2020. gada 23. novembris, 20:06

Letāli iznākumi ar noasiņošanu: Bērnu slimnīcā aizvien vairāk nonāk smagi satraumējušies bērni

Bez Tabu, TV3

Kaut šobrīd vecāki ar saviem bērniem mājās pavada salīdzinoši daudz vairāk laika nekā iepriekš, tas situāciju neuzlabo. Bērnu slimnīcā aizvien nonāk smagi satraumējušies bērni, šovakar vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bērnu slimnīcā nupat operēts bērns, kurš apēdis deviņus magnētus. "Izrādās, ka tā ir bijusi spēle. Kurš būs varonīgāks, kurš tos magnētiņus dabūs lejā - tas būs katrā ziņā uzvarētājs un klases varonis. Vēl ir tāda lieta kā pseido pīrsingi. Šobrīd tas tiek "aizlāpīts" ar tādu variantu, ka mēlei no abām pusēm tiek pievienoti magnētiņi, vai vaigam no abām pusēm.

Ja kāds ieskrien vēderā iekšā – viens nav karotājs. Ja jau tur ir divi un vairāk, tad, protams, viņi veicina saķeri starp zarnu cilpām, nospiežot zarnas sieniņu," skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Terapijas klīnikas vadītāja Arta Bārzdiņa.

Bērnu slimnīcā izveidota savdabīga kolekcija ar priekšmetiem, ko bērni ir norijuši. Apsūbējušie priekšmeti ilgāku laiku atradušies kuņģa sulas ietekmē. Viena no bīstamākajām lietām, ko bērns var norīt un, kas var izraisīt arī ātru nāvi, ir baterijas.

"No dažādām spēļmantiņām, pulksteņiem šīs te sīkās plakanās... Ja vecāki laicīgi neuzķer šo apēšanas momentu... ir beidzies letāli, jo baterija pēc trīsdesmit minūtēm sāk mitrā vidē erodēt un ir bērni, kuriem ir izēsta kuņģa sieniņa un, kuri ir noasiņojuši, vienkārši aizgājuši bojā šīs erozijas dēļ," norāda Bārzdiņa.

Šovasar Bērnu slimnīcā pēc palīdzības vērsušies aptuveni seši tūkstoši bērnu, kas ir par 20 procentiem vairāk nekā pērn. Septembrī slimnīcā nogādāti aptuveni divi tūkstoši bērnu, kas ir par piektdaļu vairāk nekā 2019. gadā.

Reanimatologs Roberts Fūrmanis norāda, ka vairāku līmeņu dzīvesvietās obligāti jānorobežo kāpnes, sadzīves ķīmija jāglabā nepieejamā vietā, tāpat nedrīkst aizmirst par ārdurvju aizslēgšanu.

Ja bērns pēc traumas iegūšanas skaļi raud, tā pat esot laba zīme. "Jo bērns skaļāk raud, jo tas nozīmē, ka viņa stāvoklis ir relatīvi stabils tajā brīdī," norāda Fūrmanis. Zvanot palīdzībai svarīgi norādīt, ka traumu guvis bērns, tādējādi mediķi uz izsaukumu reaģēs prioritāri.

Plašāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās