foto: Shutterstock
Estrogēnu līmenis pazeminās. Ko varam darīt?
Runā speciālists
2020. gada 20. novembris, 06:59

Estrogēnu līmenis pazeminās. Ko varam darīt?

"100 Labi Padomi"

Pagaidām zinātniekiem vēl nav izdevies atklāt veidu, kā apstādināt organisma novecošanu un ar to saistītās pārmaiņas orgānos un sistēmās, to skaitā olnīcu darbībā, kas vistiešākajā veidā atbild par estrogēnu līmeni. Komentē Diagnostikas centra ginekoloģe, dzemdību speciāliste Alise Vigule. 

Novērots, ka jau ilgāku laiku pirms menopauzes iestāšanās sievietes organismā pakāpeniski pazeminās estrogēnu līmenis, un tas visbiežāk izpaužas ar menstruālā cikla regularitātes un svara izmaiņām, karstuma viļņiem, garastāvokļa svārstībām un citiem simptomiem. Visefektīvākā šajā laikā ir hormonālā terapija, ko ginekologs piemeklē individuāli katrai sievietei atbilstoši viņas hormonālajiem rādītājiem.

Situācijās, kad hormonālā terapija nav vēlama vai sieviete negrib to lietot, noder dabiskas metodes. Estrogēnu trūkuma simptomu samazināšanai noderēs ar uzturu uzņemamie fitoestrogēni (sojas pupiņas, turku zirņi, lēcas); uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir izoflavoni un fitoestrogēni, jo tiem ir koncentrētāks sastāvs; D vitamīns un zemās devās E vitamīns.