Princis Čārlzs un viņa roku pirksti

gallery icon
19
2022. gada 13. septembris, 13:39

Vieni smej, bet citi uztraucas par Čārlza III "cīsiņu pirkstiem". Kāds varētu būt iemesls? Komentē ārsts

Jauns.lv

Sociālajos tīklos ne viens vien apspriedis Lielbritānijas jaunā karaļa Čārlza III sapampušos un sārtos pirkstus. Kamēr vieni joko un smej par tiem, tikmēr citi pauž bažas par Čārlza III veselības stāvokli.

Jāteic gan, ka tagadējais karalis jau gadiem ilgi ir cietis no sapampušām rokām. Pats monarhs 2012. gadā, dodoties tūrē uz Austrāliju, tos jokojot nodēvēja par "cīsiņu pirkstiem" un pauda, ka tas esot no garā lidojuma.

Britu ārsts, Česteras universitātes vecākais pasniedzējs Garets Naijs laikrakstam "Daily Star" komentējis, no kā cilvēkiem rodas šāda izskata rokas. Viņš skaidro, ka, piemēram, tūska, kas nereti piemeklē vecākus cilvēkus, ir stāvoklis, kad organisms sāk aizturēt šķidrumu, visbiežāk kājās un potītēs, bet reizēm arī pirkstos, kas izraisa to pietūkumu. "Lai noskaidrotu, vai tas ir īstais iemesls, apmēram 15 sekundes ir jāuzspiež uz pietūkušo vietu, tad tajā radīsies padziļinājums."

Vecāka gadagājuma cilvēki var no tā ciest, ja viņi ilgstoši sēž. Jāatzīst, ka karalis Čārlzs daudzkārt ir attēlots ar pietūkušām rokām tieši pēc ilgiem lidojumiem.

foto: Victoria Jones/WPA Pool/Shutterstock/ Vida Press
Karalis Čārlzs III.

Vēl viens iespējamais šādu pirkstu iemesls ir artrīts.
Tā ir bieži sastopama slimība tieši cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem. "Pirksti parasti kļūst stīvi, sāpīgi un pietūkuši, un, lai gan medikamenti var palīdzēt mazināt sāpes, pietūkums var saglabāties," norāda dakteris.

Rokas var sapampt arī tad, ja uzturā tiek lietots par daudz sāls vai cilvēks lieto specifiskus medikamentus. Piemēram, medikamenti, kas paredzēti augsta asinsspiediena ārstēšanai vai cukura diabētam. (Tāpat zināms, ka pietūkumu pirkstos var izraisīt arī karpālā kanāla sindroms, limfātiskās sistēmas noprostojums vai problēmas ar nierēm.)

Jāteic, ka uzmanība Čārlza pirkstiem jau tika pievērsta pirms vairākiem gadiem. Jau toreiz ārsti izteica dažādus minējumus, kas sabiedrībā izsauca spekulācijas par Čārlza veselību.

Briti ar sajūsmu sagaida savu jauno karali Čārlzu III

gallery icon
20

Jau ziņots, ka Čārlzs karaļa troni automātiski mantojis pēc pēc Elizabetes II nāves. Viņš ir vecākais no karalienes Elizabetes II un prinča Filipa četriem bērniem. Karaļa statusam viņš tika gatavots jau no bērna kājas, bet, ņemot vērā Elizabetes II ilgo valdīšanas laiku - 70 gadus, par karali kļuvis tikai 73 gadu vecumā. Līdz ar to viņš ir vecākais visā Lielbritānijas vēsturē, kurš šādos gados ieņēmis karaļa statusu.

Čārlzs III oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu

Karalis Čārlzs III sestdien Troņmantošanas padomes sēdē oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu.

gallery icon
23