foto: Shutterstock
Nogurums, muskuļu vājums, kaulu sāpes - iespējams, tev trūkst vitamīns D
2021. gada 14. oktobris, 06:45

Nogurums, muskuļu vājums, kaulu sāpes - iespējams, tev trūkst vitamīns D

Jauns.lv

Rudenī, kad tuvojas tumšā un aukstā sezona, organisms var būt noguris pēc ilgstošās tumsas un pretošanās dažādām sezonai raksturīgām saslimšanām. Taču bieži vien nogurums, nespēks un pat slikta pašsajūta saistīta ar D vitamīna trūkumu. Farmaceite Vita Krūmiņa iesaka, kā parūpēties par atbilstīgu D vitamīna daudzumu organismā.

D vitamīna, ko dēvē arī par saules vitamīnu, Latvijas klimatiskajos apstākļos parasti trūkst visvairāk. Īpaši uzmanīgiem ar tā trūkumu jābūt bērniem, jauniešiem, sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, fiziski aktīviem un vecāka gadagājuma cilvēkiem.

D vitamīnam ir svarīga loma kaulu un zobu veselībā, tas regulē kalcija un fosfora vielmaiņu, novērš osteoporozi, veicina normālu imūnsistēmas darbību, samazina saslimšanu ar dažādām vīrusa un bakteriālām infekcijām, samazina aterosklerozes risku, ietekmē tauku vielmaiņu un regulē asinsspiedienu.

D vitamīns dabiski veidojas organismā UV staru iedarbībā, un to var uzņemt arī ar pārtiku. Produktos sastopamais D vitamīns var būt dažādas izcelsmes – augu valsts jeb D2 vitamīns (ergokalciferols) un dzīvnieku valsts jeb D3 vitamīns (holekalciferols).

D2 vitamīnu satur, piemēram, pētersīļi, raugs, sēnes kā šitaki, baravikas un citas, bet D3 vitamīnu satur treknās zivis, piemēram, lasis, tuncis, tas ir mencu aknu eļļā, olu dzeltenumos, pienā. Tomēr pārtikā ir maz D vitamīna – lai uzņemtu  tā dienas devu, katru dienu būtu jāapēd vismaz 200 g tunča eļļā vai 100 g svaiga laša vai jāizdzer 5 glāzes piena.

D vitamīna trūkums organismā var izpausties kā kaulu sāpes, muskuļu vājums, nomākts garastāvoklis, novājināta imūnsistēma un līdz ar to bieža saslimšana ar akūtām respiratorām slimībām. Ilgtermiņā tas var izpausties kā paaugstināts asinsspiediens, osteoporoze, psoriāze, hronisks nogurums, saslimšana ar autoimūnām un hroniskām iekaisuma slimībām.

Pārbaudi! Lai noskaidrotu, vai D vitamīna daudzums organismā ir pietiekams, nodod asins analīzes. Par normu uzskata rādītāju 30–70 ng/ml.

Kā lietot? Ja analīzes uzrāda, ka D vitamīna trūkst, tikai ārsts var izvērtēt, vai D vitamīns jālieto kā recepšu zāles vai to iespējams uzņemt ar uztura bagātinātājiem. Profilaktiski gada tumšajos mēnešos D vitamīnu var lietot kā uztura bagātinātāju (atbilstīgi ražotāja noteiktajām devām, tāpēc noteikti izlasi lietošanas instrukciju).

Ieteicamā D vitamīna dienas deva ir atšķirīga dažādos vecuma posmos, tāpēc par piemērotāko izvēli vienmēr konsultējies ar ārstu vai farmaceitu. Izvēli nosaka arī preparāta uzņemšanas paradumi, vieniem labāk patīk pilieni, citiem – kapsulas.