foto: AFP/Scanpix
11 gadus vecas meitenes nāve Kambodžā raisa pētnieku satraukumu par pārējo pasauli
Ciema iedzīvotāji ar plakātiem rokās brīdina par putnu gripas draudiem.
Esi vesels
2023. gada 23. februāris, 16:07

11 gadus vecas meitenes nāve Kambodžā raisa pētnieku satraukumu par pārējo pasauli

Jauns.lv

Kambodžā no putnu gripas mirusi 11 gadus veca meitene, kas ir pirmais nāves gadījums no šī vīrusa valstī pēdējo gadu laikā, vēsta “News.com”. 

Zinātnieki baidās, ka vīruss varētu arvien labāk pielāgoties pārejai uz cilvēkiem, radot draudus pasaulei. 

Pasaules Veselības organizācija (PVO) pēc nesen konstatētās putnu gripas klātbūtnes zīdītājos ir aicinājusi būt modriem, taču ir uzsvērusi, ka risks cilvēkiem ir zems. Tomēr daži zinātnieki baidās, ka vīruss no zīdītājiem varētu sākt pāriet uz cilvēkiem.

11 gadus vecā meitene saslima 16. februārī, piedzīvojot drudzi, klepu un kakla sāpes. Vēlāk slimnīcā meitene mirusi, paziņoja Kambodžas Infekcijas slimību kontroles departaments. Saņemtie testa rezultāti apstiprina, ka meitenītei bijis pozitīvs H5N1 jeb putnu gripas vīruss. 

Šis ir 57. reģistrētais putnu gripas izraisītais nāves gadījums Kambodžā pēdējo 20 gadu laikā. 

Kopš 2021. gada beigām arī Eiropu ir skāris līdz šim smagākais putnu gripas uzliesmojums, un arī Ziemeļamerika un Dienvidamerika piedzīvoja nopietnus uzliesmojumus.

Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (WOAH) brīdina, ka tieši zīdītāji varētu būt starpposms putnu gripas pārnešanai uz cilvēkiem. “Pašreizējā situācija liecina par risku, ka H5N1 putnu gripa spēj labāk pielāgoties un tikt pārnesta uz citiem dzīvniekiem un cilvēkiem,” pauda WOAH.

Pēdējo 20 gadu laikā ar putnu gripu pasaulē ir inficējušies tikai 870 cilvēki, no kuriem 457 ir miruši.