foto: unsplash.com
Kā asie ēdieni patiesībā ietekmē kuņģi?
Diētas
2021. gada 3. septembris, 08:46

Kā asie ēdieni patiesībā ietekmē kuņģi?

LTV "Pārtikas revidents"

Ilgu laiku pastāvēja uzskats, ka asie ēdieni ir kaitīgi - tie rada dedzinošu sajūtu, kairina kuņģi un, jo mazāk tos ēdīsim, jo labāk. Dietologs Andis Brēmanis Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” atklāj, cik veselīgi ir šādi pikantie ēdieni.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dietologs atklāj, ka asie ēdieni un, šajā gadījumā – čili, organisma procesus it kā dzen uz priekšu. Asie pipari dod nelielu kairinājumu, kura iespaidā paplašinās asinsvadi un paātrinās asinsrite: “Tas nozīmē, ka aktīvāka ir visa organisma darbība, un savā ziņā to var traktēt kā tādu vielmaiņas aktivizētāju.”

Vielmaiņa ir ķīmisku procesu kopums dzīvības uzturēšanai. Mēs ēdam, bet mūsu organisms uzņemto pārtiku sagremo, sašķeļ un pārveido par enerģiju,  jaunām šūnām un arī tauku rezervēm. Jo ātrāka vielmaiņa, jo ātrāk organisms tiek galā ar šiem procesiem. Vielmaiņas ātrumu nosaka mūsu gēni, taču neveselīgs uzturs un dzīvesveids vielmaiņu var padarīt lēnāku.

Mūsdienās asos ēdienus arī iesaka, lai uzlabotu iekaisušas kuņģa gļotādas stāvokli. Turklāt izrādās, ka asi ēdieni neizraisa kuņģa čūlu.

Tieši otrādi -  kapsaicīns jeb čili sastāvā esošā viela, kas šim augam piedod asumu, var palīdzēt novērst arī dažādas gastroenteroloģiskas kaites, piemēram, grēmas un spēcīgu atvilni.

Asajiem pipariem arī piemīt antibakteriāls efekts. Iekaisumus rada baktērijas, bet čili šīs baktērijas nogalina un līdz ar to arī samazina iekaisumus: “Ir situācijas, kad kādam ir kunģa čūla, kas ir aktīvā fāzē, vai divpadsmitpirkstu zarnā čūliņa, tad gan ar šiem pipariem būtu jāuzmanās. Bet pie vesela kunģa - čili pipariem ir tikai pozitīvs efekts,” atzīst Brēmanis.

No asiem ēdieniem nereti rodas tāda kā dedzinoša sajūta kuņģī un arī žagas. Tas tāpēc, ka kapsaicīns saskarē ar kuņģa gļotādu var izraisīt tādus kā krampjus vai spazmas, kas rezultējas ar žagām. Pret žagām vislabāk palīdz ūdens, bet pēc asu ēdienu ēšanas ūdeni labāk nevajag dzert - paliks tikai sliktāk.

Dietologs Andis Brēmanis iesaka lietot jebkuru taukvielas saturošu produktu: “Kapsaicīns ir ūdenī nesķīstošs, taukos šķīstošs, un tas tauciņš viņu, kā saka, pašķīdina. Viņš nav vairs tik aktīvs. Piens ir, kā zinām, ar tauku procentu. Vēl labāk ir krējums vai kaut kas tāds, vai pat eļļu iesaka drīzāk uzdzert virsū.”