foto: Freepik.com
Četras būtiskākās uzturvielas efektīvam imūnsistēmas atbalstam rudens sezonā
Esi vesels
2022. gada 1. novembris, 06:23

Četras būtiskākās uzturvielas efektīvam imūnsistēmas atbalstam rudens sezonā

Jauns.lv

Klāt novembris, aktīvākā vīrusu sezona, kad veselības stiprināšanai ir jāpievērš īpaša uzmanība. Ko darīt, lai pasargātu sevi no slimībām? COVID-19 pandēmija pierādīja, ka nozīmīga loma vīrusu apkarošanā ir higiēnai un dzīvesveidam. Tomēr papildus regulārai roku mazgāšanai un telpu vēdināšanai nepieciešams rūpēties par imūnsistēmu arī “no iekšpuses”. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījumi liecina, ka noteiktiem vitamīniem, minerālvielām un neaizstājamām taukskābēm ir svarīga loma, lai nodrošinātu pareizu un efektīvu imūnsistēmas darbību. Šīs uzturvielas atbalsta tā saukto specifisko imunitāti, kas neļauj vīrusiem un baktērijām nonākt mūsu ķermenī, kā arī palīdz ātrāk atgūties no dažādām slimībām un infekcijām. 

Uzturs un uztura bagātinātāji

Uzturvielas veido veselīgas imūnsistēmas pamatu. Ja mūsu organisms nesaņem pietiekami daudz tam nepieciešamo uzturvielu, pastāv lielāks risks saslimt. Lai gan uzturvielas vislabāk ir uzņemt ar sabalansētu uzturu, mūsdienu dzīves apstākļos tas ne vienmēr ir iespējams. Ne vien mūsu steidzīgā dzīves ritma dēļ, bet arī dažādu pārtikas ražošanas, uzglabāšanas un apstrādes procesu ietekmē.

Lai gan svarīgi ir ēst regulāri, pilnvērtīgi un vispusīgi, domājot tieši par imūnās sistēmas stiprināšanu, Linusa Paulinga institūta eksperti iesaka fokusēties uz četriem svarīgākajiem elementiem: C vitamīnu, D vitamīnu, omega-3 tauskskābi DHA un cinku. Ja veicot analīzes noskaidrots, ka organismā ir kādas noteiktas uzturvielas deficīts, piemēram, kā tas ir dzelzs anēmijas gadījumā, vispirms nepieciešams fokusēties uz iztrūkstošo.

foto: Publicitātes foto

C vitamīns

Apgalvojums, ka C vitamīns ir vispazīstamākais no visiem vitamīniem, nebūs pārspīlēts. Tas ir drošs un efektīgs, un, kaut gan neaizvieto zāles, ir izcils profilakses līdzeklis un labs palīgs dažādu slimību ārstēšanā, tai skaitā saaukstēšanās gadījumos. Ieteicamā ikdienas deva ir 400 mg C vitamīna dienā, bet slimības laikā devu var palielināt līdz pat 2000 mg. Šādu devu gan vislabāk ir sadalīt lietošanai visas dienas garumā, nevis uzņemt vienā piegājienā. Atceries, ka lietojot lielu daudzumu C vitamīna (2000 mg), tas var izraisīt vēdera uzpūšanos, sāpīgas gāzes un pastiprinātu vēdera izeju. Šīs blakusparādības nav nopietnas un parasti izzūd, samazinot C vitamīna uzņemšanu. Par C vitamīna nepietiekamību netieši var spriest pēc dažiem simptomiem, piemēram, smaganu asiņošana zobu tīrīšanas laikā, parodontoze, zilumu rašanās pat pie viegliem sasitumiem un bieža deguna asiņošana.

Daži būtiski fakti par C vitamīnu:

  • C vitamīns ir ūdenī šķīstošs vitamīns, pazīstams arī kā L-askorbīnskābe.
  • Karstums iznīcina C vitamīnu, tāpēc ieteicams augļus un dārzeņus uzņemt svaigā veidā, vai gatavot tos pareizi, lai pēc iespējas vairāk saglabātu vērtīgās uzturvielas.
  • Ne cilvēkiem, ne primātiem nekādu C vitamīna rezervju nav, viss tiek iesaistīts reakcijās zibenīgi, un šis vitamīns ar uzturu jāuzņem katru dienu.
  • C vitamīns pārtikas produktos ir tāds pats C vitamīns, kā uztura bagātinātājos.

Uzturs, protams, ir neaizstājams veids, kā uzņemt C vitamīnu, taču vīrusu laikā īpaši noderīgi var būt C vitamīnu saturoši uztura bagātinātāji, piemēram:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Publicitātes foto

D vitamīns

D vitamīna uzņemšana dabiskā veidā mūsu platuma grādos - ar saules staru palīdzību, ir stipri ierobežota. Ziemas tumšajos mēnešos par to būtu jārūpējas īpaši.

Ir trīs veidi, kā mūsu organisms var iegūt D vitamīnu:

  • saules UV B starojums;
  • ar uzturu no dažādiem dzīvnieku valsts produktiem;
  • ar vitamīnu D saturošiem uztura bagātinātājiem vai medikamentiem.

Teju 85% Latvijas iedzīvotāju ir D vitamīna nepietiekamība, tāpēc D vitamīns uztura bagātinātāju veidā ieteicams lietot visu gadu, kā bērniem, tā pieaugušajiem. Speciālisti iesaka atbilstošas dienas devas:

  • Zīdaiņiem 400 - 600 SV (starptautiskās vienības) D vitamīna
  • Bērniem no 1 līdz 10 gadu vecumam 2000 SV/dienā
  • No 11 gadu vecuma un pieaugušajiem 4000 SV/dienā.

Uzturēt optimālu D vitamīna līmeni asinīs vislabāk palīdzēs regulāra un konsekventa D vitamīna lietošana ikdienā.

Omega 3 taukskābes

Labas veselības priekšnosacījums ir sabalansēts uzturs, kura neatņemama sastāvdaļa ir omega-3 taukskābes. Omega-3 taukskābes EPA un DHA tiek dēvētas par “garo ķēžu” omega–3 taukskābēm. Tās iesaistās daudz, dažādos organisma bioķīmiskajos procesos un labvēlīgi ietekmē ne tikai asinsriti un nervu sistēmas darbību, bet arī organisma imūnos procesus.

Pozitīvai ietekmei uz veselību Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir noteikusi ieteicamo dienas devu - 250 mg EPS un DHS maisījuma, vai tikai DHS dienā.

Diemžēl, Latvijas iedzīvotāju uzturs, kur pārsvarā ir gaļa un kartupeļi, bet maz zivju un jūras produktu, nespēj nodrošināt pietiekamu omega-3 taukskābju uzņemšamu. Tāpēc vienīgais praktiskais veids, kā ikdienā nodrošināt pietiekamu EPA un DHA taukskābju līmeni organismā, ir to uzņemšana ar kvalitatīviem uztura bagātinātājiem.

Bioķīmiski pamatotās uzturvielu kombinācijas Orthomol spēj nodrošināt pietiekamu omega-3 uzņemšanu:

  • Orthomol Vital F satur: 100 mg dokozaheksaēnskābi (DHA) un 150 mg eikozapentaēnskābi (EPS)
  • Orthomol Vital M satur: 200 mg dokozaheksaēnskābi (DHA) un 300 mg eikozapentaēnskābi (EPS)
  • Orthomol Mental satur: 370 mg dokozaheksaēnskābi (DHA) un 44 mg eikozapentaēnskābi (EPS)

Cinks

Cinks ir būtisks mikroelements, kas pilda svarīgas funkcijas vispārējās imunitātes stiprināšanā. To var lietot arī kā “ātro palīdzību” saaukstēšanās laikā.  

Dubultaklā un randomizētā pētījumā ar pirmsskolas vecuma bērniem, kuri 6 mēnešus ilgi lietoja 10 mg cinka dienā, secināja, ka saslimšana ar vīrusu infekcijām būtiski samazinājās jau pēc 3 mēnešiem, salīdzinot ar placebo grupu. Saslimstība ar akūtām elpceļu infekcijām bija mazinājusies par 45%.*

Ieteicamā cinka deva akūtā periodā pa 10 mg ne mazāk kā 5-6 reizes dienā, un ne ilgāk kā 5-7 dienas. Jāatceras, ka ilgāku laiku lietojot cinku devā virs 50 mg/dienā, var tikt ietekmēta vara vielmaiņa. Cinka piedevas ieteicams lietot 1-2 stundas pēc ēdienreizēm. Atceries, ka pārlieku augsts cinka līmenis organismā kavēs vara un kalcija uzņemšanu un absorbēšanu. 

Lietojot uztura bagātinātājus, svarīgi atrast savam dzimumam, vecumam un veselības stāvoklim atbilstošāko uzturvielu formu un sastāvu. Lai gan lielākā daļa aptiekā nopērkamo uztura bagātinātāju kompleksu nodrošinās mūsu organisma pamatvajadzības, jāatceras, ka vitamīnus un uzturvielas svarīgi uzņemt ne vien pietiekamās devās, bet arī savstarpēji papildinošās kombinācijās. It īpaši tad, ja ikdienā ciešam no dažādiem veselības traucējumiem. 

Uzņem visas imūnsistēmai nepieciešamās uzturvielas, izvēlies Orthomol (Vācija)!

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS. UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU.

Raksts tapis sadarbībā ar ORTHOMOL