foto: unsplash.com
10 būtiski ieguvumi, regulāri pārvietojoties ar velosipēdu
Esi vesels
2020. gada 27. aprīlis, 10:43

10 būtiski ieguvumi, regulāri pārvietojoties ar velosipēdu

Jauns.lv

Riteņbraukšana ir lielisks veids, kā pavadīt pavasara dienu, noķert pirmo iedegumu un uzņemt enerģiju darbiem. Tai ir neskaitāmi daudz pozitīvu ieguvumu, īpaši svarīga tā ir veselībai. Lasi rakstu un uzzini, kā regulāra braukšana ar velosipēdu labvēlīgi ietekmē ikdienu!

#1 Nepiesārņo vidi

Velosipēds ir viens no dabai draudzīgākajiem pārvietošanās līdzekļiem, tad kāpēc gan to neizmantot? Pilsētās sastrēgumu laikā bieži vien tas ļauj pat ātrāk nonāk vēlamajā galamērķī nekā automašīna vai autobuss.

#2 Ietaupa naudu

Tā vietā, lai katru rītu uz darbu dotos ar automašīnu vai sabiedrisko transportu, brauc ar velosipēdu. Naudu, kas bija paredzēta degvielai vai biļetei par autobusu, tramvaju vai vilcienu, katru dienu ieliec burciņā, un pēc vairākiem mēnešiem būs patīkams pārsteigums, cik daudz jau ir iekrāts.

foto: unsplash.com

#3 Samazina stresu

Braucot ar velosipēdu, var izvēdināt galvu pēc saspringtas dienas un uz brīdi atslēgties no ikdienas raizēm. Izbrauciens lieliski noderēs arī tad, ja nepieciešams sakopot domas. Tas ļaus paskatīties uz lietām no pozitīvāka skatupunkta, jo riteņbraukšanas laikā tiek stimulēta laimes hormonu darbība ķermenī un smadzenēs.

#4 Uzlabo veselību

Jebkuras fiziskas aktivitātes uzlabo cilvēka veselību un pašsajūtu. Riteņbraukšanas treniņi uzlabo kardiovaskulāro izturību, to laikā paātrinās sirdsdarbība un tiek stiprināta sirds muskulatūra, kā arī samazināts kaitīgā holesterīna līmenis asinīs, ar ko saistītas daudzas sirds un asinsvadu slimības.

#5 Attīsta muskulatūru

Minoties ar velosipēdu, tiek nodarbināta visa ķermeņa muskulatūra. Vislielākā slodze ir kāju muskuļiem – augšstilba priekšējiem un aizmugurējiem muskuļiem un ikriem, bet arī rokas un vēders tiek trenēts. Jo ātrāks un ilgāks brauciens, jo lielāka muskuļu slodze. Garos izbraucienos līdzi noteikti jābūt ūdens pudelei, lai ķermenis nedehidrētos. Ērts risinājums ir pudeļu turētāji, kurus piestiprina pie velosipēda.

#6 Uzlabo miega kvalitāti

Fiziskās aktivitātes palīdz cīnīties ar trauksmi un nemieru, kas bieži vien ir bezmiega cēlonis. Nogurums no fiziskās piepūles un uzņemtais svaigais gaiss ļaus naktīs gulēt labāk.

foto: Pexels.com

#7 Veselīgi iesācējiem

Uzsākot sportot, daudzi izvēlas tieši skriešanu, bet cilvēkam, kurš nekad nav aktīvi nodarbojies ar sportu vai ir liekā svara problēmas, tā var būt traumatiska. Riteņbraukšana būs piemērotāka un profesionālā līmenī neprasa daudz zināšanu. To izvēlas arī sportisti, kuri atkopjas pēc savainojumiem un traumām.

#8 Palīdz zaudēt lieko svaru

Riteņbraukšana var būt lielisks palīgs liekā svara nomešanā. Regulārs treniņš un slodzes palielināšana uzlabo vielmaiņu un, augot muskuļu masai, tiek patērētas ar vien vairāk kalorijas. Protams, jāatceras par veselīgu un sabalansētu uzturu. Tikai ar sportu vien nepietiek, lai sāktu dzīvot veselīgāk, jo par lieko svaru galvenokārt rūpējas virtuvē.

#9 Uzlabo līdzsvaru un koordināciju

Iespējams stabilitāte uz velosipēda visvairāk tika novērtēta tieši bērnībā, kad bija jābrauc bez palīgritenīšiem vai jāstūrē ar vienu roku. Bet arī pieaugušajiem braukšana ar velosipēdu uzlabo līdzsvaru, kas ar gadiem pavājinās. Līdzsvars un koordinācija palīdz izvairīties no kritieniem un sadursmēm.

foto: unsplash.com

#10 Laba laika pavadīšana

Brauciens ar velosipēdu ļauj ieraudzīt vietas no cita skatupunkta, kā arī labāk iepazīt apkārtni, ko, sēžot automašīnā, ir grūtāk izdarīt. Tas var izvērsties par lielisku piedzīvojumu kopā ar ģimeni, ietverot maršrutā gan asfaltētus parka celiņus, gan līkumotas meža takas. Lielāks izaicinājums būs brauciens gar jūru, jo pa smiltīm mīties ir grūtāk, toties vakarā būs patīkams nogurums.

 

Ikdienā atrast kaut stundu laika riteņbraukšanai nav nemaz tik grūti. Izbraucienu vai treniņu pat negribēsies beigt, ja velosipēds ir kvalitatīvs un labi ripo. Tādu vari iegādāties 1a.lv interneta veikalā, kur pieejami lieliski velosipēdi ne tikai pieaugušajiem, bet arī pašiem mazākajiem!

 

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar interneta veikalu 1a.lv