
Jaunie kartupelīši - jūlija delikatese. Trīs neparastāki ēdieni

Veselu gadu gaidīti, te nu tie atkal ir – jaunie kartupelīši. Daži izauguši lieli, citi vēl pavisam mazi. Parasti mazos kartupeļus nenovērtējam, bet tie ir ļoti garšīgi – ar plānu miziņu un ātri pagatavojami. Izmēģini dažus mazliet neparastākus kartupeļu ēdienus, kuros jaunie kartupelīši ir maltītes zvaigzne.
Uz pannas cepti kartupeļi vīna mērcē
Lai pagatavotu šo ēdienu, būs nepieciešama bieza panna, kas labi notur siltumu. Ideāli, ja pannai ir vāks – tas saīsinās cepšanas laiku.
Izmanto pašus mazākos jaunos kartupeļus, ko nevajag mizot, tikai rūpīgi nomazgāt. Ja kartupeļi ir lielāki, tos var sagriezt.
40 minūtes
4–6 personām
1 kg pavisam mazu jauno kartupeļu
200 ml baltvīna
1 sarkanais sīpols
80 ml olīveļļas
1 tējk. cukura
2–3 rozmarīna zariņi
2–3 timiāna zariņi
šķipsna sāls
sakapāti pētersīļi
1. Rūpīgi nomazgā kartupeļus un nosusini. Lej pannā eļļu, uzkarsē un ber iekšā kartupeļus. Liec pannā arī rozmarīnu un timiānu. Apviļā visu eļļā, uzliec vāku un, ik pa laikam apmaisot, cep 20 minūtes, līdz kartupeļi gandrīz gatavi.
2. Sagriez ripās sīpolu un iemaisi to kartupeļos. Cep vēl 5 minūtes uz lēnas uguns, līdz sīpoli caurspīdīgi. Pielej vīnu, pieber cukuru un sāli. Pacep vēl pāris minūtes, lai vīns ar cukuru karamelizējas un veido mērci. Izņem rozmarīnu un timiānu.
3. Bagātīgi pārkaisi ar pētersīļiem un pasniedz.

Kartupeļi spinātu mērcē
Ja pie rokas nav svaigu spinātu, var izmanot arī saldētus. Ja nepatīk nemizoti kartupeļi, lai arī receptē tas nav minēts, pirms vārīšanas tos var nomizot.
25 minūtes
4 personām
500 g jauno kartupeļu
250 ml saldā krējuma
200 g svaigu spinātu
50 g viegli apgrauzdētu mandeļu plāksnīšu
50 g sarīvēta parmezāna
2 ķiploka daiviņas
2 ēdk. sviesta
1 tējk. sāls
1 tējk. rīvētas citrona miziņas
1. Kartupeļus rūpīgi nomazgā ar visu mizu izvāri. Rūpīgi nosusini.
2. Liec dziļā pannā sviestu un izkarsē tajā sarīvētu ķiploku, bet neļauj tam sabrūnēt. Pieliec citrona miziņu un spinātus. Ja spinātu lapas lielas, tās sagriez vai saplūkā. Maisot karsē, līdz spinātu lapas savītušas. Pielej saldo krējumu un samaisi.
3. Pievieno pannas saturam kartupeļus un mandeles. Visu rūpīgi samaisi un ļauj mērcei uzmest burbuli. Pārkaisi ar sieru un pasniedz.
Jauno kartupeļu salāti ar zilo sieru
Salāti labi garšos arī ar brī vai kamambēru.
40 minūtes
4 personām
1 kg jauno kartupeļu
120 ml olīveļļas
150 g zilā siera
6 šķēles bekona
1 citrona sula
1 tējk. medus
½ tējk. sāls
šķipsna maltu piparu
1. Bekonu liec uz pannas un mērenā karstumā cep, līdz tas kraukšķīgs. Nosusini un noliec malā.
2. Izvāri kartupeļus ar visu mizu, līdz gatavi. Nomizo un sagriez gabalos.
3. Sakul eļļu ar citrona sulu, sāli, medu un maltiem pipariem, līdz izveidojas gludena mērce.
4. Liec bļodā kartupeļus, sadrupinātu bekonu un kubiņos sagrieztu sieru. Pārlej ar mērci, samaisi un pasniedz.