foto: Publicitātes
Jauna uztura tendence – bifido jogurta un biezpiena kombinācija. Uztura speciāliste iesaka, kāpēc tā ēst ir dubultvērtīgi
Diētas
2021. gada 13. aprīlis, 17:16

Jauna uztura tendence – bifido jogurta un biezpiena kombinācija. Uztura speciāliste iesaka, kāpēc tā ēst ir dubultvērtīgi

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Visi zina, ka skābpiena produkti ir veselīga un sabalansēta uztura sastāvdaļa. Taču, vai esam aizdomājušies, kādu labumu gūstam, ja vienā ēdienreizē apvienojam uzreiz divus liesus raudzēta piena produktus, piemēram, jogurtu ar biezpienu? Plašāk šo tēmu komentē Latvijā vadošais piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” sadarbībā ar uztura speciālisti Zani Timpari, kura uzsver – kopā ēdot divus veselīgus produktus, arī ieguvums veselībai var sanākt dubultā, kas ir jo īpaši svarīgi attālinātā darba, mācību un dzīves laikā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eksperte norāda, ka Pasaules Veselības Organizācija (PVO) ir nobažījusies par cilvēku liekā svara un aptaukošanās straujo pieaugumu visā pasaulē, īpaši bērnu un jauniešu vidū. Tāpēc gan PVO, gan Eiropas Savienības institūcijas arvien vairāk rosina pārtikas ražotājus veikt produktu uzlabošanu, patērētājiem piedāvājot tādus, kuros, piemēram, ir mazāk piesātināto tauku un pievienotā cukura. Kā vienu no šobrīd aktuālajiem produktu piemēriem Z. Timpare min Latvijas pārtikas tehnologu jaunizgudrojumu – zīmola “Valmiera” bifido jogurtu ar vājpiena biezpienu, kurā apvienotas labākās veselīgo skābpiena produktu īpašības. Kādas tad tās ir?

Daudz olbaltumvielu

Olbaltumvielas dēvē par organisma būvmateriālu, kas nodrošina dzīvībai svarīgas funkcijas – arī imunitātes normālu funkcionēšanu un muskuļu spēku, tās ietilpst hormonu, fermentu sastāvā. Ne velti mēdz teikt: mēs esam olbaltumvielas! Turklāt piena olbaltumvielas ir bioloģiski augstvērtīgas. Tāpēc vienā ēdienreizē, apēdot “Valmieras” bifido jogurtu ar vājpiena biezpienu, varam palīdzēt savam organismam iegūt tam nepieciešamās vielas. Piemēram, brokastīs apēdot vienu šādu jogurt-biezpienu (150g ), uzņemsim 8,5 gramus vērtīgo olbaltumvielu (dienā katram cilvēkam ir nepieciešams apmēram 1 grams olbaltumvielu uz vienu sava svara kilogramu).

foto: Publicitātes

Turklāt, atšķirībā no taukiem, olbaltumvielu rezerves organisms neveido, tāpēc tās visu laiku jāuzņem ar uzturu. Citādi organisms olbaltumvielas sāks taupīt uz muskuļu masas rēķina, kā rezultātā tā samazināsies, lai nodrošinātu dzīvībai svarīgas funkcijas. Tas ir būtiski arī tievējot – svars nedrīkst zust uz muskuļu masas rēķina, tam jānotiek uz tauku rēķina! Protams, ar olbaltumvielām nevajag arī pārspīlēt, bet ēst tās gluži vienkārši pietiekamā daudzumā, ar labiem, kvalitatīviem produktiem.

Labās bifidobaktērijas

Kāpēc vēl uzturā ir vērts iekļaut “Valmieras” bifido jogurtu ar biezpienu? Ēdot to, automātiski ar ēdienu organismā nonāk arī tam labvēlīgās bifidobaktērijas BB-12. Tās spēj pārvarēt kuņģa skābo vidi un dažādot zarnu trakta baktēriju kopumu -  to saista ar labākām organisma aizsargspējām. Bifidoproduktus iesaka arī, rūpējoties par mentālo veselību un raitāku vielmaiņu. Valmieras jogurta-biezpienam var pievienot arī dažādas sēklas, pilngraudu pārslas, padarot uzkodu vēl bagātāku.

foto: Publicitātes

Mazāk cukura, kaloriju un tauku

Vai zinājāt, ka dienā ieteicamas 2–3 porcijas piena produktu ar samazinātu tauku saturu? Tāpēc eksperte iesaka, ka viena no šīm porcijām varētu būt kāds no trim “Valmieras” jogurtiem ar biezpienu un melleņu, brūkleņu-dzērveņu vai cidoniju-dzeltenās plūmes ievārījuma kārtiņu – tā būtu kā uzkoda, vērtīgs našķis. Šīs maltītes ir jau nopērkamas www.pienaveikals.lv un citos veikalu tīklos.

Bet kā ar saldumu? Kopumā to sastāvā ir par -30% samazināts cukura daudzums (8,2 – 8,4 g), ieskaitot laktozi jeb dabīgo piena cukuru. Tāpēc tas joprojām uzskatāms par vērtīgāku našķi, salīdzinot ar daudziem citiem saldumiem, tajā skaitā saldinātajiem jogurtiem. Turklāt apēsto cukura daudzumu varat kontrolēt paši, jo produkts sastāv no kārtas dabīga bifido jogurta bez pievienota cukura ar vājpiena biezpienu, bet ievārījums ir zem tā. Tāpēc ir divas iespējas – apēst visu ar ievārījumu (sātīgāk) vai tikai lieso daļu (kopējais apēstais cukura daudzums būs vēl mazāks).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat bifido jogurta un vājpiena biezpiena kombinācijas lietošana uzturā nozīmē arī uzņemt mazāk taukus, un jo īpaši maz – piesātināto jeb to tauku, ko uzturā vēlams lietot nedaudz. Tādējādi “Valmieras” inovatīvajā produktā nav arī daudz kaloriju – vienā 150g brokastu porcijā tikai 117 kcal. Apmēram tikpat, cik vienā palielā banānā (125 g, bez mizas).

Eksperte norāda, ka zinātnieki vispār bilst, ka nākotne pieder garšīgiem un vienlaikus veselīgiem produktiem ar augstu uzturvērtību, un rosina pārtikas ražotājus visā pasaulē tādus radīt un piedāvāt patērētājiem.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar pienaveikals.lv