foto: Shutterstock
Zinātnieki izstrādājuši potenciālos scenārijus, ko pasaule var gaidīt, ja putnu gripa kļūs par cilvēku pandēmiju
Esi vesels
2023. gada 24. februāris, 16:13

Zinātnieki izstrādājuši potenciālos scenārijus, ko pasaule var gaidīt, ja putnu gripa kļūs par cilvēku pandēmiju

Jauns.lv

Lielbritānijas veselības aizsardzības amatpersonas aprēķinājušas, cik daudz cilvēku varētu nomirt putnu gripas uzliesmojuma gadījumā, ja infekcija kļūs izplatīta cilvēku vidū. 11 gadus vecās meitenes nāve Kambodžā likusi sarosīties pētniekiem un veselības drošības amatpersonām visā pasaulē.

Lai gan putnu gripa tradicionāli skar mājputnus vai savvaļas putnus, tā var tikt pārnesta arī uz zīdītājiem, tostarp cilvēkiem. 
Pēdējās nedēļās ir radies satraukums, jo pašlaik putnu un zīdītāju vidū ir vērojams "bezprecedenta" putnu gripas uzliesmojums. Eksperti bažījas, ka izplatīšanās mērogs varētu dot vīrusam vairāk iespēju mutēt, kas varētu veicināt H5N1 vīrusa izplatīšanos starp cilvēkiem.

Lai prognozētu, ko pasaule var gaidīt, ja inficēšanās sāktu notikt no cilvēka uz cilvēku, Lielbritānijas veselības aizsardzības amatpersonas izstrādājušas vairākus scenārijus, par pamatu ņemot Covid pandēmijā gūtās atziņas. 

Saskaņā ar "vieglo scenāriju" zinātnieki aprēķināja, ka viens no 400 cilvēkiem, kas saslimuši ar putnu gripu, no vīrusa nomirtu. Ja scenārijs būtu "smagāks", eksperti uzskata, ka no inficēšanās ar šo vīrusu varētu nomirt viens no 40 inficētajiem cilvēkiem.

Tomēr Pasaules Veselības organizācija brīdina, ka no 868 H5N1 vīrusa gadījumiem [starp cilvēkiem], par kuriem tai ziņots pēdējo divdesmit gadu laikā, nedaudz vairāk nekā puse (456) ir bijuši letāli.

"Lai gan šis gadījums Kambodžā ir traģisks, mēs sagaidām, ka, tik plaši izplatoties infekcijai, būs arī klīniskas saslimšanas gadījumi. Ir skaidrs, ka vīrusam nepieciešama rūpīga uzraudzība un novērošana, lai pārliecinātos, ka tas nav mutējis vai pārkombinējies, taču cilvēku saslimšanas gadījumu skaits nav ievērojami palielinājies, un šis viens gadījums pats par sevi nav signāls, ka situācija pasaulē pēkšņi ir mainījusies,” uzsvēra Kembridžas Universitātes veterinārmedicīnas profesors Džeimss Vuds.