Esi vesels
2020. gada 24. novembris, 20:15

"Es jau nekontrolēju ārstu darbu, esmu pacients" - Vidvudam anulē darbnespējas lapas un liek atmaksāt pabalstu

Jauns.lv

Upesciemā dzīvojošais Vidvuds saņēmis paziņojumu no Veselības inspekcijas, ka ir anulētas divas viņam izsniegtās darbnespējas lapas. Tagad viņam ir jāatmaksā saņemtais pabalsts - 1108 eiro, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu".

"Kad Veselības inspekcija pārbaudīja, izrādījās nepilnības. Ģimenes ārstes palīgs bija atvēris kaut kādas lapas, ko viņš nedrīkstēja darīt," teic Vidvuds.

Vīrietim bijušas problēmas ar sprandu un roku, ko nevarējis pakustināt. Bija pieteicis vizīti Upesciema doktorātā. Tur darbnespējas lapu izsniedzis ārsta palīgs, jo ārste Gundega Veide tobrīd nav bijusi. 

Vidvuda darba devējs lūdzis inspekciju pārbaudīt, vai izsniegtās darbnespējas lapas ir pamatotas. Tā pieprasījusi dokumentāciju ārstniecības iestādei. 

"Saņemam visus medicīniskos dokumentus, ierakstus un skaidrojumus, tad mēs liekam visu šo bildi kopā kā tādus puzles gabaliņus un vērtējam, vai noteiktā darba nespēja ir pamatota," stāsta Veselības inspekcijas pārstāve Dace Roze. 

Veselības inspekcija secinājusi, ka darbnespējas lapa Vidvudam izsniegta neatbilstoši. 

Roze skaidro, ka ārsta palīgs drīkst izdot darbnespējas lapu līdz 10 dienām. Ja darba nespēja turpinās arī pēc 10. dienas, tad obligāti pacientu ir jāredz ārstam. Diemžēl Vidvuda gadījumā arī lapas turpinājumu aizpildījis ārsta palīgs, ko viņš neesot bijis tiesīgs darīt. 

"Veselības inspekcija man pārmet, ka es neiroķirurgam nepaprasīju, lai man turpina zilo lapu, bet es to viņam neprasīju, jo gāju jau pie ģimenes ārsta. Es šo visu sistēmu nepārzinu. Es jau nekontrolēju ārstu darbu, esmu pacients," stāsta Vidvuds. 

Ģimenes ārstes palīdze nenoliedz savu vainu. Pagarinot lapu, nebija pamanījusi, ka normatīvie akti to viņai neatļauj. 

"Likumā par maternitātes un slimības apdrošināšanu ir pateikts, ka personai ir pienākums atmaksāt slimības pabalstu, ja darbnespējas lapas tiek anulētas.

Pacientam ir tiesības apstrīdēt Veselības inspekcijas lēmumu. Tāpat, kad slimības pabalsta saņēmējs saņems aģentūras direktora lēmumu, viņam ir tiesības šo lēmumu par pārmaksas atgūšanu pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā," norāda VSAA vecākā eksperte Anita Jakseboga. 

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.