foto: AFP/Scanpix
Valdība uzdevusi veikt sejas masku un cimdu iegādi aptuveni pusmiljona eiro vērtībā
Esi vesels
2020. gada 2. novembris, 12:44

Valdība uzdevusi veikt sejas masku un cimdu iegādi aptuveni pusmiljona eiro vērtībā

Jauns.lv / LETA

Valdība aizvadītajā nedēļā uzdevusi Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram (VAMOIC) veikt 250 000 sejas masku un 598 025 pāru cimdu iegādi aptuveni pusmiljona eiro vērtībā.

VAMOIC uzdots veikt 250 000 daudzreiz lietojamo higiēnisko sejas masku, kas atbilst AFNOR standartam, iegādi 108 254 maznodrošinātām personām no SIA "AMB Solutions", atbilstoši Patērētāju tiesību aizsardzības centra veiktajam tirgus izvērtējumam par 375 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Iegādes summa var tikt koriģēta sarunu laikā ar uzņēmēju.

Tāpat VAMOIC uzdots veikt vienreizlietojamo cimdu iegādi valsts materiālo rezervju nodrošināšanai no komersantiem "Depo DIY", SIA "Darba apģērbu serviss", SIA "Kid-man Latvija", SIA "Saules aptieka", SIA "Brief". Kopumā plānots iegādāties vismaz 598 025 pārus par kopējo summu 125 289 eiro komersantu maksimāli piedāvātajā apjomā.

Valdība nolēmusi šādi vadīties atbilstoši Publisko iepirkumu likuma normai, kas paredz, ka šo likumu nepiemēro, ja tā piemērošana varētu radīt kaitējumu būtisku valsts drošības interešu aizsardzībai. Tāpat šī norma paredz, ka par būtisku valsts drošības interešu aizsardzību katrā konkrētajā gadījumā lemj Ministru kabinets. 

Izdevumus par higiēnisko sejas masku un vienreizlietojamo cimdu iegādi VAMOIC segs no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

foto: ZUMAPRESS.com

Tāpat valdība uzdeva Patērētāju tiesību aizsardzības centram pēc nepieciešamības izvērtēt iegādāto higiēnisko sejas masku un vienreizlietojamo cimdu atbilstību.

Valdība arī nolēma Ārlietu ministrijai sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru apzināt ražotājus Ķīnā un citās Āzijas reģiona valstīs, ar kuriem varētu noslēgt tiešus piegādes līgumus bez starpnieku uzņēmumu izmantošanas, par to informējot VAMOIC.

28.oktobrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) LTV raidījumam "Rīta Panorāma" atzina, ka lai gan lielākā daļa individuālās aizsardzības līdzekļu rezerves ir virs diviem mēnešiem, tad atsevišķās pozīcijās to nav tik daudz, jo, piemēram, ar steigu vajadzētu rīkot iepirkumu nesterilajiem cimdiem, kuru patēriņš nedēļas lakā ir diezgan liels.

Jau ziņots, ka VAMOIC pavasarī sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem pārņēma ar krīzi saistīto individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu rezervju pārvaldīšanu, tai skaitā, veica iepirkumus centralizēti atbilstoši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) uzturētajā prioritāro institūciju un vajadzību sarakstā noteiktajam preču apjomam.

Saskaņā ar valdības pieņemtajiem noteikumiem pēc ārkārtējās situācijas beigām 9.jūnijā individuālo aizsarglīdzekļu un medicīnisko ierīču rezervju iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām turpina veikt VAMOIC.