foto: Shutterstock
Kāpēc "zied" nagi? Plus slimības, kas to var provocēt
Runā speciālists
2023. gada 19. februāris, 05:58

Kāpēc "zied" nagi? Plus slimības, kas to var provocēt

"100 Labi Padomi"

Baltos plankumus uz nagiem jeb nagu ziedēšanu medicīniski sauc par punktveida leikonīhiju. Tā var izpausties arī kā baltas horizontālas vai vertikālas līnijas vai pilnīgs naga plātnītes bojājums, kad viss nags kļūst balts, skaidro Veselības centra 4 filiāles Mārupe ārste-rezidente dermatoveneroloģijā Anastasija Kraveca.

Pieaugušajiem leikonīhijas rašanās iemesli var būt ļoti dažādi. Viens no biežākajiem ir naga plāksnītes trauma, ko rada nagu graušana, saspiešana un sasišana. Traumas rezultātā starp naga slāņiem iekļūst gaisa burbulis, tāpēc nags izskatās balts.

Retāk to var izraisīt nieru, aknu, sirds, vairogdziedzera slimības, nepietiekams olbaltumvielu daudzums uzturā, cinka deficīts, cukura diabēts, dzelzs deficīta anēmija, kā arī ķīmijterapijas medikamenti un saindēšanās ar tādiem smagajiem metāliem kā svins un arsēns.

Ļoti reti nagu ziedēšanu mēdz izraisīt iedzimtība, savukārt dažkārt tā var norādīt uz sēnīšu infekciju vai alerģisku reakciju pret akrilu vai gēla manikīra sastāvdaļām. Leikonīhija var būt sastopama arī tādu ādas saslimšanu gadījumā kā psoriāze un hroniska roku ekzēma.

Kā tikt vaļā no baltajiem plankumiem?

Ja nagu ziedēšanu izraisījusi trauma, jāļauj nagiem ataugt. Savukārt, ja plankumi ilgstoši nepazūd vai laika gaitā to kļūst vairāk, ja nagi maina krāsu vai formu, kļūst pārāk trausli, tad nepieciešama dermatologa konsultācija. Ārsts novērtēs, vai tas varētu būt ādas, ģenētisku vai citu sistēmisku slimību rezultāts, un ieteiks atbilstošu ārstēšanu. Papildus ieteicams uzturā lietot minerālvielām, vitamīniem un neaizstājamajām taukskābēm bagātu pārtiku, lai uzlabotu nagu veselību kopumā.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Veselības akadēmijas" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".