foto: Shutterstock
Mistiskā hepatīta uzliesmojums novērots vēl 7 valstīs. PVO aicina vecākus pievērst uzmanību simptomiem
2022. gada 3. maijs, 10:04

Mistiskā hepatīta uzliesmojums novērots vēl 7 valstīs. PVO aicina vecākus pievērst uzmanību simptomiem

Jauns.lv

Mistiskā hepatīta uzliesmojums, kas līdz šim tika novērots Lielbritānijā, ASV un četrās Eiropas valstīs – Dānijā, Nīderlandē, Spānijā un Īrijā, nu fiksēts arī Kanādā, Japānā, Indonēzijā, Francijā, Beļģijā, Rumānijā un Norvēģijā, vēsta britu mediji. 

Indonēzijas Veselības ministrija paziņoja, ka pagājušajā nedēļā fiksēti trīs jauniešu nāves gadījumi ar aizdomām par akūtu hepatītu. Viņi visi dzīvojuši galvaspilsētā Džakartā un cietuši no sliktas dūšas, vemšanas, caurejas, dzeltes, drudža un krampjiem. 

Šobrīd visā pasaulē ir reģistrēti vairāk nekā 200 inficēšanās gadījumi, taču eksperti lēš, ka skaits varētu būt krietni lielāks. 
Lielākā daļa saslimšanas gadījumu fiksēti Lielbritānijā un ASV, taču 55 gadījumi apstiprināti arī atsevišķās Eiropas valstīs, Kanādā un Japānā. 

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir apstiprinājusi vienu nāves gadījumu, pie kā vainojams akūts hepatīts, taču netiek izpausts, kurā valstī tas noticis. Indonēzijas nāves gadījumi oficiāli nav apstiprināti. 

PVO aicina bērnu vecākus būt uzmanīgiem, pievēršot uzmanību konkrētiem simptomiem:

  • Tumšs urīns
  • Bāli, pelēkas krāsas izkārnījumi
  • Niezoša āda
  • Dzelteni acu baltumi
  • Muskuļu un locītavu sāpes
  • Augsta temperatūra
  • Slikta pašsajūta
  • Apetītes zudums
  • Nogurums
  • Sāpes vēderā

Tāpat PVO uzsver, ka nevajadzētu celt paniku, jo, neskatoties uz atsevišķās valstīs novēroto uzliesmojumu, hepatīts ir ārkārtīgi reta adenovīrusu blakusparādība, un iespēja, ka bērns to piedzīvos, ir ārkārtīgi zema. 

Jau vēstīts, ka Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras (UKHSA) ziņojumā tika atklāts, ka pie vainas varētu būt 41F tipa adenovīruss.

Lielbritānijas Veselības drošības aģentūras galvenā ārsta padomniece, profesore Sūzena Hopkinsa apgalvo, ka joprojām tiek pārbaudīti vairāki iespējamie faktori, kas varētu būt izraisījuši saslimstības pieaugumu, taču "visdrīzāk" to izraisījis adenovīruss - izplatītu vīrusu grupa, kas parasti bērniem izraisa saaukstēšanos, vemšanu un caureju.

Adenovīrusi ir plaši izplatīti un var izraisīt dažādus simptomus. Reta to blakusparādība ir hepatīts. 

Kas ir hepatīts?

Tas ir plašs termins, ko lieto, aprakstot aknu iekaisumu. Parasti to izraisa vīrusu infekcija, bet to var izraisīt arī dažu ķīmisku vielu iedarbība, pārmērīga alkohola lietošana, narkotikas un daži ģenētiski traucējumi.

Pastāv pieci galvenie hepatīta veidi, ko izraisa specifiski vīrusi - A, B, C, D un E -, taču neviens no tiem, šķiet, nav izraisījis aknu iekaisumu, kas līdz šim novērots bērniem uzliesmojumos Eiropā un ASV.