foto: EPA/Scanpix
Šanhajā beidzies “elles” periods – ierobežojumi atcelti, bet vietā nākuši jauni noteikumi
Šanhajas iedzīvotāji līksmo par atceltajiem ierobežojumiem.
2022. gada 1. jūnijs, 11:24

Šanhajā beidzies “elles” periods – ierobežojumi atcelti, bet vietā nākuši jauni noteikumi

Jauns.lv

Ķīnas pilsētā Šanhajā pēc divu mēnešu īpaši striktiem Covid-19 ierobežojumiem groži palaisti vaļīgāk, proti, lielākā daļa pilsētas iedzīvotāju drīkst atkal pārvietoties pa pilsētu, bet vismaz 650 000 cilvēku joprojām nāksies palikt ieslogotiem savos mājokļos, vēsta BBC.

Ķīnas Covid-19 “nulles politika” gan joprojām ir spēkā, un cilvēkiem, kas saslimuši, joprojām draud izolācija vai hospitalizācija. Tāpat arī inficēto tuviniekiem. 

Lai gan dzīve vairumam iedzīvotāju pamazām sāk atgriezties ierastajās sliedēs, ieviesti arī jauni noteikumi, kuri jāievēro visiem bez izņēmuma. Lai varētu atstāt savas mājas, ieiet lielveikalā, bankā vai izmantot sabiedrisko transportu, jāuzrāda “zaļais kods” – negatīvs PCR testa rezultāts, kas veikts ne vēlāk, kā 72 stundās. 

Tā izskatās vēlme izskaust Covid-19 pilnībā. Šanhaja 2022. gada pavasarī

Visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna. Iedzīvotājiem ir jāuzturas tikai ...

gallery icon

Tāpat saglabāts ierobežojums izbraukt no Šanhajas, bet tiem, kas tomēr devušies ārpus pilsētas, atgriežoties jāievēro karantīna. 

Jaunie noteikumi gan nekādi nav spējuši ietekmēt cilvēku garastāvokli par atceltajiem ierobežojumiem. Kad pulkstenis otrdien, 31. maijā, sita pusnakti, daudzos dzīvojamajos rajonos atskanēja aplausi, līksmības saucieni, cilvēki steidza pamest mājokļus, lai pulcētos kopā, dziedātu un dejotu. 

Jau vēstīts, ka visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā tika noteikta stingra karantīna. Cilvēki bija spiesti pavadīt ikdienu, ieslodzīti savos mājokļos, iedzīvotāji kliedza no balkoniem, pieprasot pārtiku, jo arī veikalu apmeklēt nebija atļauts, tie, kuru Covid-19 testi bija pozitīvi, tika iesprostoti izolācijas centros.

Ķīnai, joprojām pieturoties pie Covid-19 nulles stratēģijas, bija izdevies ieviest tādus ierobežojumus, kādus pasaule nebija redzējusi visā pandēmijas laikā kopš 2019. gada, vēsta "Financial Times".