7 padomi labākai un veselīgākai dzīvei
Tikai viena nedēļa, katru dienu apgūstot ko jaunu un izmantojot diētas ārsta ieteikumus, un tu jutīsi, ka esi iemācījusies dzīvot mazliet labāk un veselīgāk. Konsultē diētas ārsts Andis Brēmanis.
Vārds «diēta» tievētgribētājiem nereti saistās ar nepatīkamām izjūtām: būs jābadojas, jāēd negaršīgs, pliekans ēdiens, jāatsakās no visa, kas salds, sāļš, kārojams. Šie pārspīlējumi un ticēšana aplamiem mītiem ir pirmā un galvenā kļūda, ko izdara cilvēki, kam trūkst izpratnes par veselīgu uzturu.
„Pāršaušana pār strīpu” ir ļoti raksturīga ļaudīm, kas nolēmuši koriģēt savu ēdienkarti ar mērķi zaudēt svaru.
Biežāk sastopamās kļūdas un pārspīlējumi:
1. Stipri samazināts ēdiena apjoms.
2. Ar aplamu motivāciju (piemēram, satur daudz kaloriju) no ēdienkartes nevajadzīgi izslēgti labi produkti.
3. Pārmērīga viena produkta dominēšana (piemēram, vājpiena biezpiens vai rīsi) diētā.
Cilvēka organismam, lai uzturētu dzīvības procesus, vajag ļoti daudz «būvmateriāla» – ne tikai plikas kalorijas, bet arī segumu, kas ap šīm «briesmīgajām» kalorijām! Olbaltums, labie tauki, ogļhidrāti (to daudzums atkarīgs no dzīvesveida un aktivitāšu pakāpes), virkne vitamīnu, minerālvielu, mikroelementu, balstvielas jeb šķiedrvielas. Plānojot ikdienas ēdienkarti, jāplāno organisma apgāde kopumā, lai dotu ķermenim nepieciešamo, nevis tikai tam atņemtu kilogramus! Nonākot deficīta stāvoklī, organisms, pirmkārt, var sākt funkcionēt nepilnvērtīgi, otrkārt, top neizturams psiholoģiskais slogs (nepārtraukta bada vai pusbada sajūta, nav iespējams aiziet ciemos vai izklaidēties, lai «nenorautos»).
Novājēt un uzlabot veselību, sabalansējot savu ēdienkarti, patiesi iespējams, bet iepriekšminēto bieži sastopamo kļūmju dēļ visai spēcīgs ir priekšstats, ka novājēt ar diētas palīdzību ir mokoši un neizturami.
Atceries – dzīvesveida un uztura ieradumu maiņa nav jāveic kā revolūcija, bet gan reformu veidā! Ja palūkojamies vēsturē, revolūcija – tās ir asins, upuri un ciešanas. Savukārt pārmaiņas ar reformu palīdzību: laipošana, pielāgošanās, kompromisi un, pats galvenais – VIRZIENS UZ VĒLAMO.
1. Pilngraudu produktiem priekšroka
Vismaz trīs reizes dienā mūsu galdā jābūt graudaugu produktiem, un, tos izvēloties, priekšroka dodama pilngraudu izstrādājumiem. Veikala kviešu maizes stendā atrodama baltmaize, bet tai blakus noteikti būs daudz vērtīgākā kliju vai graudu maizīte, tīra rudzu, rupja maluma vai sēklu maize. Tātad ikdienā būtu jālieto pilngraudu, rupja maluma vai rupjās maizes, svētku reizei atstājot kliņģerus un plātsmaizes. Tāpat, gatavojot biezputru, var nopirkt auzu pārslas, bet vēl labāk būtu ar kliju piedevu... Vai izvēloties pilngraudu makaronus parasto vietā. Brūnos rīsus pulēto vietā. Radiniet sevi pie niansēm!
2. Nejauc ikdienu ar svētkiem!
Cilvēks nespēj dzīvot bez prieka, ko rada svētku sajūta. Pēc kārtīgi nostrādātas nedēļas saņem svētdienu jeb svētāmo, svinamo dienu. Visas dienas kā svētdienas? O! Varbūt kāds tiešām var atļauties, bet diez vai tik daudz izklaides pasaulē atrastos, lai šādu dzīvesveidu nodrošinātu bez problēmām. Tas attiecināms uz ēdienkarti. Ja ikdienā izvēlas vienkāršāku, dabīgāku, jā, nedaudz askētiskāku ēdienu, tad svētku reizēs var atļauties arī atkāpes. Darbadienās brokastīs pilngraudu maizīte, bet nedēļas nogalē lai māja smaržo pēc svētdienas pankūkām!
3. Parūpējies par labu olbaltumu!
Ar vērtīgu olbaltumu bagātos produktus pārstāv piena produkti, olas, gaļa, zivis, arī pākšaugi. Tomēr atceries: ar tiem nav jāaizstāj graudaugi! Nereti veģetārieši aktīvi noliedz dzīvnieku izcelsmes produktus. Diētas ārstu viedoklis – gaļa nav nedz kaitīga, nedz slavināma – tā ir normāls ikdienas pārtikas produkts, kas vienam psiholoģiski nepieciešams biežāk, citam – retāk.
4. Ikdienā gaļu, nevis «gaļas izstrādājumus»!
Gatavi pirktie rūpnieciski ražotie gaļas izstrādājumi – desas, kūpinājumi, žāvējumi – neder ikdienas ēdienreizēm, jo satur pārlieku daudz sāls un tauku. Tie aizstājami ar liesas gaļas šķēli – vārītu, tvaicētu, grilētu vai ceptu cepeškrāsnī. Gaļas produktiem nav jābūt uztura pamatā – apskati uztura piramīdu: tie ir tikai trešajā «plauktā».
5. Zivis un olas
Izvēloties jūras zivis, savam organismam tu sniedz labos „Omega-3” taukus, olbaltumus un dažādas minerālvielas. Arī olas, ja, tās gatavojot, nesabojāsi, saturēs „Omega 3” taukskābes un taukos šķīstošos vitamīnus. Tas nozīmē, ka par labi sagatavotu olu nedrīkst saukt panējumu ap karbonādi. Olas jāēd vārītas vai viegli apceptas.
6. Neaizmirsti padzerties!
Dzer nepārspīlējot! Visas dienas garumā, neskaitot tējas un kafijas tases, izdzer kādu glāzi ūdens! Galvenais – lai izdzertās kafijas daudzums nepārsniegtu zāļu tējas un ūdens daudzumu. Lai nesteidzinātu ēšanu un nemazinātu ēdiena sniegto baudu, katram kumosam vēlams neuzdzert šķidrumu.
7. Lieto garšvielas!
Ēdienam jābūt pikantam, asam, sātīgam, daudzveidīgam, interesantam, vizuāli skaistam un krāsainam. Katrā ziņā – garšīgam! Šim mērķim kalpos garšvielas – gan vietējās, piemēram, dilles, pētersīļi, ķiploki, gan ievestās – kurkuma, karijs, pipari. Dietoloģija īpaši akcentē garšvielu nozīmi, jo ar to palīdzību ikdienišķiem produktiem piešķiramas visdaudzveidīgākas nianses. Turklāt garšvielas satur vērtīgas vielas, ēteriskās eļļas, nereti tām piemīt antioksidantu īpašības. Taču pats svarīgākais mērķis – nepārspīlēt ar sāli un maksimāli to aizstāt ar citām garšām, ko sniedz garšvielas.
Nedēļas ieteikumu TOP 7
Pirmdiena. Rīta kafijas vietā – zaļā tēja ar medu.
Izbaudot rudens ābolu prieku, paņem uz darbu vairākus dažādu šķirņu ābolus sev un kolēģiem!
Trešdiena. Iemācies dzert dārzeņu (ķirbju, balto redīsu, svaigu biešu) sulu.
Kārojas saldumu? Pārlej medu riekstiem, saulespuķu sēklām un panašķojies!
Piektdiena. Vārītiem griķiem pievieno sīki sagrieztus, marinētus pipargurķīšus, nedaudz eļļas un garšvielu – ņem līdzi kārbiņā uz darbu pusdienām!
Uzvāri rudens improvizāciju zupu – liec katlā pa kripatai no visiem dārzeņiem, ko vien tirgū vari atrast.
Svētdiena. Mielojies ar savu mīļāko kārumu un izbaudi brīvdienu!