Dabasspēks
2021. gada 15. aprīlis, 17:38

Dabas spēks - olīveļļa. Uztura speciāliste: "Labai olīveļļai ir patīkami jākož kaklā"

Jauns.lv

Olīveļļa ir viens no Vidusjūras diētas pamatiem. Taču tā ir ne kura katra olīveļļa - tā ir ekstra virgin jeb auksti spiesta eļļa. LTV raidījums “Pārtikas revidents” sarunā ar uztura speciālisti skaidro, kas šajā eļļā īpašs un kā to izvēlēties veikalā.

Uztura speciāliste Zane Timpare stāsta, ka šo produktu par vērtīgu padara tā sastāvā esošās aktīvās vielas ar antioksidantu iedarbību jeb polifenoli. Tie ir kā dabas spēks, kas mūs sargā no dažādām slimībām un iekaisumiem. Tāpēc arī pastāv uzskats, ka Vidusjūras diēta ir arī pretiekaisuma diēta: “Olīveļļā polifenoli ir visvairāk no visām eļļām. Piemēram, šobrīd ir iecienīta arī kokosriekstu eļļa, taču olīveļļa ir daudz vērtīgāka tieši šo polifenolu dēļ”.

Zane Timpare arī piebilst, ka Eiropā apstiprinātās veselīguma norādes olīveļļas polifenoliem liecina, ka tie arī samazina sliktā holesterīna līmeni.

Olīveļļas ieteicamā dienas deva ir 20 gramu - tātad aptuveni divas ēdamkarotes. Bet to, cik daudz polifenolu eļļa satur, var noteikt pēc tās garšas, krāsas un smaržas. Piemēram, polifenoli eļļu iekrāso skaisti zaļā vai dzeltenīgi dzidrā krāsā.

“Cilvēki dažkārt baidās no tā eļļas rūgtumiņa - tāda, kas kož kaklā. Bet no tā nevajag baidīties, jo tas ir patīkams. Tas liecina, ka polifenoli tur ir ļoti daudz, jo labai olīveļļai ir patīkami jākož kaklā,” skaidro Timpare.