foto: LETA
Perevoščikovs: pacientu skaits slimnīcās februārī var sasniegt 2000, nedrīkst atvieglot ierobežojumus
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Runā speciālists
2021. gada 6. janvāris, 14:22

Perevoščikovs: pacientu skaits slimnīcās februārī var sasniegt 2000, nedrīkst atvieglot ierobežojumus

Jauns.lv / LETA

Pasliktinoties Covid-19 epidemioloģiskajiem rādītājiem, līdz februāra sākumam slimnīcās nonākušo pacientu skaits var sasniegt 2000, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmā bezkontakta Covid-19 analīžu nodošana pie Stradiņiem: kā tas izskatās, un kā tas notiek

"E. Gulbja laboratorijas", SIA "JK Energo" un AS "Latvijas finieris" izgatavotā pasaulē pirmā bezkontakta Covid-19 analīžu nodošanas iekārta, kas uzstādīta ...

gallery icon
27

Pēdējās dienās Covid-19 pacientu skaits slimnīcās svārstās ap 1100 līdz 1200 pacientiem, un jau ilgāku laiku tiek uzsvērts, ka ārstniecības iestādes ir pārslogotas un mediķi strādā uz spēku izsīkuma robežas "kara laika apstākļos".

Ņemot vērā lielo saslimušo skaitu Latvijā patlaban nevajadzētu mazināt ierobežojošos pasākumus, jo pretējā gadījumā tiks ļauts vīrusam izplatīties starp cilvēkiem, skaidroja epidemiologs.

Viņš norādīja, ka vairākās ES valstīs, pateicoties stingrākiem pasākumiem un cilvēku atsaucībai tos ievērot, izdevās pārvarēto "otrā viļņa pacēlumu" un tiek novērots saslimstības samazinājums. Savukārt atsevišķās valstīs, kur bija strauji atviegloti drošības pasākumi, piemēram, Lielbritānijā un Īrijā, novērots "trešais pacēlums", kas atkal piespiedis valdības pieņemt stingrākus lēmumus, lai slimnīcas nebūtu pārslogotas.

Latvijā Covid-19 izplatības samazinājums pašlaik nav novērojams, konstatēja SPKC eksperts.

Latvijā uzsāk vakcinēšanu pret Covid-19

28. decembrī Latvijā uzsākta mediķu vakcinēšana pret Covid-19 ar "Pfizer" un "BioNtech" ražoto vakcīnu "Comirnaty".

gallery icon
21

Pēdējās septiņās dienās ar nelielu kritumu novērots pieaugums attiecībā uz to cilvēku skaitu, kuriem ir nepieciešama palīdzība stacionārā. "Vidēji 127 cilvēkiem katru dienu bija nepieciešama palīdzība stacionārā. Ja mums izdosies stabilizēt situāciju, samazināt reproduktivitātes koeficientu, saslimstība neaugs un nesamazināsies, tad joprojām būs ļoti liels aizpildīto gultu skaits, kas svārstīsies līdz 1350 gultām," epidemiologu prognozes skaidroja Perevoščikovs.

Ja sociālie kontakti pēc svētkiem palielināsies un ierobežojošie pasākumi būs mazināti, tas var novest pie lielāka saslimušo skaita. Ja iknedēļas Covid-19 gadījuma skaita pieaugums būs 20%, tad februāra sākumā varam sagaidīt, ka slimnīcās būs aizņemtas aptuveni 2000 gultas, kur ārstēsies pacienti ar Covid-19 infekciju, epidemiologu prognozes skaidroja Perevoščikovs.

"Tā ir nelabvēlīga prognoze un tas izskaidro, kāpēc pasākumus vajadzētu patlaban turpināt vismaz esošajā apjomā un labāk pakontrolēt, kā cilvēki ievēro drošības pasākumus sabiedriskajās vietās," piebilda Perevoščikovs.

Ļaudis pirms Covid-19 ierobežojumiem steidz iepirkties "Akropolē"

gallery icon
30

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī stacionēti 120 Covid-19 pacienti, savukārt kopumā stacionāros patlaban ārstējas 1134 ar Covid-19 sasirgušie. No visiem stacionētajiem 1068 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 66 - ar smagu slimības gaitu.

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 142 pacienti, tostarp deviņi pārvesti, bet līdz šim kopumā stacionārus pametuši 3802 Covid-19 pacienti.

Otrdien Latvijā atklāti 1229 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par 32 ar koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās