foto: Freepik.com
7 imunitātes supervaroņi
Esi vesels
2021. gada 18. oktobris, 12:12

7 imunitātes supervaroņi

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Cilvēces progress nudien ir apbrīnojums, taču ir kāda lieta, kur jaunu velosipēdu vēl neviens nav izgudrojis. Tā ir mūsu dabīgā imunitāte, kas katru dzīves sekundi stāv mūsu veselības sardzē. Brīnišķīgi, ja, par to rūpējoties, kustamies, piedomājam pie tā, ko liekam uz šķīvja, un ļaujam sev arī pilnvērtīgi atpūsties. Taču jautājums ir – vai uzņemam arī visas nepieciešamās uzturvielas, lai mūsu pūliņi patiešām sniegtu gaidīto rezultātu?

Kā liecina novērojumi, mūsdienu cilvēks ir gatavs aizvien vairāk darīt savas veselības labā un to arī dara. Regulāras pastaigas, aukstumpeldes, treniņi sporta zālē un brīvā dabā, dārzeņi, pākšaugi un augļi ēdienkartē, astoņas stundas miega un hobijs atpūtai. Patiesībā, tas nemaz nav tik sarežģīti, ja esam iepazinuši sevi un izveidojuši sev piemērotu dienas ritmu. Tikai nereti piemirstam, ka palīgos vēl jāņem arī augstākās līgas spēlētājus – minerālvielas un vitamīnus, kas palīdz mūsu imūnsistēmai būt stiprai un atvairīt iespējamo infekciju uzbrukumu mūsu organismam.

Kāpēc uzturvielas tik svarīgas?

Tēlaini sakot, mikroelementi, ieskaitot vairākus vitamīnus (A, B6, B12, folātu, C, D, E) un mikroelementus (cinks, selēns, varš, magnijs) mūsu imūnsistēmai ir kā ķieģeļi celtniekam. Arī viņš nevar uzbūvēt stipru sienu, ja kādu izdomā neiebūvēt, atstājot sienā caurumu.  Ja caurumi ir mūsu imūnsistēmā, tas palielina mūsu uzņēmību pret infekcijas slimībām.

Mikroelementi ir tie, kas nodrošina katras imūnsistēmas šūnas efektīvu darbību, sākot jau ar ādas un gļotu membrānu, kas ir pirmā mūsu aizsargbarjera, kas stājas pretim vīrusiem.  Tāpat mikroelementi rūpējas, lai mūsu asinīs varētu izstrādāties tik svarīgie pretmikrobu proteīni, neitrofili un makrofāgi, kas uzņem svešās daļiņas un tās nogalina. Ja vēlamies, lai imūnsistēma būtu kā droša siena, svarīgi, lai organisms saņemtu visas uzturvielas, kas tai nepieciešamas. Kolīdz kāda no tām pietrūkst, vīruss priekā berzē rokas – viņam ir atstāta spraudziņa, pa kuru ielavīties. Tā kā imūnās šūnas cīņā ar pretinieku iet bojā, tad svarīgi, lai mūsu organismam nepārtraukti pietiktu vitamīnu un minerālvielu, no kurām dienu un nakti tās būvēt un uzturēt darba kārtībā. Noskaidrosim, kuras tad uzturvielas būtiski ietekmē imunās sistēmas darbību.

Bez viņiem – nu ne kā!

C vitamīns.

Tas regulē imūnsistēmu, jo tam piemīt antioksidanta īpašības un tas piedalās kolagēna sintēzē, kas nepieciešama epitēlija barjeru stabilizācijai. Turklāt C vitamīns vistiešākā veidā ietekmē šūnu fagocītisko darbību un imūnstimulējoši iedarbojas uz limfocītu šūnām. Ņemot šo visu vērā, C vitamīns tiek uzskatīts par efektīvu palīgu brīžos, kad saķerta augšējo elpceļu infekcija, īpaši - saaukstēšanās laikā.

D vitamīns.

