foto: Shutterstock
Parastā kāposta lapa gan skaistumam, gan pret dažādām kaitēm
Dabasspēks
2018. gada 14. decembris, 06:45

Parastā kāposta lapa gan skaistumam, gan pret dažādām kaitēm

"100 Labi Padomi"

Kurš gan nav dzirdējis vecmāmiņu padomu - kāposta lapas pret visām kaitēm. Lai gan nopietnas saslimšanas ar kāpostu neizārstēsi, ir dažas problēmas, ko parastā kāposta lapas tomēr spēj novērst. Lūk, dažas no tām:

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uz sāpošām locītavām liec ar koka piestiņu sadauzītas lapas un apsaitē. 

Ja sāp muskuļi, izdauzi lapu, uz dažām sekundēm iemērc karstā ūdenī, nosusini, sausu liec uz sāpošā muskuļa un apsaitē. Kad atdziest, nomaini pret citu.

Ja piepeši piemetas muguras sāpes, ko izraisījis nervu iekaisums, klāj uz sāpošās vietas sadauzītas lapas. Lapu apliekamie samazina tūsku, arī galvassāpes, zobu sāpes, izsitumu radīto niezi.

Pret zilumiem un sasitumiem – liec klāt vēsas svaiga kāposta lapas. Kad tās sasilst, nomaini pret svaigām.

Slaiduma procedūras – aptin ap augšstilbiem saklapētas kāpostu lapas, virsū tin pārtikas plēvi vai auduma lakatiņu, paturi 30–45 minūtes.

Pret ādas apdegumiem un ekzēmu – klāj svaigus kāpostu lapu apsējus, ko maini vairākas reizes dienā.

Pret augoņiem, brūcēm un čūlām palīdz sulas vai svaigu lapu kompreses.

Ēd svaigus un skābētus – jo vairāk, jo labāk!

Kāpostā ir daudz dabīgā antioksidanta C vitamīna, vielas, kas noārda taukus, tāpēc, ja ir liekā svara problēmas, rītu ieteicams sākt ar glāzi svaigi spiestas kāposta sulas. Sīvo garšu kāpostam piešķir sērs, kas nepieciešams vielmaiņas norisēs aminoskābju veidošanā. Tas satur daudz P vitamīna, kas stiprina asinsvadu sieniņas un uzlabo aknu darbību. 

Kāpostā ir daudz mikroelementu, kalcijs – kaulu un zobu stiprībai, un pats galvenais – papilnam vērtīgo šķiedrvielu, kas mūsu zarnu traktā darbojas kā attīrošas birstes, savācot visu lieko un izvadot no organisma. Ēd kāpostus svaigus vai skābētus (labāk nekarsētus, lai saglabātu C vitamīnu!), tie aizkavē šūnu novecošanos, stiprina sirdi, uzlabo gremošanu un dod enerģiju. Kāpostā ir maz kaloriju, tas labi palīdz uzturēt slaido līniju. Ja pūšas vēders, pievieno kāpostam ķimenes vai pēc tam dzer ķimeņu tēju.

Skaistumkopšanā

Ja acis pietūkušas vai saraudātas – sadauzi kāposta lapu, saloki to vairākās kārtās un klāj acu zonā no uzacs līdz pat vaigu kaulam uz 10–15 minūtēm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Sejas maskām – labi der samaltas vai sarīvētas kāposta lapas, ko sausai ādai samaisi ar olas dzeltenumu, bet taukainai – ar olas baltumu. Klāj uz sejas uz 20 minūtēm.

Sausu sejas ādu mitrini katru dienu ar svaigu sulu, der arī kā komprese.

Veicini matu augšanu – iemasē sulu galvas ādā stundu pirms matu mazgāšanas.

Ja plaisā papēži – izsildi kājas sāls vai sodas ūdenī, apzied papēžus ar medu un aptin ar kāposta lapām, pēc tam – ar plēves maisiņu, uzvelc siltas zeķītes un turi vismaz stundu.