foto: Shutterstock
Bērnībā gūts saules apdegums pēc 40 gadiem kļūst par vēzi – māmiņa Emma dalās savā skaudrajā pieredzē
Ilustratīvs attēls.
Dzīvības loterija
2022. gada 6. maijs, 11:48

Bērnībā gūts saules apdegums pēc 40 gadiem kļūst par vēzi – māmiņa Emma dalās savā skaudrajā pieredzē

Jauns.lv

Emma Čeklija, būdama maza meitene, atpūšoties Grieķijā guva saules apdegumus, kas izpaudās mazu čūlu veidolā uz rokām un sejas ādas. 40 gadus vēlāk divu bērnu māmiņai no Lielbritānijas diagnosticēta bazālo šūnu karcinoma pieres apvidū, vēsta BBC.

“Jo jaunāks esi, jo lielāks ir risks saslimt ar ādas vēzi,” sacīja Emmas ārstējošais ārsts Dr. Pols Banvels. 

Emmai tika veikta vēža izgriešanas operācija, un viņa bijusi pārsteigta, uzzinot par risku, ko vēlāk dzīvē rada bērnībā gūtie saules apdegumi. "Es biju tik ļoti šokēta, kad kopā ar Paulu pārlasīju savu vēsturi," sacīja 47 gadus vecā juvelierizstrādājumu tirgotāja.

Emma uzskata, ka ļoti apzinīgi lietojusi SPF krēmus pieaugušā dzīves laikā, kā arī izvairījusies no saules, lai novērstu priekšlaicīgas novecošanās risku. 

Kad pagājušā gada augustā uz viņas pieres pirmo reizi parādījās plankums, viņa domāja, ka tas vienkārši ir izsitums, taču, kad tas nepārgāja, Emma meklējusi ārstu palīdzību. 

Viņai ir palikusi neliela rēta, bet emmas pieredze ir iedrošinājusi viņas abas astoņus un 11 gadus vecās meitas lietot saules aizsargkrēmu.

Bērnu āda ir daudz trauslāka un tai nepieciešama lielāka aizsardzība. Diemžēl Emmas gadījums to lielā mērā atspoguļo. Astoņdesmito gadu sākumā, kad Emma guva saules apdegumus, daudz nerunāja par saules aizsargrēmumiem vai apdeguma riskiem, taču nu viņa savie bērniem par šo atgādina katru dienu. 

 

Tēmas