Diētas
2021. gada 16. maijs, 07:44

Ko ēst, lai dabiskiem līdzekļiem samazinātu asinsspiedienu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Uzturs, kura pamatā ir augļi, dārzeņi, pākšaugi kā pupiņas un zirņi, rieksti un sēklas, dabiski samazina asinsspiedienu, un tas notiek pat tad, ja ēdat arī gaļu un piena produktus.

 

Viena no sirds veselībai īpaši piemērotām diētam – DASH – jo sevišķi labvēlīgi iespaido asinsspiedienu, piemēram, salīdzinot ar parastu uzturu, DASH spēj samazināt paaugstinātu asinsspiedienu par 8,74/6,05 mmHg. Tas savukārt ļauj par 14% padarīt mazāku iespēju pieredzēt insultu un par 9% samazināt infarkta draudus.

Pētnieki no Varvikas Universitātes skaidro, ka cilvēkam nav jākļūst par veģetārieti vai vegānu. Joprojam drīkst ēst arī gaļu un piena produktus, taču ir svarīgi, lai augu izcelsmes produkti aizpildītu lielāko škīvja daļu.

Pētnieki analizēja, kā asinsspiedienu ietekmē septiņi dažādi uztura plāni, kuru pamatā ir augu izcelsmes produkti, tostarp DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension jeb uztura pieejas, kas ļauj apturēt hipertensiju), Vidusjūras diēta, veģetārs, vegāns uzturs, tā sauktā ziemeļnieciskā diēta, uzturs, kurā ir daudz šķiedrvielu, un diēta, kas paredz ēst daudz augļu un dārzeņu.

Neveselīgs uzturs, kurā ir daudz rūpnieciski pārstrādātu produktu, ir atbildīgs par vairāk dzīvību laupīšanu nekā smēķēšana, alkohola atkarība, narkotiku lietošana un nedrošs sekss kopā – tā saka pētnieki. Turpretim uzturs, kura pamatā ir augu valsts produkti, gadā varētu glābt 4,9 miljonu cilvēku dzīvību.

 

Tēmas