foto: Ieva Lūka/LETA
Vai mediķus vērienīgajā protestā atbalstīs arī ārsti, kuri mēnesī pelna 10 000 eiro?
Nedēļas sākumā par vienu šādu vārdā nenosauktu ārstu tika ziņots medijos, atklājot, ka mediķis pelna aptuveni 39 000 eiro mēnesī.
Esi vesels
2019. gada 6. novembris, 16:09

Vai mediķus vērienīgajā protestā atbalstīs arī ārsti, kuri mēnesī pelna 10 000 eiro?

Jauns.lv

Kā zināms, 7. novembra rītā protesta akcijas “Viena diena bez ārsta” ietvaros notiks pulcēšanās pie Saeimas, pieprasot algu celšanu medicīnas nozarē strādājošajiem. Vērsāmies pie akcijas rīkotājiem, lai noskaidrotu, vai ir zināms par labi pelnošo mediķu atbalstu arodbiedrības aktivitātēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauns.lv jautāja, vai jebkādā veidā ir zināms tas, vai protestējošo mediķu nostājai atbalstu pauduši arī tie salīdzinoši nedaudzie valstī aktīvie ārsti, kuru mēnešalga mērāma no 5000 eiro mēnesī.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) darba koordinētāja Inga Rudzīte telefonsarunā apgalvoja, ka šobrīd viņai neesot zināms par šādu ārstu esamību arodbiedrības rindās.

Atbalstu LVSADA nodomiem protestēt jau pauduši arī Lietuvas arodbiedrībā apvienojušies kolēģi, taču, kā atzina Rudzīte, pagaidām neesot saņemta informācija, ka atbalstu plānotajai akcijai būtu pauduši pašmāju gan publiskajā, gan komercsektorā aktīvie, pelnošākie mediķi.

Nedēļas sākumā par vienu šādu vārdā nenosauktu ārstu tika ziņots medijos, atklājot, ka mediķis pelna aptuveni 39 000 eiro mēnesī.

Saskaņā ar izskanējušo, šis ārsts vienā no klīniskajām universitātes slimnīcām mēnesī vidēji strādā pilnas slodzes darbu jeb 160 stundas, par šādu darbu saņemot vairāk nekā 6000 eiro mēnesī. Pārējais – aptuveni 33 000 eiro – nopelnīts komercsektorā.

Blakus šim izskanējusi informācija arī par līdzīgiem gadījumiem, piemēram kādu mediķi, kurš kādā klīniskajā universitātes slimnīcā mēnesī pelnot aptuveni 11 000 eiro.

Vēl vairāki ārsti šā līmeņa slimnīcās atalgojumā mēnesī saņem aptuveni 9000 eiro. Citās klīniskajās universitātes slimnīcās lielākās ārstu algas mēnesī svārstās 3000 līdz 4000 eiro robežās.

Lai nopelnītu šādu algu, ārsti strādā dažādas slodzes. Vienā no universitāšu slimnīcām, lai nopelnītu 3000 eiro, mēnesī ārsts nostrādā vairāk nekā vienu slodzi, pietuvojoties vai pat pārsniedzot 200 stundu darba laiku mēnesī.

Par situāciju ar algām medicīnā:

LVSADA pārstāve gan norādīja, ka viņasprāt šāda informācija par ļoti labi pelnošiem anonīmiem ārstiem publiskajā telpā pirms gaidāmās protesta akcijas izlikta ar mērķi ietekmēt sabiedrības domu.

Der ielāgot, ka, runājot par algām medicīnas nozarē, visprecīzāk situāciju ataino Veselības ministrijas statistika.

2017. gadā vidēji ārsti saņēmuši 1438 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personāls saņēmis vidēji 809 eiro, savukārt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personāls – 543 eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

2018. gadā situācija uzlabojusies. Vidēji ārsti saņēmuši 1678 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personāls 974 eiro, savukārt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personāls – vidēji 646 eiro.

2019. gada pirmajos sešos mēnešos ārsti Latvijā vidēji pelnījuši 1950 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personāls saņēmis 1110 eiro, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personāls – 726 eiro.

Jau vēstīts, ka, protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, mediķi ceturtdien rīkos protesta akciju "Viena diena bez ārsta", aicinot visus ārstus, izņemot neatliekamās palīdzības mediķus, vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu. Šajā dienā pie Saeimas norisināsies arī protesta akcija.

Valdība mediķu algu palielināšanai nākamgad sola rast vēl papildu aptuveni 18 miljonus eiro, kas nozīmē, ka kopumā šim mērķim tiktu novirzīti ap 60 miljoni eiro, otrdien pēc tikšanās ar medicīnas darbinieku organizācijām žurnālistiem atzina valdības pārstāvji. 

Tomēr veselības aprūpes nozares darbinieki turpina uzstāt uz nepieciešamību algu palielināšanai piešķirt visu iepriekš solīto finansējumu un ceturtdien gaidāmo protestu neatcels. 2020.gadā mediķu atalgojuma pieaugumam sākotnēji tika solīti 120 miljoni eiro, kas ļautu palielināt algas par 20%.

Teju vienlaikus ar veselības nozares darbinieku protesta akciju plānota arī "tautas sapulce", kurā dažādu reģionu iedzīvotāji paudīs neapmierinātību ar administratīvi teritoriālo reformu, informē Latvijas Zaļās partijas (LZP) pārstāve Līga Bulmeistere.

Mediķu akcija plānota no plkst.8.30 līdz 9.30. Savukārt piedāvātās administratīvi teritoriālās reformas pretinieki savu pasākumu plāno plkst.9.30, bet pie Saeimas gatavojas pulcēties jau plkst.9, tādējādi izrādot solidaritāti mediķiem.