Tā spēkos ir modulēt iedzimto un adaptīvo imūnreakciju, tāpēc D vitamīna deficīta gadījumā mēs neizbēgami pakļaujam sevi infekciju riskam. Uzlabojot tā līmeni asinīs, nevajadzētu satraukties par kaulu un kalcija homeostāzi.

Cinks.

Daži pētījumi ir atklājuši, ka cinks par apmēram vienu dienu var samazināt saaukstēšanās ilgumu, savukārt bērniem tas mazina risku saslimt ar augšējo elpceļu infekciju.  Cinkam ir svarīga loma imūnsistēmas stiprināšanā, - tā deficīts ievērojami ietekmē kaulu smadzenes, tā samazinot imūno šūnu skaitu.

A vitamīns.  

Tas pie labas veselības uztur šūnas, kas veic  aizsargbarjeras funkciju.  Ja pietūkst A vitamīna, pasliktinās mūsu imūnreakcija, līdz ar to palielinās arī organisma uzņēmība pret dažādām infekcijām.

E vitamīns.

Tas ir galvenais lipīdos šķīstošais antioksidants organismā, un ir nepieciešams, lai aizsargātu membrānas lipīdus no peroksidācijas. Gan brīvie radikāļi, gan lipīdu peroksidācija mazina imūnsistēmas efektivitāti, un no šiem procesiem pasargā tieši E vitamīns. Tā spēkos ir ne vien saglābt, bet pat uzlabot organisma imūnreakciju.

Dzelzs.

Pētījumos pierādīts, ka dzelzs deficīts izraisa aizkrūts dziedzera atrofiju un daudzkārt ietekmē cilvēka imūnsistēmu.

Selēns ir ļoti nepieciešams vairākiem fermentiem, ieskaitot dažus, kas iesaistīti antioksidantu aizsardzībā, piemēram, glutationa peroksidāzē. Selēns neļauj oksidatīvājam stresam graut mūsu imūnsistēmu.

Kur meklēt šos supervaroņus?

Protams, sabalansēts uzturs ir būtisks, lai panāktu optimālu visu šo vitamīnu un svarīgo elementu uzņemšanu. Taču būsim godīgi ­- cik daudzi no mums, liekot roku uz sirds, var teikt, ka ar uzturu spēj uzņemt visas nepieciešamās vielas vajadzīgā daudzumā? Pat, ja pašam šķiet, ka ēd ļoti veselīgi. Pat pētījumi pasaules attīstītākajās valstīs liecina ­­– uzņemt ieteicamo mikroelementu dienas devu ir visai grūti. 

Ātrais tests

Vai mans uzturs ir pilnvērtīgs?

Atbildi uz diviem vienkāršiem jautājumiem, un tev viss kļūs skaidrs.

  • Vai ēdu 5 porcijas (saujas) augļu un dārzeņu dienā?
  • Vai ēdu zivis ne retāk kā trīs reizes nedēļā?

Ja atbildes uz šiem jautājumiem bija “nē”, varam būt pilnīgi droši, ka neuzņemam pilnvērtīgu uzturu. Protams, nepieciešamais ikdienas uzturvielu daudzums dažādos dzīves posmos atšķiras. Tāpat kā visiem neder viena, universāla diēta, arī mikrouzturvielu nepieciešamība ir katram cilvēkam individuāla. Par to, lai īstajā brīdī būtu pieejams īstais uzturvielu komplekss, ir parūpējies uzturvielu ražotājs Orthomol (Vācija). Orthomol ir zinātniski pamatotas un ortomolekulārajā medicīnā balstītas mikrouzturvielu kombinācijas slimību profilaksei un veselības uzlabošanai. Orthomol īpašās un bagātīgās devas spēj nodrošināt šūnas ar visām tām nepieciešamajām uzturvielām. Un tas nozīmē, ka tava imūnsistēma kalpos kā uzticams bruņinieks, stāvot sardzē par tavu veselību. Tikai no tās ir atkarīgs, vai vīruss varēs mums pieķerties, cik nopietni slimosim, un ja gadījumā saslimsim, tad cik ātri atlabsim.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Orthomol"