foto: Shutterstock
Pieaug bažas, ka putnu gripa varētu mutēt un izraisīt nāvējošu pandēmiju cilvēkiem
Esi vesels
2023. gada 15. februāris, 12:10

Pieaug bažas, ka putnu gripa varētu mutēt un izraisīt nāvējošu pandēmiju cilvēkiem

Jauns.lv

Zinātnieki baidās, ka putnu gripa varētu mutēt un izraisīt nāvējošu pandēmiju cilvēkiem. Bažas izskanējušas tikai dažas dienas pēc tam, kad Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņoja, ka valstīm būtu jāgatavojas tam, ka šī infekcija no dzīvniekiem var pāriet uz cilvēkiem. 

Bailes pastiprinājis arī pēdējās nedēļās novērotais bezprecedenta gadījums, kad pašreizējā putnu gripas uzliesmojuma laikā ar to inficējušies daži zīdītāji, tostarp ūdri un lapsas. 

Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (WOAH) brīdina, ka tieši zīdītāji varētu būt starpposms putnu gripas pārnešanai uz cilvēkiem. “Pašreizējā situācija liecina par risku, ka H5N1 putnu gripa spēj labāk pielāgoties un tikt pārnesta uz citiem dzīvniekiem un cilvēkiem,” pauda WOAH. 

Pēdējo 20 gadu laikā ar putnu gripu pasaulē ir inficējušies tikai 870 cilvēki, no kuriem 457 ir miruši. 

Austrumanglijas Universitātes zoonožu slimību eksperte, profesore Diāna Bella laikrakstam "The Sun" sacīja: "Daži nesenie gadījumi Apvienotajā Karalistē, ASV un Spānijā liecina, ka cirkulējošais celms pašlaik ir mazāk virulents cilvēkiem, tomēr mēs esam redzējuši, kā ātri var parādīties jauni celmi. Mēs arī zinām, ka pašreizējais H5N1 celms nogalina daudzas citas zīdītāju sugas, kā arī putnus.”

Kembridžas Universitātes veterinārmedicīnas profesors Džeimss Vuds sacīja: "Neskatoties uz, šķiet, iedzimto cilvēku rezistenci pret pašreizējo vīrusa celmu, plašā izplatība rada iespēju, ka putnu gripas vīruss varētu rekombinēties ar cilvēku gripas vīrusu un pārvērsties par vīrusu, kas var izplatīties cilvēkos.”

Putnu gripa H5N1/ H5N8 ir infekcijas slimība, kas ietekmē savvaļas putnus un mājputnus vairākās pasaules daļās. Kopš 2006. gada Eiropas Savienībā (ES) ir bijuši daži sporādiski slimības uzliesmojumu gadījumi gan savvaļas putnu, gan mājputnu populācijā, ko līdz šim veiksmīgi ir izdevies ierobežot.

Gripas H5N1 vīruss sākotnēji tika uzskatīts par dzīvnieku infekcijas slimību un, ka tam būs grūti šķērsot starpsugu robežu starp putniem un cilvēkiem. Taču cilvēki, kas bija ciešā saskarē ar dzīviem vai beigtiem inficētiem putniem, galvenokārt piemājas saimniecībās, ar to inficējās.