foto: LETA
"Gadījums ir komplicēts, jo personai nav bijušas nopietnas slimības!" - ZVA komentē nāves gadījumu pēc "AstraZeneca" potes
Esi vesels
2022. gada 9. februāris, 09:26

"Gadījums ir komplicēts, jo personai nav bijušas nopietnas slimības!" - ZVA komentē nāves gadījumu pēc "AstraZeneca" potes

Jauns.lv

Par atsevišķiem vīrusa vektora vakcīnas izraisītiem trombozes un trombocitopēnijas sindroma (TTS) gadījumiem pasaulē tika ziņots pavasarī. Tagad arī Latvijā Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pēc izvērtēšanas atzinusi, ka vienā gadījumā pēc “AstraZeneca” ražotās potes saņemšanas paciente mirusi, visticamāk, tieši TTS dēļ. Viņa bija vecuma grupā no 55 līdz 60 gadiem, ziņo LTV raidījums “Panorāma”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Šis ir pēkšņs, letāls gadījums, kas notika 7. dienā pēc “AstraZeneca” vakcīnas pirmās devas ievadīšanas. Gadījums ir komplicēts, jo pacientei, personai nav bijušas nopietnas slimības, kuras varētu būt par pamatu tādām reakcijām, kādas tika konstatētas pataloganatomiskajā izmeklēšanā,” “Panorāmā” stāsta Zāļu valsts aģentūras Farmakovigilances nodaļas vecākā eksperte Zane Neikena.

Retā blakusparādība TTS saistīta tieši ar kovida vīrusa vektora vakcīnām – gan “Vaxzevria”, gan “Janssen”. Sindroms ir ļoti rets, un līdz šim nav zināms, kas varētu provocēt tā rašanos. Tas var izpausties gan ar sīku asinsizplūdumu veidošanos, gan asiņošanu. Šāds sindroms nav novērots nevienai no tā sauktajām ziņneša jeb mRNS vakcīnām – ne “Modernas”, ne “Pfizer/BioNTech” vakcīnai. 

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”) otrdien mikroblogošanas vietnē “Twitter” rakstīja, ka pacientes tuvinieki saņems kompensāciju. 

“Maksimālā summa kompensācijas mehānismā ir paredzēts 142 000 [eiro], bet, protams, katrs gadījums tiek vērtēts individuāli, ņemot vērā dažādus faktorus. Konceptuāli pati izmaksāšana vai finansiālo kompensāciju izmaksa plānots, ka varētu norisināties no šī gada vasaras,” norādīja VM pārstāvis Oskars Šneiders. 

Jau vēstīts, ka Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pašlaik ir izvērtējusi 22 ziņojumus par cilvēku nāvi neilgi pēc vakcinēšanās pret Covid-19, un 21 gadījumā nav apstiprināta saistība ar vakcināciju, bet viens letāls gadījums Latvijā ir "ticami saistāms" ar "AstraZeneca" vakcīnas lietošanu.

Izvērtējot šo gadījumu, ZVA secinājusi, ka "patologanatomiskā ekspertīzē konstatēto pārmaiņu cēloniskais sakars ar "AstraZeneca" vakcīnas lietošanu ir vērtējams kā ticams". Šajā gadījumā konstatēta "AstraZeneca" vakcīnas ļoti reti sastopamā blakusparādība - trombozes un trombocitopēnijas sindroms (TTS).

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās