Saldi asie gurķīši ar čili un cukuru – divējāda bauda
foto: Shutterstock
Garšīgi

Saldi asie gurķīši ar čili un cukuru - divējāda bauda

Padomu nodaļa

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Svaigi, kraukšķīgi salāti ar gurķiem, papriku un āboliem bagātināti ar koriandra un ingvera aromātu. Lieliski piemēroti pasniegšanai uzreiz vai saglabāšanai ziemai burkās. Šo un citus konservēšanas knifiņus meklē žurnāla "100 Labi Padomi" jaunākajā speciālizdevumā "Marinēšana".

Uzmanies ar sāli, kas jāpievieno marinādei, – jau no iepriekšējās mērcēšanas sālsūdenī gurķi ir gana sāļi. Tāpēc, pirms pieber 8 ēdk. sāls, pagaršo! 

Šiem gurķiem vispiemērotākās ir 0,5 vai 0,7 litru burciņas – no receptē dotā produktu daudzuma sanāks aptuveni 16 burciņu.

10 kg vidēju gurķu
3 ķiploku galviņas
4 čili
sāls mērcējamam ūdenim
ķiršu vai upeņu lapa, majorāna zariņi – pēc vēlēšanās

Marinādei:

1 kg cukura
1 glāze etiķa 9 % (vai 1 glāze ābolu etiķa)
12 ēdk. eļļas
8 ēdk. rupjā sāls
1 ēdk. sinepju sēklu
3 l ūdens

1. Gurķus sagriez 2 cm biezās ripās. Čili iztīri sēklas un sagriez ripiņās. Ķiplokus sadali daiviņās.

2. Gurķus 12 stundas pirms likšanas burkās, šad un tad apmaisot, izmērcē aukstā sālsūdenī (uz 10 kg gurķu 20 ēdk. sāls; vislabāk to darīt uz nakti – no rīta gurķi būs atsulojušies, garšos kā mazsālīti, uzreiz var likt burkās un sterilizēt).

3. Katrā burkā liec 1 ķiploka daiviņu 1 čili ripiņu, ja vēlies – garšzāles, un pieber pilnu ar gurķiem. 

4. Katrā burkā pa virsu uzlej 2–3 ēdk. eļļas. 

5. Marinādei verdošā ūdeni ieber cukuru, sāli, sinepju sēklas, maisot uzvāri un ļauj, lai pavārās vēl 7 minūtes, noņem no uguns, pievieno etiķi, visu samaisi.

6. Lej marinādi katrā burciņā, uzliec vāciņu, bet nenoslēdz. Pēc brīža gurķu ripas ir sakritušās vēl vairāk, tāpēc papildini, lai burka būtu pilna.

7. Liec burciņas katlā, kurā ir 50 grādu karsts ūdens, visu kopā uzsildi līdz 80 grādiem, un šajā temperatūrā karsē 10–15 minūtes.

8. Aizvāko, apgāz uz vāciņa, silti sasedz un ļauj, lai konservi lēnām atdziest.

Citus padomus lasi žurnāla "100 Labi Padomi" jaunākajā speciālizlaidumā "Marinēšana", kas nopērkams labākajās tirdzniecības vietās visā Latvijā. Lasi arī digitāli un abonē Zurnali.lv.