foto: Paula Čurkste/LETA
Nosaukts cilvēku skaits, kuriem Latvijā būtu nepieciešama papildu vakcīnas deva
Plānots, ka papildu vakcināciju nodrošinās ģimenes ārsti, klīniskās universitātes slimnīcas un lielākās slimnīcas reģionos.
Esi vesels
2021. gada 15. septembris, 10:09

Nosaukts cilvēku skaits, kuriem Latvijā būtu nepieciešama papildu vakcīnas deva

Jauns.lv / LETA

Papildu vakcinācija pret Covid-19 Latvijā varētu būt nepieciešama aptuveni 10 000 cilvēku ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, trešdien žurnālistiem sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala.

Viņa skaidroja, ka NVD apkopo datus par iedzīvotājiem, kuriem veselības stāvokļa dēļ varētu būt nepieciešama papildu vakcīnas deva. Pašlaik šādu cilvēku skaits tuvojas 10 000, taču, ņemot vērā, ka lēmumu attiecībā uz papildu devu var pieņemt ģimenes ārsts un ārstējošais ārsts, šis skaits varētu mainīties.

Iedzīvotāji ar būtiski novājinātu imūno sistēmu par papildu vakcīnas devas saņemšanu aicināti sazināties ar savu ģimenes ārstu. Arī NVD, izmantojot īsziņas un e-pastu, plāno informēt šādus pacientus par iespēju saņemt papildu devu. Ja iedzīvotājs atbilst kādai no grupām, bet nesaņem personalizētu uzaicinājumu, papildu devu var saņemt, vēršoties pie ģimenes ārsta vai pie ārstējošā ārsta.

Plānots, ka papildu vakcināciju nodrošinās ģimenes ārsti, klīniskās universitātes slimnīcas un lielākās slimnīcas reģionos, stāstīja Gaigala.

Papildu devu var saņemt, sākot ar 28.dienu pēc tam, kad saņemta otrā vakcīnas deva vai viena "Johnson&Johnson" deva. Papildu devu var saņemt arī vēlāk, izvērtējot imūnsupresijas pakāpi, kā arī nepieciešamības gadījumā jautājumu izskatot ārstu konsīlijā. Papildu devai var tikt izvēlēta jebkura no Latvijā pieejamām vakcīnām pret Covid-19.

NVD Vakcinācijas projekta nodaļā informēja, ka Ministru kabinets 7.septembrī lēma, ka Latvijā, līdzīgi kā citviet Eiropā un pasaulē sāks trešo vakcīnu devu pret Covid-19 administrēšana. Kā pirmie primārās vakcinācijas kursā papildu vakcīnu devas pret Covid-19 saņems iedzīvotāji ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, kuriem primārā vakcinācijas kursā nav izveidojusies pietiekama aizsardzība.

Saskaņā ar zinātniskos pierādījumos balstītu informāciju, Eiropas Slimību kontroles centra, Eiropas Zāļu aģentūras un Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām, šobrīd papildu vakcīnas deva vajadzīga cilvēkiem, kuriem ir ievērojami samazināta organisma imūnās sistēmas funkcionēšana, lai nostiprinātu standarta vakcinācijas kursa efektivitāti.

Šāda nepieciešamība varētu būt, piemēram, cilvēkiem pēc orgānu transplantācijas, pacientiem, kuri ilgstoši saņem dialīzes procedūras, HIV pacientiem ar asinsrades sistēmas slimībām.

IVP norāda, ka minētajām iedzīvotāju grupām divas vakcīnas devas imūnsupresijas dēļ var nebūt izveidojušas optimālu imūno atbildi. Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, kad saslimstība ar Covid-19 turpina pieaugt, šie cilvēki inficēšanās gadījumā pakļauti smagai Covid-19 slimības attīstībai, hospitalizācijas riskam, kā arī ilgstošiem veselības traucējumiem.

Kur iespējams pieteikties?

Iedzīvotājiem ar būtiski novājinātu imūno sistēmu jāpiesakās pie ģimenes ārsta, pie ārstējošā ārsta ārstniecības iestādē Rīgā (RAKUS, PSKUS, BKUS) un citviet Latvijā (Vidzemes slimnīca, Daugavpils reģionālā slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Rēzeknes slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca).

