foto: Shutterstock
Ko ārsti nestāsta grūtniecēm
2021. gada 25. oktobris, 14:20

Ko ārsti nestāsta grūtniecēm

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Grūtniecība nav slimība, tāpēc, gaidot bērnu, visbiežāk nav vajadzīgi medikamenti, taču grūtniecēm iesaka vakcinēties pret gripu un dažreiz arī izraksta zāles (piemēram, pret nelabumu). Kas šajā procesā notiek ar mazuli?

1956. gada Ziemassvētkos Vācijas pilsētā Štolbergā (Stolberg, Rheinland) piedzima meitenīte bez ausīm. Mazulītes tēvs bija ķīmiķis uzņēmumā "Chemie Grünenthal", un viņa sieva grūtniecības laikā bija lietojusi uzņēmumā ražotā nomierinošā medikamenta Distaval paraugus, ko darbinieki saņēma par brīvu.

Distaval aktīvā viela ir talidomīds, un to varēja nopirkt aptiekās bez receptes. Šīs zāles lietoja pret daudzām kaitēm, ieskaitot grūtnieču rīta nelabumu. Tolaik nevienam pat prātā nevarēja ienākt, ka meitene bez ausīm būs pirmais no tūkstošiem mazuļu, kas piedzims ar talidomīda izraisītām ķermeņa kroplībām un invaliditāti.

Talidomīda nodarītā kaitējuma mērogu sāka apjaust tikai pēc sešiem gadiem. Līdz tam gan ārsti, gan sabiedrības veselības aizsardzības amatpersonas turpināja cildināt tā drošumu un iedarbīgumu. 

Grūtnieces lieto aizvien vairāk medikamentu

Talidomīda traģēdija ir viena no tumšākajām lappusēm mūsdienu farmācijas vēsturē. Tā it kā mainīja grūtnieču un ārstu attieksmi pret iespējamām blaknēm, ko var izraisīt medikamentu lietošana, un palīdzēja apzināties, cik neaizsargāts pret toksīniem ir mātes miesās strauji augošais bērna organisms, un tomēr mūsdienu topošajām māmiņām stāsts par talidomīdu ir sena vēsture. Jaunās sievietes ir dzirdējušas par kaitējumu, ko nodara tabakas, alkohola un narkotiku lietošana, taču uz farmācijas nozares izgudrojumiem, kurus atzīst ārsts, paļaujas vēl vairāk nekā jebkad. 

Amerikas Savienoto Valstu Slimību kontroles un profilakses centri (SKPC) atsaucas uz kādu 2011. gadā veiktu pētījumu, kurā apkopoti dati, kas šajā valstī iegūti laikā no 1976. līdz 2008. gadam. Pētījums liecina, ka ap 90 % sieviešu grūtniecības laikā lietoja vismaz vienu medikamentu, bet aptuveni 70 % lietoja vismaz vienu recepšu medikamentu.

SKPC ziņo, ka pēdējo 30 gadu laikā recepšu medikamentu lietošana grūtniecības pirmajā trimestrī palielinājusies par vairāk nekā 60 procentiem. Sieviešu skaits, kas pirmajā grūtniecības trimestrī lieto četrus vai vairāk medikamentus, ir gandrīz trīskāršojies, bet kopumā četru vai vairāk medikamentu lietošana kādā no grūtniecības posmiem ir pieaugusi vairāk nekā divas reizes. 

Tas nav viss. Mūsdienās topošajam māmiņām tiek piedāvātas vismaz divas vakcīnas. Agrāk sievietes grūtniecības laikā netika vakcinētas. Neatkarīgi no tā, kā vakcīnas tiek pozicionētas reklāmās, tie ir farmaceitiski preparāti, kas satur cilvēka organismam svešas ķīmiskas vielas. Šīs vielas ļoti būtiski ietekmē gan mātes imūnsistēmu, gan mazuļa organismu, kas vēl tikai attīstās, un diemžēl ne vienmēr mēs pilnībā izprotam, kā šis process notiek.  

Antidepresanti vairo defektu risku

90. gados ārsti apgalvoja, ka antidepresanti, piemēram, fluoksetīns (Prozac) un citaloprāms (Celexa), grūtniecēm un gaidāmajam bērnam ir pilnībā droši, taču vairāki pētījumi, kas veikti beidzamo gadu laikā, liecina par satraucošu ainu. 2017. gadā izdevumā "British Medical Journal" aprakstīti jaunākā un vislielākā šāda pētījuma rezultāti.

Tajā piedalījās 18 487 grūtnieces, kuras pirmajā trimestrī lietoja antidepresantus. Pētnieki no Monreālas secināja, ka šīm sievietēm “ir risks dzemdēt bērnu ar sirds, muskuļu un skeleta, kraniofaciāliem (sejas un galvaskausa), gremošanas un elpošanas sistēmas defektiem, kā arī pastāv kraniostenozes risks (stāvoklis, kad neveidojas pareizi galvaskauss, radot galvas deformāciju un retos gadījumos – smadzeņu bojājumus).

Turklāt pētnieki atklāja, ka serotonīnam, uz ko iedarbojas antidepresanti, ir ļoti būtiska loma agrīnā orgānu veidošanās procesā un visu embrija šūnu attīstībā, tāpēc jebkādi faktori, kas var traucēt tā darbību, var potenciāli izraisīt dažādas deformācijas. 

Sievietēm, kurām antidepresantu lietošanas laikā iestājusies grūtniecība, nevajadzētu to pēkšņi pārtraukt, bet gan, konsultējoties ar speciālistu, pakāpeniski atteikties no antidepresantu lietošanas. 

Par laimi, ir patiešām drošas un dabīgas metodes, kā grūtniecības laikā novērst depresiju, infekcijas un sāpes. 

Lai uzlabotu garastāvokli 

  • Uzturieties saulē! Pierādījumi liecina, ka, pakļaujot ādu saules gaismai (bez apdegšanas), tiek sintezēts D vitamīns, kas ļoti labvēlīgi ietekmē noskaņojumu. 
  • Vingrojiet! Vingrojumi, protams, būs jāpielāgo grūtniecībai, taču ikdienas fiziskās aktivitātes, jo īpaši joga, var ļoti efektīvi samazināt depresiju grūtniecības laikā. 
  • Izmēģiniet Omega 3 taukskābes! Omega 3 taukskābes var gan novērst, gan palīdzēt ārstēties no garīgās veselības traucējumiem, arī depresijas. 

Lai pasargātu sevi no saaukstēšanās un gripas

  • Lietojiet D vitamīnu! Ir pietiekami daudz pētījumu, kas liecina, ka D vitamīna lietošana palīdz novērst saaukstēšanos un gripu. Pārskatot vairāku pētījumu rezultātus, kuros kopumā piedalījās 11 331 dalībnieks, secināts, ka D vitamīna lietošana samazina risku saķert akūtu elpošanas ceļu infekciju par 12 % – tas ir labāks rādītājs nekā gripas vakcīnai, turklāt organisms netiek pakļauts toksīnu ietekmei. 

Lai samazinātu sāpes

Gremošanas fermenti, masāža ar lavandas eļļu, reiki, homeopātija un akupunktūra – šīs visas ir izmēģinātas un pārbaudītas metodes, ar kurām var atbrīvoties no muguras un galvassāpēm.