Brīnumrecepte pret saaukstēšanos jeb tēja no 4 būtiskām sastāvdaļām
Ājurvēda ir senas indiešu zināšanas par veselības uzturēšanu un atveseļošanos. Tajā uzsvars ir uz dabas spēku – ka veselīgs uzturs un īpaši garšvielas mums var palīdzēt atveseļoties. Arī šie trīs pretsaaukstēšanās palīgi nemaz negaršo pēc rūgtām zālēm, bet drīzāk atgādina sildošus un nedaudz asus rudens un ziemas dzērienus. Daudzas vajadzīgās sastāvdaļas var atrast mūsu garšvielu plauktiņos, pārējās – veikalā.
Garšvielu tēja pret saaukstēšanos
Ājurvēdas virtuvē plaši pazīstamo kadha tēju lieto, sajūtot pirmos saaukstēšanās simptomus. Tēja ir sildoša, sviedrējoša un arī nedaudz asa, tāpēc tie, kas nedraudzējas ar ingveru un pipariem, šīs sastāvdaļas receptē var samazināt uz pusi. Ja nav pieejamas viss receptē minētais, zini, ka galveno lomu te spēlē kurkuma, ingvers, pipari un medus, kas bieži sastopami veselību stiprinošu silto dzērienu receptēs. Tāpēc ļoti vērtīgu tēju vari pagatavot arī no šīm četrām sastāvdaļām vien.
Kurkuma palīdzēs mazināt iekaisumu, pipari uzlabos asinsriti un limfas darbību, ingvers palīdzēs cīnīties ar sliktu dūšu un uzlabos apetīti. Pieaugušajiem ieteicams kadha tēju dzert no rīta tukšā dūšā vai vakarā pirms gulētiešanas. Ja gadījies saaukstēties pa nopietnam, var izdzert divas krūzes dienā. Pirmsskolas bērniem ieteicams dod ēdamkaroti tējas reizi dienā imunitātes stiprināšanai.
2 krūzes tējas
15 minūtes
- 2 ēdk. citrona sulas
- 1–2 ēdk. medus
- 1 ēdk. svaigi rīvētas kurkumas saknes vai 1 tējk. kurkumas pulvera
- 1 ēdk. rīvēta ingvera saknes vai 1 tējk. ingvera pulvera
- 10–12 viegli saberzti melno piparu graudi
- 10–12 piparmētrulapas (kaltētas vai svaigas)
- 6–8 viegli sasmalcinātas krustnagliņas
- 4 viegli sasmalcinātas kardamona pogaļas
- 1 cm viegli sasmalcinātas kanēļa standziņas
- 4 glāzes ūdens
Dari tā!
1. Katliņā liec krustnagliņas, kanēli, piparu graudus, kardamonu un medu, visu laiku maisi, līdz medus pavisam izkusis.
2. Pievieno ūdeni un pēc tam arī pārējās sastāvdaļas.
3. Vāri tēju 7–10 minūtes.
4. Tēju izkās caur sietiņu un pasniedz karstu.
Ābolu etiķa dzēriens ar ingveru
Viegli pagatavojams imunitāti stiprinošs dzēriens, ko var lietot jebkurā diennakts laikā starp ēdienreizēm. Ābolu sidra etiķis satur vielas, kas stiprina gremošanas sistēmu un imunitāti. Ja nav pieejami Kajennas pipari, vari likt maltus melnos vai rozā piparus.
1 krūze tējas
10 minūtes
- 1 cm nomizota un sarīvēta ingvera
- 1 tējk. nepasterizēta ābolu etiķa
- 1 tējk. medus
- šķipsniņa Kajennas piparu
- 1 glāze ūdens
Dari tā!
1. Uzvāri katliņā ūdeni.
2. Pievieno ingveru un noņem katliņu no uguns, ļauj 5 min. ievilkties.
3. Pievieno atlikušās sastāvdaļas, samaisi un dzer siltu.
Piens ar kurkumu
Bērnībā, kad saaukstējāmies, vecmāmiņas lika dzert siltu pienu ar medu, tikmēr Indijā bērni dzer pienu ar šķipsniņu kurkumas un pipariem. Ja jūti pirmo drebuli, dzer šo dzērienu, velc kājās siltas zeķes un lien zem segas. Starp citu, šādu piena dzērienu ājurvēdā iesaka lietot arī tad, ja sāp locītavas.
1 krūze dzēriena
- 1 tase piena vai augu dzēriena (piemēram, mandeļu piena)
- 1/2 tējk. kurkuma pulvera
- šķipsniņa maltu melno piparu
- medus pēc izvēles
Dari tā!
Katliņā uz mazas uguns sildi pienu, ļauj tam 2–3 minūtes pavārīties. Pienu lej krūzē, pievieno kurkumu un maltos piparus. Ja vēlies saldāku dzērienu, pievieno medu.