"Netīrais ducis": kuri dārzeņi un augļi ir visvairāk piesārņoti ar ķīmiju?
Lai iegūtu lielāku ražu, lauksaimniecībā lieto dažādus spēcīgus ķīmiskus līdzekļus nezāļu, kaitēkļu un grauzēju apkarošanai. Ir augi, kuros šīs vielas uzkrājas vairāk nekā citos, tāpēc cilvēkam, kurš galdā ceļ galaproduktu, ir lielāks risks ilgtermiņā nodarīt kaitējumu savai veselībai, jo pesticīdi ir kancerogēni.
Lai brīdinātu par ogām, augļiem un dārzeņiem, kuros pesticīdu ir visvairāk, patērētāju aizsardzības organizācija "Environmental Working Group" ik gadu publicē sarakstu, ko tā nosaukusi par netīro duci. Lūk, 2022. gada saraksts!
1. Zemenes
2. Spināti
3. Lapu kāposti, dažādi zaļumi, sinepes
4. Nektarīni
5. Āboli
6. Vīnogas
7. Paprika un čili
8. Ķirši
9. Persiki
10. Bumbieri
11. Kātu selerijas
12. Tomāti
Organizācija ik gadu veido arī pesticīdu mazāk apdraudēto produktu sarakstu jeb tīro piecpadsmitnieku, un tajā šogad iekļauti avokado, kukurūza, ananasi, sīpoli, papaija, zaļie zirnīši, sparģeļi, dzeltenās un oranžās melones, kivi, kāposti, šampinjoni, mango, arbūzi un saldie kartupeļi.
Zināšanai
Abos sarakstos uzskaitītie produkti tiek audzēti lielos daudzumos – eksportam un plašam patēriņam. Tajos netiek iekļauti bioloģiski audzēti augļi un dārzeņi vai privāto mazdārziņu raža.