Esi vesels
2022. gada 28. janvāris, 09:25

"Iesim pie Pavļuta, lai paskaidro!" - cilvēki šokā, ja gadījies ar Covid-19 saslimt ārzemēs, Latvijā tas neskaitās

Jauns.lv

Rīdzinieces Dainas vīrs, esot darba komandējumā Zviedrijā, saslimis ar Covid-19, ko apliecina turpat Zviedrijā veikts laboratorijas tests. Fakts paziņots ģimenes ārstam Latvijā, sekojusi ierastā procedūra – atvērta slimības lapa un doti norādījumi par izolēšanos. Taču nepatīkamu pārsteigumu ģimene piedzīvojusi brīdī, kad sazinoties ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) noskaidrots, ka ārzemēs fiksēta saslimšana, Latvijā netiek ņemta vērā, vēsta TV3 raidījums “Bez Tabu”. 

“Zvanot uz NVD, man pateica, ka, ja cilvēks slimojis ārzemēs, pārslimošana Latvijā netiek ņemta vērā. Es prasīju: kā tā? Man atbild: nu tā,” raidījumam stāsta Daina. 

Līdzīgi gadījies vēl kādam Latvijas pilsonim: “Man Covid-19 pozitīvu testu konstatēja Eiropas Savienības valstī 2022. gada janvārī. NVD apgalvo, ka pozitīva testa konstatācija, kas veikta ārzemēs, Latvijai nav saistoša, līdz ar to Covid-19 sertifikāta derīguma termiņš netiks pagarināts,” viņš pastāsta.
Veselības ministrijā nekomentē notikušo, norādot, ka tā ir NVD kompetence. 

“Dati par iedzīvotāja pārslimotu Covid-19 infekciju tiek iegūti no Latvijā akreditētu laboratoriju veiktiem testu rezultātiem. Uz šo datu pamata veidojas pārslimošanas sertifikāti. Vienlaikus šobrīd tiek veidots tehnisks risinājums, lai Latvijā varētu tikt verificēti arī tie gadījumi, kad Covid-19 infekcija ir pārslimota ārvalstīs. Šādos gadījumos iedzīvotājam būs jāvēršas Nacionālajā veselības dienestā ar iesniegumu, kam pievienots uzticams, oficiāls dokuments (piemēram, citas valsts izsniegts digitālais Covid-19 pārslimošanas sertifikāts), kas apliecina pozitīva Covid-19 testa esamību. Kad tehniskais risinājums tiks ieviests, informācija tiks publicēta NVD tīmekļvietnē un būs pieejama, zvanot uz uzziņu tālruni 8989,” stāsta Līga Gaigala, NVD pārstāve. 

Dainas vīrs iepriekš vakcinējies, taču nu radusies neizpratne par balstvakcīnas saņemšanu. Ja esi pārslimojis, tā nav jāveic un tai pat nevar pieteikties 6 mēnešus pēc pārslimošanas, bet tā kā ārzemju testu ignorē, sertifikātu nepagarina.

“Ja cilvēks ir pārslimojis, tad viņam balstvakcīna nebūtu jāveic, tagad beigsies vakcinācijas sertifikātam termiņš un atkal būs jāvakcinējas, bet tā taču ir veselība! Ja viņam teiks, viņš ies vakcinēties, jo tas nepieciešams darbam, jeb iesim uz Veselības ministriju pie Pavļuta, lai viņš paskaidro!”.

Dainas vīrs nav antivakseris, ģimenei vienkārši radies jautājums, kāpēc vajadzīga balstvakcīna, ja tā nav jāveic pēc pārslimošanas.