Sarkanā gaļa uz šķīvja katru dienu. Ko tas nodara tavam organismam?
foto: Shutterstock
Esi vesels

Sarkanā gaļa uz šķīvja katru dienu. Ko tas nodara tavam organismam?

Jauns.lv

Gaļa ir lielisks olbaltumvielu, dzelzs, B grupas vitamīnu, cinka un selēna avots. Par sarkano gaļu dēvētā liellopa un cūkas gaļa var būt daļa no sabalansēta uztura, ja to lieto mērenā daudzumā, vēsta portāls “Eatingwell”. 

Pieaugušajiem neiesaka lietot vairāk par 500 gramiem sarkanās gaļas nedēļā, jo tā var veicināt zarnu vēža attīstību. Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir  dalījusies ar vairākiem pētījumiem par to, ka sarkanās gaļas pārmērīgs patēriņš ir viens no vēža epidēmijas iemesliem pasaulē.

Salīdzinot uzturvielu daudzumu 100 g vistas gaļas, cūkgaļas un liellopa gaļas filejas, enerģijas ziņā liellopa gaļai un cūkgaļai ir nedaudz vairāk kaloriju nekā vistas filejai. Visi trīs gaļas veidi ir labi olbaltumvielu avoti, kas ir ļoti svarīgi mūsu organismam, jo proteīni ir vieni no būtiskākajām uzturvielām, kas ir jāuzņem ar uzturu. Jāatzīst, ka lielāks olbaltumvielu daudzums ir vistas filejā, kas aptuveni ir 25 g uz 100 g produkta. Otrajā vietā ir cūkgaļa.

Deviņas pazīmes, ka liecina, ka gaļas ikdienas uzturā ir pārāk daudz

Dehidrācija

Kāds Konektikutas Universitātē veikts pētījums atklāj, ka uzņemot pārtiku ar augstu olbaltumvielu daudzumu, kas ir arī gaļa, nieres sāk izvadīt urīnu īpaši aktīvi, tas ir koncentrētāks un tādējādi tiek veicināta organisma atūdeņošanās. Organisms par to  vēsta ar muskuļu krampjiem, izteiktu ādas sausumu un apetītes pastiprināšanos.

Nepatīkams ķermeņa aromāts

Žurnāls “Chemical Senses” veica empīrisku eksperimentu par kā smaržo veģetāriešu ķermenis un kā – gaļēdāju. Diemžēl, tie, kas ēd daudz gaļas, ož nepatīkamāk kā veģetārieši vai tie, kas gaļu uzturā patērē mazāk.

Aizcietējumi

Pārāk daudz olbaltumvielu, proteīnu un par maz šķiedrvielu un ogļhidrātu dārzeņu un augļu veidā var būt aizcietējumu iemesls. Gaļā nav šķiedrvielu! Aizstājiet to ar dārzeņiem vai porciju papildiniet ar krietnu kaudzi zaļo salātu.

Galvas sāpes

Atūdeņošanās, pārāk liels daudzums proteīnu un pārāk maz ogļhidrātu, kas ir smadzeņu degviela, var būt par galvas sāpju iemeslu.

Redzes pasliktināšanās

Pārāk liels sarkanās gaļas patēriņš ir viens no acs mākulas deģenerācijas iemesliem mūža otrajā pusē. Iemesls ir sīko acs asinsvadu nosprostošanās, ko saista ar piesātināto tauku uzņemšanu kopā ar gaļu. Redzi slikti ietekmē arī ķīmiskās vielas, kuras izmanto gaļas rūpnieciskajā apstrādē.

Kaulu trauslums

Ļoti liels ikdienā apēstā proteīna (lasi – gaļas olbaltumvielu) daudzums veicina kalcija izspiešanu no kaulu struktūrām, kam seko kaulu trauslums. Novērots arī, ka cilvēki, kas regulāri un daudz ēd gaļu, uzņem mazāk piena produktus un cieš no kalcija nepietiekamības.

Nogurums

Nepārejošs nogurums un saguma sajūta var būt ne tikai nepietiekama miega, bet arī nepareizas diētas rezultāts. Gaļas sagremošanas un pārstrāde kuņģa un zarnu traktam nozīmē pamatīgu strādāšanu un enerģijas patēriņu. Nav brīnums, ka citiem dzīvības procesiem enerģijas paliek mazāk.

Slikta elpa

Elpas atsvaidzinātājam vienmēr jābūt tavā rokas somiņā? Iespējams, ka iemesls ir nepiemērots un nepareizs uzturs. Pārāk daudz proteīnu un tauku uzturā paaugstina ketonu izdalīšanos, kas izdalās caur elpu un nelabi ož.  

Slikta zarnu darbība

Zarnās dzīvojošās baktērijas, kas nodrošina normālu vēdera un visa organisma darbību, barojas no ogļhidrātiem. Ēdot pārāk daudz gaļas, zarnu mikroflora faktiski tiek turēta badā un ar laiku vairs nevar nodrošināt veselīgu zarnu trakta darbību.

Gaļa ir ļoti vērtīgs produkts, tomēr tā nav jāiekļauj uzturā katrā ēdienreizē.