foto: Shutterstock
Četras kafijas krūzītes dienā - kādu ietekmi tas atstāj uz sirdi
2019. gada 9. janvāris, 06:45

Četras kafijas krūzītes dienā - kādu ietekmi tas atstāj uz sirdi

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Četras kafijas krūzītes dienā nodrošina optimālu kofeīna daudzumu, kas nepieciešams, lai šūnu “spēkstacijas” darbotos pietiekami optimāli un aizsargātu sirdi no bojājumiem.

Ar četrām krūzītēm kafijas pietiek, lai liktu darboties proteīnam P27, kas atrodas mitohondrijos, kuri apgādā šūnas ar enerģiju. Savukārt proteīns P27 aizsargā sirdi no infarkta izraisītajiem bojājumiem un atjauno sirds muskuli pēc infarkta.

Vēl pirms tika izdarīts šis atklājums, bija zināms, ka kafijai ir pozitīva ietekme un tā arī pazemina otrā tipa cukura diabēta, sirds slimību un insulta risku.

Jaunais pētījums, ko veica pētnieki Heinriha Heines Universitātē Diseldorfā, Vācijā, atklāja, kā tieši darbojas kafijas aizsargājošais efekts.

Iepriekšējos pētījumos trūka atklājuma par proteīnu P27 mitohondrijos, kas reaģē uz noteiktu kofeīna koncentrāciju, un šī koncentrācija atbilst četrām krūzītēm dienā.

Pētnieki atklājuši, ka P27 proteīns ir nepieciešams endotēlija šūnām, kas pārklāj asinsvadus un palīdz aizsargāt sirdi. Šīs šūnas arī ļauj atjaunot bojātās vietas pēc miokarda infarkta.

Vadošā pētniece Judīte Hendelere stāsta, ka kafija būtu jālieto gados vecākiem cilvēkiem, lai pasargātu viņus no diabēta un sirds slimībām. Iespējams, ka, veicinot P27 aktivitāti, var pagarināt cilvēka mūžu.

Pievienojiet savai rīta kafijai kanēli

Pirmkārt, tas padarīs kafijas rūgto garšu saldāku bez jebkāda saldinātāja, turklāt, kā secinājuši Džordžijas Universitātes pētnieki, kanēlis pasargās no straujas cukura līmeņa celšanās asinīs, uzlabos insulīna izmantošanas efektivitāti un kavēs iekaisuma procesus audos un locītavās, ko nevar teikt par cukuru.

Otrkārt, bagātinās dzērienu ar antioksidantiem, kas ir vajadzīgi, lai savaldītu brīvos radikāļus, kuri rodas teju katrā organisma norisē.

Treškārt, uzlabos domāšanas procesus – zinātnieki no Vīlingas jezuītu universitātes (Wheeling Jesuit University) secinājuši, ka kanēlis ir viena no garšvielām, kas vairo smadzeņu aktivitāti gan tad, ja to apēd, gan tad, ja smaržo kanēļa smaržu.

Visbeidzot, ceturtkārt, ziemas laikā kanēli ir labi pievienot siltam dzērienam (ieskaitot kafiju) arī tāpēc, ka tas veicina deguna blakusdobumu tīrīšanos un samazina gļotu veidošanos jeb ātrāk palīdz tikt vaļā no iesnām.