foto: Shutterstock
Veselības ministrija izstrādājusi Covid-19 vakcinācijas plānu; rīt to prezentēs valdībai
Esi vesels
2020. gada 30. novembris, 16:58

Veselības ministrija izstrādājusi Covid-19 vakcinācijas plānu; rīt to prezentēs valdībai

Jauns.lv / LETA

Veselības ministrija (VM) ir izstrādājusi Covid-19 vakcinācijas plānu un rīt to prezentēs valdībai, liecina uz rītdienas Ministru kabineta ārkārtas sēdi sagatavotais informatīvais ziņojums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Patlaban netiek atklāts, kas tieši plānā ietilpst, bet, vadoties pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) pagājušās nedēļas sarunas ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas Reģionālā biroja ekspertiem, plānam vajadzētu ietvert visus posmus no vakcīnas iegādes un transportēšanas līdz vakcinācijai un tālākai monitorēšanai.

Tikmēr citas valstis jau ir nākušas klajā ar saviem Covid-19 vakcinācijas plāniem. Piemēram, Kanādas premjers Džastins Trudo pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Kanādā iedzīvotāju vakcināciju pret jauno koronavīrusu vadīs ģenerālis, kurš vadījis NATO misiju Irākā, kā arī kanādiešu karavīrus Afganistānā un Bosnijā.

Loģistiku un vakcīnu izdalīšanu koordinēs Kanādas apvienoto operāciju vadības štāba priekšnieks ģenerālmajors Denijs Fortins. Vakcīnas izdalīs Kanādas sabiedrības veselības aģentūra un armija palīdzēs ar plānošanu.

Iepriekš veselības ministre Ilze Viņķele (AP) intervijā aģentūrai LETA pavēstīja, ka šī būs "bezprecidenta apmēra, lieluma un arī ātruma vakcinēšanas reize". Tāpat politiķe minēja, ka, piemēram, mediķu gadījumā iespējams varētu tikt izmantots gripas vakcinācijas algoritms, medicīnas darbiniekus vakcinējot darbavietās.

"Mums ir pieredze par valsts apmaksāto vakcinācijas programmu īstenošanu caur ģimenes ārstiem, kas ir pietiekami laba," iepriekš pauda ministre. Viņa tostarp uzsvēra, ka vakcinēšana būs brīvprātīga, līdz ar to "skaidrojoša, iedrošinoša un informatīva kampaņa arī ir daļa no sekmīgas vakcinācijas programmas īstenošanas".

Kā vēstīts, Ministru prezidents 16.novembrī ar rezolūciju uzdevis Veselības ministrijai izstrādāt vakcīnas pieejamības plānu pret vīrusa SARS-CoV-2 izraisīto slimību Covid-19, iesniedzot to valdībā divu nedēļu laikā.

VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa iepriekš žurnālistiem atklāja, ka pirmās vakcīnas pret Covid-19 Latvijā varētu nonākt nākamā gada pirmajā ceturksnī. Vadoties pēc VM pārstāves paustā, primāri šīs vakcīnas tiks piedāvātas ārstniecības iestāžu darbiniekiem, sociālās aprūpes iestādēs dzīvojošajiem, kā arī senioriem, hronisko slimību slimniekiem un operatīvo dienestu darbiniekiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās