhima Batra, klīniskā dietoloģe, pedagoģe, sporta uztura speciāliste un Nutrition Defined dibinātāja.

Viņa norāda, ka ir veikti pētījumi, kas apliecina, ka D vitamīns potenciāli var nomākt jaunu tauku šūnu veidošanos organismā un to uzglabāšanu, kas būtībā apgrūtina tauku veidošanos. “D vitamīns var paaugstināt serotonīna jeb labas pašsajūtas hormona līmeni (tas ietekmē visu, regulējot garastāvokli un miega kvalitāti) un testosterona līmeni, kam ir nozīmīga loma vielmaiņas uzlabošanā, liekot ķermenim sadedzināt vairāk kaloriju, kontrolēt apetīti, palielināt sāta sajūtu pēc ēšanas un attiecīgi samazināt ķermeņa svaru,” saka Ridhima Batra. 

Pasaules Veselības organizācija jau sen paziņojusi, ka aptaukošanās ir 21. gadsimta epidēmija, un pētījumi liecina, ka aptaukošanās var palielināt D vitamīna deficīta risku. Turklāt citi pētījumi ir parādījuši, ka D vitamīna nepietiekamība ir saistīta ar lielāku 2. tipa cukura diabēta, sirds un asinsvadu slimību, hipertensijas un aptaukošanās risku. 

Pasaulē veikti daudzi pētījumi, kas apliecina korelāciju starp D vitamīna līmeni un svara zudumu. Piemēram, 2018. gadā veiktā pētījumā atklāts, ka sievietēm, kurām bija liekais svars vai aptaukošanās, pēc sešu nedēļu D3 vitamīna uzņemšanas samazinājās svars, ĶMI, vidukļa un gurnu apkārtmērs. 

Pētot saistību starp D vitamīna līmeni un svara zudumu, zinātnieki bieži izmanto uztura bagātinātājus, nevis novērtē saules iedarbību vai uzņemtās pārtikas kvalitāti. Tas, protams, nenozīmē, ka uzturs ir mazsvarīgs. Lasis, skumbrija, olas, ar D3 vitamīnu bagātināts piens arī ir daļa no veselīga uztura, tāpēc to lietošana nāk tikai par labu. Tomēr, lai uzņemtu nepieciešamo D3 vitamīna dienas devu (pieaugušajam minimālā deva ir 2000 starptautiskās vienības (SV) dienā), būtu nepieciešams apēst 250 gramus svaiga laša, 450 gramus sardīņu eļļā vai 40 olas vai izdzer 10 krūzes piena, kas pārsvarā ir neiespējamā misija. Šo uzdevumu noteikti atvieglo D3 vitamīna uztura bagātinātāji, kuri plašā klāstā ir pieejami Latvijas tirgū.

Kuru D3 vitamīna produktu izvēlēties – pilienu, kapsulu vai spreja veidā?

Latvijā visvairāk pētītais un ar atzītu, augstu iedarbības efektivitāti ir farmācijas zīmola LYL love your life® piedāvātais sprejs LYLsunD3.

Pētījumos pierādīts – LYLsunD3 unikālā LYLmicro™ formula nodrošina līdz pat četrām reizēm efektīvāku D3 vitamīna uzsūkšanos salīdzinājumā ar citiem tirgū esošajiem D3 vitamīniem spreja formā uz eļļas un ūdens bāzes.

Tāpat pētījumā atklāts, ka LYLsunD3 nodrošina kopējā D vitamīna līmeņa pieaugumu asinīs par 132% tikai viena mēneša laikā. 

LYLsunD3 ir dabisks (iegūts no lanolīna) D3 vitamīns, kas ir bagātināts ar mutes dobuma veselībai derīgo ksilītu un apelsīnu garšu, izsmidzināmas mikroemulsijas veidā – tikai viens vai divi pūtieni zem mēles dienas laikā.

foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto.

Šī zīmola produktu klāstā ir trīs dažādi produkti izsmidzināmas mikroemulsijas formā:

LYLsunD3 2000 SV ir D3 vitamīna sprejs ar mērķi uzturēt optimālu D vitamīna līmeni organismā. Šis produkts ir domāts tiem lietotājiem, kam 25(OH)D līmenis jau ir normā. Te gan der atcerēties, ka šobrīd pieņemtā norma ir no 30 ng/ml, tomēr, lai D vitamīns organismam spētu dot maksimālu labumu un uzturētu cilvēka imūnsistēmas darbību, kopējam D vitamīna līmenim asinīs būtu jābūt no 50 ng/ml.

LYLsunD3 4000 SV ir D3 vitamīna sprejs ar mērķi novērst D vitamīna nepietiekamību vai deficītu. Pētījumā pierādīta produkta spēja 30 dienās pacelt D vitamīna līmeni par 197% cilvēkiem ar D vitamīna deficītu

LYLsunD3 KID 600 SV ir drošs, garšīgs un lietošanā ērts D3 vitamīns pašiem mazākajiem – bērniem no 1 līdz 7 gadiem.

LYLsunD3  ir arī finansiāli izdevīgs – produkts paredzēts līdz 125 ikdienas devām jeb četriem mēnešiem.

Svarīgi! D3 vitamīnu lietojot papildus, jāievēro regularitāte. Ja to sāksiet uzņemt rudenī, reāls efekts būs sagaidāms vien pēc pāris mēnešiem, kad pie durvīm jau klauvēs kārtējā gripas sezona.

"Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu"

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia.