
Kā pareizi pasterizēt konservus mājas apstākļos

Pasterizēšana ir viens no vienkāršākajiem un drošākajiem veidiem, kā mājas apstākļos saglabāt produktus ilgākam laikam. Žurnāls "100 Labi Padomi" jaunākajā speciālizlaidumā "Marinēšana" skaidro, kā pareizi sagatavot burciņas un pasterizēt bez liekām raizēm.
* Pasterizēšana ir produktu izkarsēšana (nepārsniedzot 100 grādu) slēgtos traukos ar mērķi nogalināt sīkbūtnes, kas varētu ierosināt produktu bojāšanos. Šim procesam piemērotas ir stikla burkas vai pudeles ar vāciņiem, kas hermētiski noslēdz konservu. Tie var būt metāla skrūvējamie, aizvalcējami vāciņi vai tā sauktie kilneri – burkas ar stikla vākiem, ko blīvē ar gumiju. Burciņām jābūt tīrām, bet ne sterilām, jo tās vienalga vēl tiks karsētas.
* Pasterizē, burciņu, kas piepildīta ar produktiem, ievietojot katlā ar ūdeni un izkarsējot. Ūdens līmenim jābūt vismaz pāris milimetru virs produkta līmeņa burkā. Metāla vāciņus 5 minūtes turi vārošā ūdenī, tad liec uz burkām, bet vēl nepiegriez – to dari pēc burciņas izcelšanas no katla.
* Ievietojot burciņu ar produktu pasterizēšanai ūdenī, trauka un ūdens temperatūrai jābūt puslīdz līdzīgai. Ja temperatūra krasi atšķirsies, burciņa var saplīst. Burkas katlā liec uz paliktņa, lai stikls tieši nepieskartos katla dibenam. Ja paliktņa nav, var izmantot arī vairākkārt pārlocītu dvielīti.
* Kad katla vidū ūdens sasniedzis vēlamo temperatūru, samazini karsēšanas intensitāti un uzņem laiku. Kad noteiktās minūtes pagājušas, burkas uzmanīgi no katla izcel, cenšoties neaiztikt vaļīgi uzlikto vāciņu. Liec burkas uz salocīta dvieļa, piegriez vāciņu un burku apgāz. Tā tiks sterilizēts arī vāciņš, un pie viena pārbaudīsi, vai vāks ir gana cieši aizgriezts.
* Kā zināt, cik karsts ir ūdens pasterizēšanai? Vienkārši nopērc termometru!
Citus padomus lasi žurnāla "100 Labi Padomi" jaunākajā speciālizlaidumā "Marinēšana", kas nopērkams labākajās tirdzniecības vietās visā Latvijā.
