foto: Shutterstock
Tautas medicīna. Kā lietot baldriāna sakni?
Dabasspēks
2019. gada 21. decembris, 13:57

Tautas medicīna. Kā lietot baldriāna sakni?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Baldriāna saknes ir spēcīgs nomierinošs līdzeklis, tas samazina satraukumu, nervozitāti, bezmiegu, baiļu sajūtu, labi iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu. Baldriāns arī samazina kuņģa spazmas, veicina kuņģa, zarnu un žults dziedzeru sekrēciju, paplašina asinsvadus un pazemina asinsspiedienu. Auga preparātus iesaka lietot arī sievietēm pret grūtniecības toksikozi vai menopauzes laikā.

Iekšķīgi

■ Pret galvassāpēm un migrēnu ņem 20 gramus saknes un glāzi verdoša ūdens, vāra ūdens peldē 15 minūtes un 45 minūtes atdzesē. Kad novārījums atdzisis, pievieno ūdeni, lai kopējais daudzums būtu 200 mililitri. Lieto pa 2–3 ēdamkarotēm 30 minūtes pirms ēšanas.

■ Bezmiega gadījumā ņem 2 tējkarotes saknes un ½ litru verdoša ūdens, nostādina 10 minūtes un siltā veidā lieto pirms gulētiešanas. Lai iegūtu optimālu efektu, pirms katras lietošanas reizes pagatavo svaigu uzlējumu.

■ Pie plaušu iekaisumiem un dzemdes saslimšanām lieto sakņu pulveri pa 1–2 gramiem 3–4 reizes dienā.

■ Nervu sistēmas stiprināšanai ņem 2 tējkarotes saknes un ¼ litra auksta ūdens. Nostādina 10–12 stundas. Lieto pa tasītei 2–3 reizes dienā. Šāda deva ir nekaitīga un garantē optimālu iedarbību.

Ārīgi

■ Nomierinošai peldei aplej 8–10 ēdamkarotes sakņu ar 1 litru verdoša ūdens, ļauj ievilkties 3 stundas, nokāš un pievieno vannas ūdenim.

■ Nemierīgu, nervozu bērnu nomierināšanai un labākam miegam ņem sauju baldriāna un 1 litru ūdens, uzvāra, nostādina 10 minūtes. Pievieno vannas ūdenim. Vanno ik pēc dienas 15 minūtes pirms gulētiešanas.

■ Pret ādas problēmām (dermatītu un diatēzi) sajauc 50 gramus kaltētas sasmalcinātas saknes un 100 gramus kaltētu priežu skuju, pārlej ar 1 litru ūdeni istabas temperatūrā. Nostādina 6–8 stundas, uzsilda līdz 50 grādiem un pievieno 50 litriem vannas ūdens. Procedūras ilgums 20 minūtes katru trešo dienu. Ja pēc vannošanās ādas slimības vieta sulo, to var iepūderēt ar baldriāna saknes pulveri.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.