foto: EPA/Scanpix
Daudzi jautā, kā īsti Covid-19 pandēmija atšķiras no gripas epidēmijas? Skaidro speciāliste
Šobrīd pats galvenais ir palikt mājās.
Esi vesels
2020. gada 4. aprīlis, 07:15

Daudzi jautā, kā īsti Covid-19 pandēmija atšķiras no gripas epidēmijas? Skaidro speciāliste

Jauns.lv

Covid-19 infekcijas pandēmijas laikā nereti izskan jautājums, ar ko tad šī slimība atšķiras no gripas epidēmijām, kuras katru gadu tiek fiksētas daudzās pasaules valstīs.

Aksioma “pazīsti savu ienaidnieku” ir svarīga ne tikai militārās stratēģijās, bet arī cilvēka imūnsistēmai, proti, gripas epidēmijas laikā daudzu cilvēku organismi “pazīst” slimību iepriekšējas izslimošanas vai vakcīnas dēļ, tāpēc gripa ir vieglāk iznīcināma par jauno koronavīrusu, kurš izraisījis šo pandēmiju, vēstī “Business Insider”.

Taču imunitātes trūkums nav vienīgais iemesls, kāpēc Covid-19 pandēmija ir jauns un atšķirīgs izaicinājums. Problēmas rada arī testēšanas trūkumi un pierādījumu trūkums ārstēšanas metodēs.

Medijs vēstī, ka pat smagas gripas sezonas laikā liela daļa iedzīvotāju jau ir imūni, jo cilvēku imūnsistēma var atpazīt šo ienaidnieku no iepriekšējām reizēm un ražot antivielas. Daudzi arī pirms gripas sezonas sākšanās vai tās laikā nolemj vakcinēties, kas palīdz organismam uztrenēt savu spēju atvairīt gripas uzbrukumu.

Līdz ar to imūnie cilvēki palīdz pasargāt apkārtējos. “Viņi nesaslimst un nenodod vīrusu tālāk, apturot vīrusu saknē,” skaidro Vašingtonas Universitātes infekcijas slimību speciāliste Ebigeila Karlsone.

Šo aizsargprocesu sauc par kolektīvo imunitāti. Lai arī tas nav perfekts, jo ik gadu no gripas visā pasaulē mirst cilvēki, tomēr kolektīvā imunitāte palīdz gripas uzliesmojumu noturēt tādā līmenī, ka slimnīcas var tikt galā ar pacientiem, kuriem radušās komplikācijas.

Taču šis neattiecas uz jauno koronavīrusu. “Kolektīvā imunitāte ir ļoti zema vai tās nav vispār,” skaidro Karslone, norādot, ka pat tad, ja mirstība no vīrusa nav ārkārtēji augsta, inficēšanās riskam ir pakļauts krietni lielāks cilvēku skaits.

“Mēs šobrīd atrodamies situācijā, kad veselības aprūpes sistēma tiek pakļauta milzīgais slodzei. Masku daudzums ir ierobežots, plaušu ventilēšanas ierīču daudzums ir ierobežots, gultu skaits ir ierobežots,” skaidro Karslone.

Viņa gan ir optimistiska, jo redz, ka lielākā daļa cilvēku ļoti nopietni uztver nepieciešamību sociāli distancēties un izolēties, kamēr tiek izstrādāta vakcīna, kas prasīs vēl visai ievērojamu laika daudzumu. “Cilvēki tiešām cenšas no visiem spēkiem darīt labāko, paliekot mājās un distancējoties no citiem, lai samazinātu [vīrusa izplatības] līkni ASV,” saka Karlsone. Viņa uzskata, ka šie pasākumi dod rezultātus, ja mēs dodam tiem iespēju sevi pierādīt. “Viss uzlabosies un šī pandēmija patiešām pāries,” mājās sēdošos cilvēkus uzmundrina speciāliste.