foto: Shutterstock.com
Atklāts jauns iespējamais bērnu aptaukošanās cēlonis
Esi vesels
2021. gada 20. marts, 06:55

Atklāts jauns iespējamais bērnu aptaukošanās cēlonis

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vai viens no cēloņiem aptaukošanās epidēmijai, kas vērojama bērnu vidū, varētu būt saules gaismas trūkums?

Šis pieņēmums varētu būt pamatots, jo kādā pētījumā pusaudžiem ar lieko svaru un aptaukošanos, kad tie papildus uzņēma D vitamīnu, gada laikā izdevās atbrīvoties no iespaidīga lieko kilogramu daudzuma.

D vitamīnu mēs galvenokārt saņemam no saules gaismas, īpaši vasaras mēnešos, un, ja organismam tā trūkst, tas cenšas saglabāt tauku krājumus.

Šķiet, novēršot šā vitamīna trūkumu, organisms saņem signālu par to, ka tauku krājumi vairs nav nepieciešami, – pie šāda secinājuma nonāca Atēnu Universitātes Medicīnas skolas pētnieki, kad bērniem un pusaudžiem ar lieko svaru un aptaukošanos deva papildu D vitamīnu.

Puse bērnu katru dienu veselu gadu papildus saņēma D vitamīnu, savukārt pārējie pētījuma dalībnieki visu šo laiku lietoja placebo jeb “viltus” D vitamīnu.

Līdz gada beigām D vitamīna lietotāji bija zaudējuši krietnu daudzumu ķermeņa tauku, bija samazinājies viņu ķermeņa masas indekss (ĶMI), un uzlabojušies holesterīna rādītāji.

Pētnieki aicina vecākus veikt nepieciešamās analīzes, lai pārbaudītu, vai bērniem, kas cieš no liekā svara un aptaukošanās, organismā ir pietiekams D vitamīna līmenis.