Kur iespējams veikt papildu vakcināciju?

  • Pie ģimenes ārsta, veicot vakcināciju praksē;
  • ja ģimenes ārsts nevakcinē, pacients tiek nosūtīts vakcinācijai ģimenes ārsta sadarbības iestādē  
  • veicot vakcināciju 10 ārstniecības iestādēs (Rīgā (RAKUS, PSKUS, BKUS) un citviet Latvijā (Vidzemes slimnīca, Daugavpils reģionālā slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Rēzeknes slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca).

Ar kādām vakcīnām var veikt papildu vakcināciju?

Papildu vakcīnu devu pret Covid-19 var veikt ar jebkura EZA apstiprināta ražotāja vakcīnu un to rekomendē sākot ar 28. dienu pēc otrās devas saņemšanas (Janssen ražotai vakcīnai sākot ar 28. dienu pēc pirmās (vienīgās) devas saņemšanas) vai vēlāk, izvērtējot imūnsupresijas pakāpi, kā arī nepieciešamības gadījumā jautājumu izskatot ārstu konsīlijā.

Informēšana

Lai ar personalizētu īsziņu un e-pastu informētu iedzīvotājus par iespēju saņemt papildu vakcīnas devu, NVD atbilstoši IVP norādītajām pacientu grupām atlasa datus no iedzīvotāju reģistriem. Ja iedzīvotājs atbilst kādai no grupām, bet nesaņem personalizētu uzaicinājumu, papildu devu var saņemt, vēršoties pie ģimenes ārsta vai pie ārstējošā ārsta (speciālista, kas nodrošina slimības norises uzraudzību).

Nākamie papildu vakcīnas devu pret Covid-19 varētu saņemt par 75 gadiem vecāki iedzīvotāji

Izvērtējot iespējamos ieguvumus, nākamie papildu vakcīnas devu pret Covid-19 varētu saņemt par 75 gadiem vecāki iedzīvotāji, trešdien žurnālistiem sacīja Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Viņa skaidroja, ka pašlaik papildu vakcīnas devu varēs saņemt cilvēki, kuriem ir ievērojami samazināta organisma imūnās sistēmas funkcionēšana. Taču vienlaikus gan publiskajā, gan politiskajā telpā ir daudz diskusiju par to, vai papildu deva nebūtu nepieciešama visiem iedzīvotājiem, kas saņēmuši vakcīnu pret Covid-19.

"Joprojām IVP rīcībā nav zinātniski pamatotas informācijas, datu un pierādījumu, ka balstvakcinācija jeb papildu deva pārējām sabiedrības grupām dažādos vecumos, dažādos veselības stāvokļos un profesionālajās grupās tiešām būtu pamatota," skaidroja Zavadska.

Viņa uzsvēra, ka lēmumam par papildu devu jābūt balstītam uz pierādījumiem un analīzi, ņemot vērā riskus katram cilvēkam un sabiedrībai kopumā.

"Vakcīna ir medikaments, un medikamentus mēs nelietojam tad, kad mums gribas. Jābūt pamatojumam, kas tieši šiem cilvēkiem, kas saņems trešo devu, būs labāk - viņi nesaslims, viņiem būs augstāka noturība pret smagāku saslimšanu. Uz šiem jautājumiem šobrīd labas atbildes, kas būtu par pamatojumu iet un saņemt trešo devu, mums nav," teica IVP priekšsēdētāja.

Vienlaikus viņa apgalvoja, ka nākamā grupa, kas varētu saņemt papildu devu, ir par 75 gadiem vecāki iedzīvotāji.

"Uzveru, ka daudz būtiskāk, nekā runāt par trešo devu, ir paplašināt vakcinācijas aptveri tiem, kas vispār nav vakcinēti, jo īpaši augsta riska grupās. Mums joprojām ir ārkārtīgi maza vakcinācijas aptvere šajās sabiedrības grupās," atzina speciāliste, atgādinot, ka tieši nevakcinētie cilvēki ir galvenie vīrusa izplatītāji, turklāt viņi vieglprātīgi rada risku savai veselībai.